Добровільно й пильно

24.05.2016

Нести службу нарівні зі співробітниками поліції та Національної гвардії України молоді добровольці почали цього місяця. Як розповів координатор акції з блокади анексованого Росією півострова Крим Ленур Іслямов, батальйон «Аскер» офіційно зареєстрували в місцевих органах самоврядування. Всі активісти отримали посвідчення, спеціальні відзнаки, а також камуфляжну форму. Керівник поліції Генічеського району Андрій Лещенко підтвердив, що «аскерівці» патрулюють Чаплинський, Генічеський та Каланчацький райони Херсонської області. Впродовж двох місяців члени громадського формування «Аскер» проходили спеціальну підготовку на базі відділу прикордонної служби «Чонгар». Особливої актуальності допомога добровольців iз числа кримськотатарського народу набула після того, як минулого мiсяця в Генічеському районі вибухом рознесло на шматки припаркований автомобіль ВАЗ-2101 з одеськими номерами. Резонансний злочин, який правоохоронці вже класифікували як теракт, забрав життя 39-річного чоловіка та поклав на лікарняне ліжко ще чотирьох мешканців прикордонного селища Новоолексіївка.

«Ми не виключаємо, що теракт у Генічеському районі був націлений саме проти кримських татар, адже вибух прогримів неподалік мечеті, — заявив Ленур Іслямов. — Прикордонні райони Херсонщини зараз дуже агресивно атакують інформаційні рупори російської влади. Пересічні громадяни Новоолексіївки вже на власній шкурі відчули, що таке «рускiй мір», який нам намагаються нав’язати за допомогою терактів. Ніхто з мешканців прикордонних районів Херсонщини не захоче, щоб на українській землі повторилося те, що діється зараз на Донбасі та у Придністров’ї».

За словами старшої по зміні громадського формування «Аскер» на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар» Евеліни Арифової, добровольці також допомагають людям, які потребують соціальної та юридичної підтримки при перетині російсько-українського кордону.

«Усі п’ятнадцять груп громадського формування «Аскер» позмінно проводять чергування на адміністративному кордоні з Кримом у пунктах в’їзду-виїзду, — розповів начальник Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України Андрій Вальчук. — Хлопці працюють у рамках законодавства України та надають допомогу прикордонникам та представникам правоохоронних органів».

Першим завданням, яке добровольці з громадського об’єднання «Аскер» успішно виконали спільно з бійцями Повітряно-десантних військ України, стало затримання правопорушників у Генічеську. Пильні «аскерівці» вчасно помітили, як невідомі чоловіки у військовій формі перевдягалися в цивільний одяг у лісосмузі неподалік від автотраси. Підозрілих чоловіків, які пересувалися прикордонною зоною на двох іномарках, швидко затримали та доправили в найближчий райвідділ поліції Генічеська. Співробітники правоохоронних органів з’ясували, що всі дванадцять затриманих «тітушок» приїхали на Херсонщину із Запоріжжя на бандитські «розборки» з одним із місцевих фермерів. Конфлікт між двома підприємцями спалахнув через те, що вони не поділили права на користування землею сільськогосподарського призначення. Один із затриманих бандитів уже був раніше судимий та обґрунтовано підозрюється у заподіянні вогнепального поранення особистому охоронцю одного з фермерів, причетних до конфлікту. За повідомленням співробітників херсонської поліції, проти двох із затриманих чоловіків порушено кримінальну справу за статтею 121 КК України.