Кубкові емоції Зозулі

13.05.2016

Цьогорічний фінал Кубка України відбудеться 21 травня на «Арені Львів» і зіграють у ньому дві команди з Донбасу — «Шахтар» та «Зоря». Подібного протистояння в історії головних поєдинків національного Кубка ще не було. І якщо для «гірників» загалом це буде 16-й фінал, то для луганської команди — дебют, при цьому, цілком заслужений.

Підопічні Юрія Вернидуба доволі потужно провели сезон. У поточному чемпіонаті країни «Зоря» наблизилася до призової трійки. Дехто з футбольних експертів вважає, що здобути історичну для клубу національну «бронзу» луганчанам завадила їхня надмірна самовпевненість.

А от у Кубку країни футболістам «Дніпра» обіграти «Зорю» не вдалося. Після першого півфінального поєдинку підопічні Мирона Маркевича мали мінімальну фору, однак у матчі-відповіді вихованці Вернидуба у ворота Яна Лаштувки відправили на один м’яч більше. Примітно, що вирішальний удар усього протистояння було зроблено на п’ятій доданій хвилині повторного поєдинку — тоді, коли, напевно, дніпропетровські футболісти морально вже готувалися грати «екстра-тайм». Проте ювелірний за точністю удар зі штрафного Андрія Тотовицького скасував додатковий час, вивівши «Зорю» до її першого кубкового фіналу.

Водночас замість додаткового часу вболівальники на запорізькій «Славутич-Арені» побачили черговий футбольний безлад. Цього разу бійку-штовханину між командами спровокував форвард «Дніпра» Роман Зозуля, який після фінального свистка ледь не з кулаками накинувся на головного арбітра поєдинку Анатолія Абдулу. Вочевидь, тоді Зозулі, котрий через свою дискваліфікацію спостерігав за матчем iз трибуни, здалося, що саме харківський рефері є причиною невдачі його команди, адже забитий «Зорею» вирішальний гол стався після призначеного Абдулою сумнівного штрафного.

Утім зовсім скоро Роман усвідомив, що діяв поза рамками футбольної етики. «Хочу вибачитися перед всіма футбольними вболівальниками України за свою агресивну поведінку після закінчення матчу. Я дуже хотів допомогти своїм партнерам уперше за 12 років вибороти право грати у фіналі Кубка України, але змушений був дивитися матч серед вболівальників. Емоційне середовище додало розчарування від результату матчу. Усвідомлюю, що моя нестриманість заслуговує на покарання», — написав на своїй сторінці у соцмережі футболіст. На відміну від Ярмоленка та Кучера, котрі, побившись під час українського «класико», отримали триматчеву дискваліфікацію, дії Зозулі можуть мати значно серйозніші наслідки, адже вчинене ним правопорушення стосується судді. І тут може йтися навіть про річну дискваліфікацію.

Щодо «холодного» і зваженого аналізу самої гри, то очільник «Дніпра» Мирон Маркевич підсумок двобою назвав закономірним. Не став шукати винних у вильоті з розіграшу й наставник «Олександрії» Володимир Шаран. Команда-сенсація турніру, котра, нагадаємо, у чвертьфіналі здолала минулорічного переможця КУ — «Динамо», впоратися зі ще одним грандом не змогла. «Шахтар» переміг нас на класі», — наголосив Шаран.

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали. Матчі-відповіді. «Шахтар» — «Олександрія» — 2:0 (Малишев, 15; Нем, 90+2; перша гра — 1:1), «Зоря» — «Дніпро» — 2:0 (Ліпартія, 8; Тотовицький, 90+5; 0:1)