Останній шанс еллінів

09.10.2004
Останній шанс еллінів

Андрiй Гусин грав проти грекiв у жовтнi 2002-го, може вийти на поле i зараз. (Фото з архiву «УМ».)

      Отже, сьогодні о 19.15 на полі НСК «Олімпійський» збірна України дебютуватиме перед своїми глядачами у відбірковому циклі ЧС-2006, складаючи іспит чинним чемпіонам Європи — грекам. Зазвичай передматчева лихоманка не можлива без своєрідного«підігріву», який забезпечують своїми висловлюваннями тренери і гравці. За традицією, у цій інформації переважає дипломатія, тобто завищена оцінка суперника, та, навпаки, перебільшення власних проблем. Нічого нового не сталося і цього разу: Олег Блохін віддав належне володарям європейського «золота» та повідомив про травму Дмитруліна, а також розповів, що нещодавно зустрічався з Отто Рехагелем і помітив у очах німця повагу й острах. Наставник збірної Греції, до речі, теж згадав цей момент: «Я зустрічався з паном Блохіним у Штутгарті. Я перебуваю з ним у добрих стосунках, але ж на полі гратимуть команди, а не ми. Блохін сказав, що вони збираються перемогти. Що ж, поживемо — побачимо».

      Взагалі Король Отто, не зважаючи на поганий старт у відборі та критику з цього приводу, виглядав надто спокійно: «На цей раз обставини для нас більш сприятливі. Перед матчами з Албанією (1:2) і Туреччиною (0:0) нам було важче, бо футболістам не вистачало ігрової практики. Зараз чемпіонати у розпалі, і всі футболісти виходять на звичний рівень. Немає проблем зі складом. Деллас — вкрай важливий для збірної гравець — відновився і зможе нам допомогти».

      Утім, схоже, Рехагель видав бажане за дійсне. Зокрема, захисник Троянос Деллас зіграв лише другий тайм за «Рому» проти «Інтеру», і саме з його зони забивали міланці Рекоба та Вієрі. Також лише другий тайм за «Вердер» проти «Баварії» зіграв і Харістеас. Крім того, Ангелоса турбують болі у спині, і в останній момент було викликано форварда Салпінгідіса. Раніше зі списку нападаючих вибув Пападопулос, тож виходить, що повністю здоровим виглядає лише Врізас із «Сельти», яка виступає в другій іспанській лізі.

      Про те, що чемпіони Європи-2004 сильні саме своєю організацією і дисципліною, а не індивідуальностями, свідчить той факт, що герої Євро після португальської першості не одержали надто пристойних контрактів. Визнаний найкращим у Португалії Загоракіс утішився переходом в італійську «Болонью», де не завжди потрапляє в «основу». Захисник Лакіс грає в англійському «Кристал Пелес» — єдиній команді прем'єр-ліги з нулем у графі «перемоги». З усіх оборонців лише Капсіс стабільно виступає в основному складі французького «Бордо», мають періодичну ігрову практику Фіссас із «Бенфіки» та Сейтарідіс із «Порту».

      Кого там ще Олег Блохін зарахував до футболістів, які виступають за відомі клуби Європи? Півзахисника Карагуніса не було навіть у заявці «Інтеру» на матч із «Ромою», а його «колега» з «Болтона» Яннакопулос зіграв у останньому турі півгодини і забив гол престижу. Решта — гравці грецьких клубів, які зіграли три тури національного чемпіонату. Відтак не менш доречно було б стверджувати, що в серйозних європейських клубах якраз виступають гравці збірної України. Бо чим гірше ігрова готовність провідних виконавців «Мілана», «Динамо», «Шахтаря», «Дніпра»? Звичайно, не треба забувати, що більше половини результату збірної Греції становить не рівень майстерності гравців, а творчий геній тренера. Тому не слід недооцінювати радість Отто Рехагеля з приводу того, що він працював з командою цілий тиждень. Утім організація гри —ледь не єдиний козир нашого суперника. Хоча не варто забувати ще й про вміння греків витиснути максимальну вигоду з мінімуму шансів, особливо при виконанні стандартних положень. Зайве нагадувати, як їх «полюбляють» Шовковський та наші захисники.

      І все ж суботнього вечора на НСК «Олімпійському» нам протистоятиме практично та сама збірна Греції, яку два роки тому тут же «синьо-жовті» обіграли з переконливим рахунком 2:0. Щоправда, можна погодитися з Блохіним, що сьогодні елліни грають інакше. Але ж і українці у порівнянні з тим матчем мають «плюс Шевченко». Та й Воронін, який забив тоді Нікополідісу, рветься у бій (читай — стартовий склад) і зараз.

      Статистики, аналізуючи матчі суперників у жовтні, теж схильні до оптимізму. За часи незалежності наша національна збірна виграла чотири жовтневі матчі з однаковим рахунком 2:0, програла в 1997 році у Загребі хорватам та зіграла внічию у Белфасті з північноірландцями (2002 — 0:0). Греки з 1994 року провели у жовтні шість відбіркових матчів на виїзді, і лише одного разу — у 1999-му — перемоги збірну Словенії. Натомість чотири рази програли: данцям (1996— 1:2), росіянам (1995 — 1:2), албанцям (2000 — 0:2) та українцям (2002 — 0:2), зігравши почесну нічию 2:2 з англійцями (2001).

      Продовжити приємну традицію підопічним Олега Блохіна буде важко хіба що з психологічних мотивів. Греки розлючені результатами поєдинків з албанцями і турками. Отто Рехагель стверджує, що суддя не зарахував чистий гол Харістеаса у ворота збірної Туреччини. Утім нашим гостям не доводиться сподіватися на прихильність суддів і сьогодні. Іспанський арбітр Мануель Гонсалес навряд чи зможе викинути з підсвідомості те, що до чвертьфіналу Євро-2004 збірну його країни не пустили саме греки.

      Водночас не будемо забувати, що наші суперники налаштовуються лише на один матч (у середу вони не грають, тоді як українці прийматимуть команду Грузії), і, за словами їх Рехагеля, діятимуть у Києві обережно, не повторюючи попередніх помилок, але на перемогу.

      Як каже Олег Протасов, котрий уже тривалий час живе й працює у Греції, там вважають, що в разі поразки українцям греки втратять шанси на вихід з групи. Екс-тренер «Олімпіакоса» навіть дав свій прогноз на матч — нічия. Зауважимо, що й більшість тренерів клубів нашої вищої ліги вважають чотири очки у двох жовтневих матчах нормальним результатом.

      У четвер греки мали тренування на стадіоні ЦСКА, а вчора о сьомій вечора перевірили газон НСК «Олімпійський». Цікаво, що німецький «хитрий лис» обидва тренування оголосив закритими для журналістів. Утім очевидці стверджують, що гості практикували тенісбол, гру на утримання м'яча, довгі передачі та звичайну «двосторінку».

 

Становище команд у групі 2

            І     В     Н     П     М     О

1. Грузія   2     1     1     0     3-1   4

2. Україна  2     1     1     0     3-2   4

3. Албанія  2     1     0     1     2-3   3

4. Туреччина      2     0     2     0     1-1   2

5. Данія    1     0     1     0     1-1   1

6. Греція   2     0     1     1     1-2   1

7. Казахстан      1     0     0     1     1-2   0

 

9 жовтня:

Україна – Греція, Туреччина – Казахстан, Албанія — Данія

13 жовтня:

Данія – Туреччина, Україна – Грузія, Казахстан — Албанія