Успішна персоніфікація

24.05.2016
Успішна персоніфікація

На ЧЄ-2016 українські плавці показали, що можуть на рівних конкурувати з зірками світового плавання. (з сайта euroaquatics2016.london)

Важко сказати, наскільки значущою була роль Андрія Сердінова на посту голови тренерської ради української збірної з плавання. Ще важче оцінити ті втрати, яких зазнала вітчизняна плавецька команда після його відставки. Утім, як не крути, але після того, як наші збірники опинилися під повною опікою своїх персональних наставників (а як може бути інакше?), у їхніх результатах стався справжній прорив.

У Лондоні на чемпіонаті Європи з водних видів спорту «синьо-жовті» вибороли п’ять нагород, чого давно не траплялося в історії вітчизняного плавання.

Своє вагоме слово в нашій вельми молодій збірній сказали її «ветерани» — Андрій Говоров та Дарина Зевіна. Гучно в басейні «Акватік-центру» заявив про себе й дебютант європейського форуму Михайло Романчук.

Зрозуміло, що незадовго до головних стартів чотириріччя в змагальних результатах наших плавців мав настати прогрес. Після невиразного чемпіонату світу-2015, де в активі синьо-жовтої команди було лише три «холості» фінали, ЧЄ-2016, який, до слова, проходив «на полях» олімпійської арени, приніс купу позитиву.

Нарешті «прорвало» Дарину Зевіну. Потрапивши в минулому році в глибоку функціональну яму, киянка серйозно здала в результатах. Здавалося, що перед Олімпіадою надолужити згаяне буде неймовірно складно. Але батько-тренер спортсменки — Юрій Зевін — вірив у зірку своєї доньки. І, зрештою, допоміг їй здобути велику міжнародну нагороду в «олімпійському басейні».

Після «срібла» на 200 м на спині у Дарини був непоганий шанс потрапити в призи на дистанції вдвічі коротшій, проте, як це вже траплялося раніше, вона знову залишилася біля підніжжя п’єдесталу. Був ще у Зевіної фінал на 50 м на спині, але цю спринтерську гонку вона залишила лише восьмою.

Водночас для Андрія Говорова обидва профільні спринти завершилися медальними успіхами. На 50-метрівці батерфляєм, яка, щоправда, не є олімпійською дисципліною, він виграв «золото». На 50 м вільним стилем фінішував другим, програвши лише олімпійському чемпіону французу Флорану Манаду.

Також медальним «дублем» на лондонському ЧЄ відзначився і Романчук. Спочатку вихованець Петра Нагорного відзначився «бронзою» на 1500 м, а згодом підкорив бронзову сходинку п’єдесталу на 800 м.

У столиці минулих Олімпійських ігор гучно заявив про себе Любомир Лемешко. У фіналі запливу на 100 м батерфляєм медалі він не виграв, утім показав час, який допоміг йому отримати олімпійську ліцензію класу «А».

Горде звання фіналістки ЧЄ на дистанції 50 м брасом носитиме й Марія Лівер, котру від ще більшого титулу — медалістки турніру — відділили лише 0,04 сек.