НОВИНИ ПЛЮС

11.05.2016

Нові нюанси «офшорного скандалу»

Міжнародний консорціум журналістів відкрив доступ до бази даних на 320 тисяч офшорних компаній, отриманих на основі панамського архіву за останні 40 років. Власниками панамських офшорів є 165 українців і 195 українських компаній. Серед них Андрій Пальчевський, Юрій Бойко, Гарик Корогодський, Сергій Гужва, Павло Лазаренко, Геннадій Труханов. Крім того, у списках — старший брат українського олігарха Ріната Ахметова, Ігор, а також екс-депутат Борис Колесніков, котрі вивели у 2014 році в офшор кондитерську компанію «Конті». Міністр доходів і зборів часів президента Януковича Олександр Клименко володіє компанією, яка зареєстрована на Британських Віргінських островах у 1995 році. На сина екс-прем’єра Азарова Олексія в один день зареєстрували 26 офшорних фірм. Також у панамських архівах зареєстрований бізнес-партнер Петра Порошенка Олег Свинарчук. Свинарчук і Порошенко володіли корпорацією «Богдан», поки майбутній Президент не продав свою частку бізнес-партнерові у 2009 році. Згодом Свинарчук змінив своє прізвище.

Тим часом у Верховній Раді депутати порушують питання про створення тимчасової слідчої комісії по офшорній компанії Президента Петра Порошенка. Про це, зокрема, говорить лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Сьогодні йде якийсь «білий шум» на обговоренні. І ніхто не акцентує увагу, що вчора стало відомо — Президент і його найближчі люди причетні до офшору. І на фоні цього — пустий базар про боротьбу з корупцією», — заявляє Тимошенко. Водночас лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко пообіцяв заблокувати парламентську трибуну, якщо «офшорну» комісію не створять. Раніше стало відомо, що бізнес-партнер Петра Порошенка Сергій Зайцев є власником зареєстрованої в офшорі на Британських Віргінських островах компанії Intraco Management Ltd. Саме ця компанія, за даними ЗМІ, восени 2014 року купувала паливо у дочірньої компанії «Газпрому».

Порошенко готовий міняти склад ЦВК

Президент України Петро Порошенко на цьому тижні запропонує Верховній Раді кандидатури до нового складу ЦВК. Про це під час Погоджувальної ради повідомив представник фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів. «Інформую, що Президент закінчив консультації з фракціями щодо нового складу ЦВК, і вже на цьому тижні внесе в парламент кандидатури членів ЦВК», — повідомив він. Зазначимо, що у 12 з 15 членів ЦВК закінчився семирічний термін повноважень. Уже всі фракції подали свої пропозиції Президентові щодо складу ЦВК. Затримка була через відсутність у парламенті подання від глави держави.

«Народний фронт» голосуватиме за Луценка-прокурора

Парламентська фракція «Народний фронт» готова підтримати призначення Генеральним прокурором Юрія Луценка, якого Президент Петро Порошенко бачить як єдину кандидатуру на пост. Про це в ефірі «5-му каналу» сказав народний депутат Антон Геращенко. «Ми готові підтримати кандидатуру Юрія Луценка, оскільки вважаємо, що краще, якщо Генпрокурором буде людина не з системи», — сказав Геращенко. Він також нагадав, що для того, щоб призначення відбулося, необхідно внести зміни до закону про Генпрокуратуру. Якщо ж вони знову не будуть внесені, Президент повинен буде замислитися над новою кандидатурою на цей пост, зазначив Геращенко.