Сила потрійної дії

20.05.2016
Сила потрійної дії

Євген Коноплянка — з Кубком Ліги Європи. (з «Інстаграм».)

Подібного факту в історії другого за рейтингом єврокубку раніше не траплялося: у попередні роки тричі поспіль виграти турнір не вдавалося жодній команді. «Севілья» змогла. «У нашого клубу та цих змагань взаємна любов», — за день до фіналу Ліги Європи, котра, нагадаємо, є продовження Кубка УЄФА, сказав капітан іспанського клубу Коке.

Наступного дня, коли в Базелі на стадіоні «Санкт-Якоб Парк» «Севілья» перемогла «Ліверпуль» (3:1), захисник іспанського клубу Каррісу повторив: «Це наш турнір». Загалом, за останні 11 сезонів «Севілья» п’ять разів тріумфувала в Лізі Європи/Кубку УЄФА. А чемпіонський рецепт від капітана тріумфаторів, якого, до слова, визнали кращим гравцем фіналу, доволі простий: «Завдяки цьому турніру «Севілья» здобула міжнародне визнання та повагу, тому ми завжди з усією серйозністю ставимося до нього».

Зрозуміло, що й «Ліверпуль», уперше за дев’ять років пробившись до єврокубкового фіналу, прагнув перемоги. «У хлопців є можливість стати легендами клубу», — налаштовував на великий бій своїх підопічних німецький наставник мерсісайдців Юрген Клопп. Власне, в першому таймі все йшло за сценарієм «червоних» — їхню ігрову та територіальну перевагу матеріалізував форвард збірної Англії Даніель Старрідж, забивши розкішним ударом зовнішньою стороною лівої стопи диво-м’яч. Утім після перерви «Ліверпуль» ніби підмінили. Точніше, неприємна метаморфоза з підопічними Клоппа сталася після того, як на 19-й секундi другої половини зустрічі вони пропустили гол від головного бомбардира «Севільї» Гамейро. Після цього епізоду «повернутися» до гри «червоні» вже не змогли, пропустивши від Коке згодом іще два м’ячі.

«Перший гол суперника не був справжньою проблемою. Проблемою стало те, що сталося згодом: ми повністю втратили віру в наші сили, втратили своє обличчя і почали нервувати», — в інтерв’ю офіційному сайту УЄФА відзначив Клопп, визнавши, що прикра поразка у фіналі ЛЄ-2016 є його провиною.

Вочевидь вирішальною в цьому протистоянні стала краща психологічна готовність команди Унаї Емері, якому в перерві поєдинку вдалося знайти сильні мотивуючі слова, що допомогли кардинально змінити гру його підопічних. Натомість капітан «Ліверпуля» Джеймс Мілнер заявив, що позавчора в Базелі його партнери продемонстрували лише половину своїх можливостей. Хай там як, а німецький очільник англійського колективу вірить, що поразка в фіналі ЛЄ зробить «червоних» лише сильнішими. Підсумком же першого року роботи німця в Англії стали два програнi фінали — в Кубку англійської ліги й Лізі Європи — та восьме місце в прем’єр-лізі, котре, до речі, не дає права мерсісайдцям у наступному сезоні зіграти в єврокубках. Натомість «Севілья», як переможець ЛЄ, свою наступну міжнародну кампанію розпочне з групового раунду Ліги чемпіонів. Відзначимо, що український легіонер андалусійського клубу Євген Коноплянка участі в фіналі не брав, провівши всю гру на лаві запасних. Утім важливе інше. Якщо торік Женя, будучи гравцем «Дніпра», завершив єврокубковий сезон у статусі фіналіста Ліги Європи, то цього року він — євротріумфатор.

ТАБЛО

 

Ліга Європи. Фінал (Базель, Швейцарія). «Севілья» (Іспанія) — «Ліверпуль» (Англія) — 3:1 (Гамейро, 46, Коке, 64, 70 — Старрідж, 35).