Біозброя проти народного кандидата

08.10.2004
Біозброя проти народного кандидата

Уже з початку наступного тижня Ющенко відновить активну виборчу кампанію в Україні. (Фото Василя ГРИБА.)

      Уся фальш, цинізм і ницість владного режиму та його сателітів з особливою силою дали про себе знати напередодні «останнього й рішучого» бою за збереження влади. Виборча кампанія-2004 остаточно зірвала всі маски, продемонструвавши народові, хто є хто. Ставки надто високі, тому традиційним ламанням об коліно доль керівників усіх рівнів, які зобов'язані були спершу забезпечити відповідну кількість підписів за «єдиного» кандидата, а згодом, очевидно, — і поданих за нього виборчих бюлетенів, цього разу провладна команда не обмежилася.

      Справа з отруєнням найрейтинговішого кандидата в президенти сколихнула всю Україну. І якщо винних у цьому злочині поки що не названо, то висвітлення подій навколо хвороби Віктора Ющенка підконтрольними владі ЗМІ, а також реакція на них представників цієї влади наштовхує на певні висновки.

      Так чи інакше, розслідування триває. У віденську клініку «Рудольфінерхаус», де зараз перебуває народний кандидат у президенти, зiбралися кращі австрiйськi токсикологи, оскільки сумнівів у тому, що отруїти Ющенка «допомогли» ззовні, у лікарів уже немає. За інформацією «УМ», вiденськi медики вперше зіштовхнулися з таким випадком, тому досі не наважувалися оприлюднити офіційний висновок. Висновок про те, що проти кандидата у президенти України застосували... біологічну зброю. До речі, за словами представника слідчої комісії ВР Сергія Шевчука, який днями повернувся з Австрії, саме системне вірусне ураження як головну версію хвороби Ющенка розглядають і «слідчі» депутати. А вiденськi лiкарi додають, що Вiктор Ющенко вижив тiльки завдяки надзвичайно мiцному здоров’ю та пiдтримцi рiдних i мiльйонiв прихильникiв в Українi.

      Учора тимчасова комісія ВР iз розслідування обставин отруєння Віктора Ющенка отримала від австрійської клініки медичні матеріали, які стосуються історії хвороби опозиційного кандидата, тож остаточні висновки парламентарiїв будуть зроблені вже найближчими днями. А тим часом парламентських екс-«більшовиків» заїла нетерплячка: їм захотілося негайно вислухати звіт слідчої комісії. Саме тоді, коли верстався цей номер «УМ», голова комісії Володимир Сівкович мав зачитувати з трибуни проміжний підсумок її роботи.

Почiм екскурсія для Генпрокурора?
Поїздка Геннадія Васильєва до Відня виявилася безрезультатною

     
Розвиток подій навколо отруєння Віктора Ющенка триває. Авіакомпанії, які мають рейси на Відень, уже отримали чималий прибуток на паломництві українських державних мужів до австрійської столиці, адже, крім пацієнта клініки «Рудольфінерхаус» та супроводжуючих його осіб, там побували й члени слідчої комісії Верховної Ради, і міністр охорони здоров'я, і навіть сам Генпрокурор України Геннадій Васильєв. Трохи не віриться, що пан Васильєв так перейнявся цією справою, аж вирішив узяти на себе обов'язки слідчого. Вочевидь, підозри в добрих намірах Генпрокурора виникли ще в когось, оскільки у Відні Васильєв засік за собою... «хвіст». Як підтвердили агенції «Інтерфакс-Україна» у прес-службі ГП, дипломатичне авто посла в Австрії, де перебував головний прокурор України, таки переслідували. За кермом «Мерседеса», який нібито займався цією брудною справою, перебував «громадянин Австрії, який має українську візу, оформлену на прохання концерну «Орлан», Вальтер Комарек». Власне, скажімо, для телеглядачів «5-го каналу» уточнення про відносини Комарека із «Орланом» як натяк на його «нашоукраїнські» зв'язки не потрібне, оскільки давно не секрет, що пан Вальтер допомагав керівникові концерну, народному депутатові від «НУ» Євгенові Червоненку влаштувати в клініку «Рудольфінерхаус» Віктора Ющенка. А за машиною з Генпрокурором Комарек «стежив» тому, що в його автомобілі перебувала... знімальна група «5 каналу» у складі журналіста Володимира Ар'єва й оператора. Як пояснюють самі телевізійники, вони просто спробували взяти інтерв'ю у Васильєва в Австрії, але той відмовився. Тоді журналісти поїхали за ним на авто, аби зняти відео для сюжету про перебування глави ГПУ у Відні.

      Так чи інакше, ніякі «хвости» не завадили Геннадієві Андрійовичу попросити у міністерства юстиції і внутрішніх справ Австрії якнайшвидше надати матеріали у справі Ющенка. Попросити-то він попросив, але, судячи з усього, замість матеріалів отримав від австрійських колег «гарбуза». Інакше навряд чи скаржився б на скликаній із цього приводу вже в Києві прес-конференції, що жодних матеріалів, які свідчили б про навмисне отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка, у Генпрокуратури немає. Є два висновки клініки «Рудольфінерхаус», заявив Генпрокурор Геннадій Васильєв на прес-конференції в середу в Києві. За словами Васильєва, на даний момент є тільки два висновки лікарів клініки — один підписаний безпосередньо лікарем Ющенка Миколою Корпаном, інший — трьома фахівцями клініки. Причому Васильєв підтвердив, що німецькі оригінали цих двох висновків збігаються. Щодо перекладу, то в першому випадку сказано, що «хвороба Ющенка, ймовірно, була викликана важкою інфекцією й речовинами, які не входять до складу продуктів харчування», а в другому йдеться «про інфекцію, яка, можливо, була викликана хімічними субстанціями, що не входять у харчові продукти».

      Не отримав Генпрокурор ніяких матеріалів по хворобі й від «зацікавленої сторони», себто самого Віктора Ющенка. «Кілька разів я просив зустрічі з Ющенком. Мені повідомили про необхідність переговорити з народним депутатом Червоненком. Робити це через Червоненка я вважаю неприпустимим», — поскаржився Васильєв. Словом, прокатався глава ГП в Австрію за бюджетні гроші, а користі з тієї поїздки — нуль. Хоч Відень побачив — коли ще випаде така дармова екскурсія!

      Між іншим, як повідомив згодом телефоном інтернет-виданню «Українська правда» «неприпустимий» для Генпрокурора Євген Червоненко, віденський суд, до якого австрійські правоохоронці направили запит нашої ГП, відмовив у передачі їй документів клініки «Рудольфінерхаус» щодо отруєння Ющенка. А сам пацієнт не передав Васильєву матеріалів тому, що ні він, ні його команда Генпрокуратурі не довіряють (і мають на те підстави). Натомість усі відповідні документи за згодою лідера «Сили народу» передані слідчій комісії Верховної Ради.

      Поки що Віктор Андрійович залишається в Австрії. Вiн  вирішив цього разу таки завершити  курс лікування повністю, тому приїде на Батьківщину в суботу, аби одразу вирушити в регіони.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>