Вони до нас у недобрий час

09.10.2004

      «Симетрична» відповідь влади на викриття опозицією сховищ «чорної» поліграфії проти Віктора Ющенка набула спотвореної й цинічної форми. У ніч з 7 на 8 жовтня скоєно напад на одну з київських друкарень, яка офіційно виготовляла законні матеріали передвиборчої агітації за кандидата на пост Президента від коаліції «Сила народу».

      Як повідомили «УМ» у прес-службі Центрального штабу Ющенка з посиланням на депутата-«нашоукраїнця» Євгена Жовтяка, позавчора звечора на територію друкарні «вдерся» член фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич iз групою депутатів, а під ранок його змінив член фракції «Регіони України» Віталій Хомутинник. За словами Жовтяка, «друкарня виконує цілком легальне замовлення штабу Ющенка, але представники правлячого режиму запідозрили, що замовлення не відповідає тиражеві, та цілу ніч у брутальній формі намагалися це з'ясувати».

      «Депутати намагалися перевірити видрукувану нами продукцію: їх цікавило, чи немає тут нелегальної передвиборчої агітації. Перелік продукції по пачках вони зробили вночі. Їх знітила велика кількість агітаційної продукції, проте на неї є всі необхідні документи. В цьому брали участь усі присутні. Лише потім це зробила податкова, заактувавши все. В цілому було досить неспокійно. Податківці поїхали близько 4-ї години ночі», — передає слова керівника друкарні УНІАН.

      Учора приміщення друкарні було опечатане представниками податкової міліції, а біля самої будівлі чергувало кілька машин «Беркута» та міліція, яку викликала охорона друкарні.

      Варто додати, що перед тим до центрального штабу Віктора Ющенка прийшли той самий есдек Шуфрич та депутати-«регіонали» Хомутинник і Василь Горбаль і теж шукали «незаконну агітпродукцію». Як повідомили у прес-службі штабу Ющенка, такою продукцією «більшовики» назвали поліетиленові пакети і дощовики з символікою «Так! Ющенко!», але, заявляють «нашоукраїнські» юристи, оскільки ці речі не мають жодного відношення до друкарства, листівок тощо, то на них «не мають вказувати тираж і відповідального за друк».

      На прохання прокоментувати свої дії депутат Шуфрич заявив: «Позавчора ви до нас, сьогодні ми до вас». Після емоційного спілкування з народним депутатом Олегом Рибачуком, керівником офісу В. Ю., непрохані гості залишили приміщення штабу. Цілком очевидно, що подібними діями «регіонали» та есдеки прагнуть притлумити широкий суспільний резонанс від викриття опозиціонерами сотень тонн паперового антиющенківського піару на території Національного експоцентру та в друкарні «Новий друк».

      До речі, довірена особа кандидата Ющенка Микола Катеринчук заявив, що має намір у відповідь «відвідати» кінотеатр «Зоряний», де розташовано штаб Віктора Януковича.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Четверо депутатів соціалістів — Валентина Семенюк, Станіслав Ніколаєнко, Іван Бокий та Степан Бульба — виявили на державному підприємстві «Преса України» листівки, на яких з одного боку ведеться агітація за Януковича, а з другого — проти Віктора Ющенка. Про це повідомив «Українській правді» народний депутат Микола Томенко («Наша Україна»). За його словами, під час парламентських слухань з висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ депутатам продемонстрували цю листівку: на «аверсі» йдеться про те, ніби Ющенко збирається ліквідувати українську армію, рвати всі зв'язки із Росією, виступає за розміщення таборів біженців на території України, тоді як жодного подібного пункту в програмі Ющенка немає.

      Згідно із замовленням, наклад становить 100 тисяч примірників, хоча соціалісти нарахували 800 тисяч агітки, яку випущено на замовлення Партії регіонів. Видавництво «Преса України» перебуває у підпорядкування Державного управління справами.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

      Речник Комітету виборців України Олександр Черненко в ефірі «Громадського радіо» зазначив, що загострення виборчої кампанії «пов'язане як із посиленням тиску на виборців з метою змусити брати участь в агітаційних заходах, так і адміністративною та силовою протидією роботі деяких штабів кандидатів, роботі агітаторів кандидатів, — їх або затримує міліція, б'ють невідомі кримінальні особи». «Я вже не кажу про те, що набуло ознак масовості нищення агітаційної продукції, масовим, тотальним стало розповсюдження «чорної» агітпродукції, яка порушує не тільки закон про вибори, а й багато норм Кримінального кодексу і суперечить у багатьох моментах Конституції України», — заявив Черненко. За його словами, попри те, що «відповідальність» за виготовлення і зберігання друкованого «чорного піару» беруть на себе деякі «технічні» кандидати, як-то Козак, Базилюк, Яковенко, головне тут не належність цієї продукції «технічним» кандидатам (а Роман Козак навіть подає позов до суду за нищення його власності!), а те, що «порушується закон про вибори, тут є поширення неправдивих відомостей про особу, відомості, що паплюжать честь і гідність, а це вже справа Кримінального кодексу. Є матеріали, які розпалюють міжнаціональну, міжетнічну ворожнечу, що заборонено і законом про вибори, і є відповідна стаття КК». Відтак цим насамперед мають займатися передусім правоохоронні органи, натомість «вони скарги розглядають, передають на розслідування, на з'ясування додаткових обставин: хто був замовником, хто це робив, але це все осідає у прокуратурі, МВС, — свідчить один із керівників КВУ. — Вони нібито розслідують, але вибори закінчаться, поки ці розслідування будуть доведені до кінця. Центрвиборчком, у свою чергу, піднімає руки і каже, що ми не в праві давати оцінку».

 

      Матеріали підготовлено в рамках проекту «Організації громадянського суспільства на шляху до відкритості: спільна стратегія» за сприяння Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>