Банківська страва: їсти подано

25.05.2016
Банківська страва: їсти подано

Чи «випустить» нове керівництво «Ощадбанку» з країни мільйони Януковича?

При всій мегакорупційності українського правлячого класу і досі лишаються сфери, недоділені між різними політгравцями. Але останні активно працюють над усуненням цього прикрого недопрацювання. Ідеться, зокрема, про три державні банки — «Ощадбанк», «Укрексімбанк» та «Укргазбанк». Була інформація, що торги довкола претендентів на очолювання цих банків завершаться після Великодня. Однак свято минуло, а процес перерозподілу портфелів триває й досі.

Парад претендентів

Проте вже домовлено, що кандидатуру майбутнього керівника «Ощадбанку» визначає «Народний фронт», кандидата на пост керівника «Укрексімбанку» — БПП. Найбільшу дискусію викликає «Укргазбанк». Його можуть очолити екс-керівники Сергій Мамедов і Василь Горбаль. Більше ясності у ситуації з «Ощадбанком»: його голова Андрій Пишний свою посаду залишає. І все це — унаслідок відставки з прем’єрської посади Арсенія Яценюка.

Сам Пишний не бачить причинно-наслідкового зв’язку між долею Яценюка та своєю власною. «Ощадбанк» справляється, хай і не завжди ідеально, але ми ж тільки вчимося. У нас молода банківська система, яка пережила три кризи підряд, остання з яких ще триває. Але скажу вам одне: «Ощадбанк» — банкрут, якщо наша команда стане розмінною монетою. Якщо звільнять нас, то нові менеджери не зможуть утримати головний держбанк, яким є «Ощадбанк» і який тримається на плаву», — заявляє Пишний.

Збанкрутує «Ощадбанк» чи ні, не в останню чергу залежатиме від персони, котра стане біля його керма. І від тих цінностей, які ця персона сповідуватиме. І від того, як вони корелюватимуть із цінностями тих, хто смикатиме цю персону за ниточки. Словом, усе буде складно, але не через об’єктивну економічну та фінансову ситуацію в країні. (Що вже було доведено банком «Хрещатик», про долю якого «УМ» писала нещодавно).

Пікантний нюанс, пов’язаний саме з «Ощадбанком», полягає в тому, що у екс-Президента Віктора Януковича лишилися там заощадження. Загалом на рахунках українських банків «Сім’я» тримала облігацій на суму 1,5 мільярда гривень. Були також і валютні вклади — приблизно на мільярд доларів. Частина цих статків і досі перебуває в «Ощадбанку». Печерський суд Києва наклав арешт на рахунки Януковича відразу в п’яти банках, але їхній власник не втрачає надії ці кошти вивести. У той чи інший спосіб.

А найпростіший з усіх способів полягає у встановленні контролю над банком через «свою» людину. Для «Ощадбанку», наприклад, «своїм» є Кирило Шевченко. Причому в буквальному розумінні — від 2012-го до 2014-го Шевченко вже працював в «Ощадбанку» радником — в цей період банк повністю контролювала «Сім’я». Свою кар’єру Шевченко розпочав у 1994-му. За останні 20 з гаком років він устиг попрацювати і в «Авалі», і в банку «Фінанси та кредит» олігарха Костянтина Жевага.

Поява «героя»

У 2009-му Шевченко на якийсь час став радником Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, а відтак очолив «Укргазбанк», який уряд, по суті, викупив за бюджетні кошти. Пізніше в житті Шевченка був «Терра банк», який той придбав на паях із тодішнім заступником міністра фінансів Вадимом Копиловим. Банк цей колись належав Юрію Колобову, міністру фінансів в уряді Азарова, що викликає багато запитань про зв’язки Шевченка з «донецькими».

Історію з «Терра банком», який збанкрутував у 2014-му (акурат після призначення Шевченка його президентом) ми пропустимо. І перейдемо відразу до «Укргазбанку», який Шевченко очолює з 28 травня 2015 року і по цей день. Цікаво, що, всупереч курсу НБУ на очищення системи від банкірів із непривабливим минулим, Шевченко таки отримує тут посаду голови правління. Подейкують, що особливу роль у цьому призначенні зіграла протекція колишнього глави Мінфіну, «яценюківського» кадра Олександра Шлапака.

