Повстання машин

09.10.2004
Повстання машин

Наймолодший Сергій Карякін — поки що єдиний, хто в іспанському матчі зумів обіграти суперкомп'ютер. (Фото з архіву «УМ».)

      Організатори двобою в Більбао під гучною назвою «Перший командний чемпіонат світу людей проти комп'ютерів» для протистояння обрали трьох міжнародних гросмейстерів. Серед них аж двоє українців: чемпіон світу 2003 року Руслан Пономарьов та записаний до Книги Гіннесса як наймолодший у світі гросмейстер, чемпіон світу серед 12- та 14-річних Сергій Карякін. Компанію нашим хлопцям склав півфіналіст цьогорічної першості планети, 4-й номер світового рейтингу — болгарин Веселін Топалов.

      Протистоять спортсменам-мислителям три комп'ютерні програми. «Гідра» є покращеною версією комп'ютера «Діп блу» компанії Ай-Бі-Ем, який у 1997 році здолав кращого шахіста планети — росіянина Гарі Каспарова. Цього року «Гідра» посіла перше місце на конкурсі шахових програм. Однак чемпіоном світу-2004 серед комп'ютерів є продукт ізраїльських програмістів — «Джуніор 8», який теж змагається в Більбао. У січні минулого року ця програма у Нью-Йорку завершилаcя нічиєю — 3:3 — зустріч з Гаррі Каспаровим. Також мирно — 2:2 — розійшлася з росіянином німецька програма «Фріц 8», яка в Іспанії складає компанію «Гідрі» і «Джуніору».

      Заплановано, що в цьому турнірі кожен із майстрів стародавньої гри проведе чотири партії. У першому турі Пономарьов, якому післязавтра виповниться 21 рік, програв білими фігурами програмі «Гідра», а 14-річний Карякін — чорними «Фріцу». Веселін Топалов чорними розписав нічию з «Джуніором». У другий ігровий день Сергійко знайшов пробоїну в «Джуніорі» і на 42-му ході змусив «залізяку» визнати свою поразку. Також білими фігурами Руслан зіграв унічию з «Фріцем», а болгарин — із «Гідрою».

      Таким чином, після половини проведених партій машини виграють у людей з рахунком 3,5:2,5. Третій тур має стати серйозним випробуванням для гросмейстерів, адже їм доведеться протистояти комп'ютерам чорними фігурами.

      Зауважимо, що від'їжджаючи до Іспанії, Сергій Карякін в інтерв'ю українським журналістам прогнозував загальну поразку людей, але з невеликим рахунком, і розповідав, що намагається намацати слабинку в грі «штучного розуму». На думку молодого донеччанина, комп'ютер усе прораховує чудово, але не дуже впевнено діє в «закритих» позиціях, коли пішаки перекривають вертикалі й відсутні відкриті лінії.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      25-річний угорець Петер Леко здолав чорними фігурами у 8-й партії матчу за звання чемпіона світу з класичних шахів росіянина Володимира Крамника на 33-му ході. Рахунок у поєдинку з 14 партій став 4,5:3,5 на користь Леко.