«Зеки не будуть вирішувати долю України»,

12.10.2004
«Зеки не будуть вирішувати долю України»,

Народного кандидата вiтали десятки тисяч представникiв народу. (Фото УНІАН.)

      «Я зміцнив здоров'я і готовий продовжувати виборчу боротьбу» — таким був основний сигнал кандидата в президенти Віктора Ющенка для українського народу після повернення в неділю в Україну. На доказ цього Ющенко з лікарняного ліжка австрійської клініки, одразу по авіаперельоті, вирушив на зустріч із виборцями. Тільки-но лікарі отримали зранку в неділю обнадійливі результати аналізів, зокрема побачили, що шлунок, печінка та підшлункова залоза лідера «Нашої України» в нормі, як він одразу ж вирішив із Відня вилетіти до Львова, де його приїзду вже давно очікували тисячі прихильників. Хоча лікарі не радили йому одразу поновлювати виборчий тур, В. Ю. від своєї ідеї не відмовився.

      Десяте жовтня давно було відзначено у графіку лідера «Нашої України» як день візиту на Львівщину. Відомо, що Ющенка у Львові сприймають не просто як найкращого кандидата в президенти, а як єдину надію на краще життя. Тому коли б і скільки разів він не приїжджав до столиці Галичини, завжди це викликало фурор і ажіотаж серед місцевого населення.

      За два дні до очікуваного візиту з'явилася новина, що Ющенка не буде і приїде Юлія Тимошенко, оскільки лідер «НУ» вимушений затриматися на лікуванні в Австрії. Однак, навіть не очікуючи прибуття лідера, до Оперного театру зібралася вражаюча кількість людей. Чи не весь проспект Свободи — центральна вулиця Львова — був переповнений «ющенківцями». Участь у мітингу взяло понад 50 тисяч осіб. Є оцінки навіть щодо сотні тисяч.  Вся площа майоріла прапорами «Так! Ющенко!».

      Віктор Ющенко прилетів до Львова чартерним літаком «Відень-Київ», маршурт якого був спеціально змінений на «Відень-Львів». Разом з ним прибув в Україну і президент клініки «Рудольфінерхаус» Міхаель Цiмпфер. З Києва на кілька хвилин раніше прибули керівник центрального виборчого штабу Ющенка Олександр Зінченко, голова парламентського Бюджетного комітету Петро Порошенко, лідер Української народної партії Юрій Костенко. Зустрічати Віктора Андрійовича до аеропорту приїхала і Юлія Тимошенко, яка саме повернулася з виступу перед виборцями в Тернополі. До речі, заходи безпеки, зокрема в аеропорту, в порівнянні з попередніми візитами лідера «НУ» до Львова були значно посилені.

      Новина про прибуття Ющенка буквально ошелешила присутніх перед Оперою: вихід лідера «Нашої України» разом із соратниками на сцену супроводжувався шаленим скандуванням: «Ющенко!».

      Подякувавши всім присутнім за те, що вони прийшли, герой дня вибачився за свій зовнішній вигляд. Обличчя Ющенка досі залишається набряклим. Попри ще не повне одужання, у своєму виступі Віктор Ющенко відзначив: «Я здорова людина! І все, що в мене є, належить вільній демократичній Україні».

      «Вибiр сьогоднi стоїть не мiж двома Вікторами, а мiж двома моралями i двома свiтоглядами», — наголосив у своїй промові кандидат. Він ще раз акцентував увагу на тому, що зараз триває боротьба не між політичними силами, а між бандитами та 47 мільйонами чесних людей.

      Ющенко кілька разів наголосив на своїй упевненості в тому, що 31 жовтня стане «нашим спільним святом» і перемога буде на боці чесних українців. «Якби хоч одна моя клітина в цьому сумнівалася, я б тут не стояв», — заявив лідер «НУ», додавши, що «зеки ніколи не будуть вирішувати долю України».