Чим запам’яталася діяльність Кирила Шевченка на посаді голови банку? Наприклад, тим, що «Укргазбанк» приєднав активи і взяв на себе зобов’язання іншого докапіталізованого державою, але набагато менш успішного банку «Київ», не отримавши при цьому ніякої вигоди. З держбюджету на цю операцію було виділено 630 млн. грн. — суму набагато більшу, ніж виплати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у разі ліквідації банку «Київ».

Є й інші сюжети. Наприклад, у лютому 2016 року «Укргазбанк» за рішенням Кабміну продав прострочений борг агрохолдингу «Креатив» у розмірі 95,7 мільйона доларів третій стороні майже в два рази дешевше, ніж залишок заборгованості. Формально відповідальність за угоду лежить на уряді, однак преса в корупційній схемі на 10 мільярдів гривень підозрює саме Кирила Шевченка.

Безліч запитань викликає і масовий розпродаж заставного майна, який «Укргазбанк» під керівництвом Шевченка затіяв на Українській універсальній товарній біржі, де за весь 2015 рік було реалізовано аж 11 об’єктів на суму 18 мільйонів гривень. Експерти характеризують розпродаж як непрозорий і вигідний вельми вузькому колу осіб.

Чому саме Шевченко?

Таким чином, як потенційний керівник «Ощадбанку» — державної фінансової установи, котра повинна виступати зразком непохитності та стабільності — Кирило Шевченко викликає забагато запитань. Частина з них стосується не тільки минулого та теперішнього цього діяча, а й його майбутніх планів. Зокрема, хотілося б знати заздалегідь, як відіб’ється на функціонуванні ввіреної йому структури близькість Шевченка до «донецьких» і, зокрема, до головного банкіра Януковича Сергія Арбузова, чиєю креатурою Шевченка називають прямо?

І чи відповідає дійсності те, що єдина місія Шевченка в «Ощадбанку» полягатиме в виведенні звідти капіталів Януковича? І чи не буде пожертвувано задля цього самим банком, як би мало реалістично це не виглядало зараз? Утім тих, кому бракує реалізму, ми знову відсилаємо до сумної історії банку «Хрещатик», який несподівано для себе «прокинувся» банкрутом — а все тому, що деякі активи з цього банку знадобилося терміново перенести до інших фінустанов.

Що буде з мільйонами вкладів тих, хто має рахунки в «Ощадбанку» (а це не в останню чергу армія українських пенсіонерів), мало хвилює сильних світу цього. Дрібниці на кшталт цієї ніколи не бентежили їх спокій. Не вступиться за постраждалих і Нацбанк — його голова в одній упряжці з нинішніми вершителями чужих доль. А якщо без лірики, то є інформація, що кандидатура Кирила Шевченка вже затверджена в Кабміні. Отож ми на порозі цікавих, але доволі мерзенних новин. Тим часом новини іншого ґатунку тепер зустрічаються все рідше й рідше.

А ТИМ ЧАСОМ...

Щодо решти двох державних банків, то, як уже було зазначено, «Укргазбанк» може очолити Сергій Мамедов. Говорять, що цю персону просувають по лінії «Блоку Порошенка» — це призначення обстоює Прем’єр Володимир Гройсман. А от за Василя Горбаля «тримає кулаки» одеський «губернатор» Міхеїл Саакашвілі. В «Укрексімбанку», котрий за квотним принципом «належить» БПП, можливо, й не зміниться керівник. Все-таки його нинішній очільник — Олександр Гриценко — особиста креатура Петра Порошенка.

Цікаво, що, за даними НБУ, частка держбанків у банківській системі України на даному етапі становить 30% і має тенденцію до збільшення. Це означає й те, що крісла керівників таких банків дедалі більше зростатимуть у ціні.