      Віктор Ющенко звернувся до всіх із закликом «вийти з цього майдану сильними людьми», не боятися влади і завжди пам'ятати, що результати виборів залежать лише від самих виборців: «Не вiрте, що вибiр уже за вас зроблено, бо вiн дiйсно залежить тiльки вiд вас. Демократiя лiпиться мiльйонами рук. І 47 мiльйонiв — набагато бiльше, анiж бандитська купка».

      «Я вас благаю — не продавайтесь. Серцем, розумом робiть свiй вибiр, i вже пiсля 31 жовтня ви побачите владу, яку не боятимуться, а поважатимуть. Владу чесну, професiйну, яка буде дбати про Україну», — заявив Ющенко. Він також закликав усіх українців триматися вкупі, оскільки основною зброєю влади є намагання розколоти Україну на Схід і Захід.

      Після виступу, як і неодноразово протягом нього, десятки тисяч галичан скандували: «Ющенко!». «Хай побачить вас і вашу думку влада і хай знає, що в нас є один кандидат, і ім'я йому — Ющенко», — підтримував ейфорію віце-спікер парламенту, голова виборчого штабу коаліції «Сила народу» Олександр Зінченко.

      Одразу після виступу лідер «НУ» разом із соратниками рушив на Київ. А всі, хто прийшов висловити свою солідарність з Ющенком, могли опісля розважитися на концерті за участю груп «ВВ», «Тартак», «Танок на майдані Конго».

      За попередніми даними, приїзд Ющенка до Львова відбувся без провокацій. За словами народного депутата, керівника обласного виборчого штабу «НУ» Петра Олійника, під час приїзду політичного кумира галичан ніхто на провокації навіть не наважився б, оскільки люди одразу адекватно б на це відреагували.

      Представники штабу Януковича тим часом таки намагалися внести свою «ложку дьогтю» в цю подію. За два дні до візиту Ющенка вони подали заявки до міськради на проведення в неділю мітингів також біля Оперного театру та пам'ятника Шевченку, хоча й знали, що там мають проводити віче «нашоукраїнці». Відповідно, міськвиконком запропонував «регіоналам» мітингувати біля інших пам'ятників у центрі Львова, оскільки прихильники Ющенка подали заявку на свої акції значно раніше. На це штабісти Януковича відреагували обурливою заявою, мовляв, де тут демократія і чому створюються нерівні умови для кандидатів у президенти.

      Зауважмо, ніхто не забороняє самому кандидату в президенти Януковичу приїхати до Львова і виступити там, де він бажає. Однак Прем'єр до Львова зовсім не поспішає. І для всіх досі залишається загадкою, коли ж нарешті Віктор Федорович завітає до столиці Галичини, де проживає хоч і менша, ніж на Донбасі, але вагома частина виборців. Ющенко в Донецьку був і має намір поїхати ще. Чи боїться Янукович нового яйця з іншого боку України?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      А в неділю ввечері Юлія Тимошенко з групою народних депутатів навідалася у Червоноград, шахтарське місто на півночі Львівщини. На зустріч із лідеркою «Сили народу», попри холодну погоду, прийшло чимало людей. За словами очевидців, подібні натовпи збиралися у центрі міста хіба що на День шахтаря. Пані Юлю приймали тепло. Зустріч зіпсували хіба що кілька молодиків у шкіряних куртках, які під час виступу Тимошенко кілька разів кидали в депутатку яйцями. Цих хлопців, за спостереженнями червоноградців, перед мітингом підвезли в центр міста на кількох автомобілях. Сама ж Юля, вкотре присоромивши дебелого «яйцефоба» Януковича, аніскільки не злякалася «яєчної атаки». Коли тендітну Тимошенко оточили охоронці, вона відмовилась від їхніх «послуг» і знову вийшла на край сцени. «Ми вiд яєць не падаємо. Кидайте! Тут великий простір, і я думаю, що все буде гаразд», — сказала Юлія Тимошенко.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>