«Дербі» з ностальгійними нотками

06.05.2016
«Дербі» з ностальгійними нотками

Волейболісти «Локомотива» з великими боями у півфінальній серії проти «Юракадемії» відстояли своє право на захист чемпіонського титулу. (з сайта loko.pz.gov.ua.)

Як би не змінювався в останні роки формат чоловічої волейбольної суперліги, її переможцем постійно виходив харківський «Локомотив». За останні сім сезонів безроздільного панування «залізничників» у ЧУ єдиним, по суті, актуальним аспектом турніру було ім’я його віце-чемпіона.

Допоки в національній першості грала «Кримсода» з Красноперекопська, срібні нагороди турніру найчастіше вирушали саме до Криму. У двох останніх сезонах ЧУ, що вже проходили без клубу з анексованого півострова, віце-чемпіонський титул здобував сумський «Хімпром», який раніше був фармклубом «Кримсоди». А от для боротьби за медалі поточного розіграшу сил у «хіміків» не знайшлося. Завершивши першу половину сезону в провідній шістці, волейболісти із Сум провалили другу частину змагань, за підсумками яких визначалася четвірка півфіналістів ЧУ. Зрештою, на фінішну пряму вийшли чинні чемпіони, котрим у суперники по півфіналу дісталися земляки з «Юракадемії», а також львівський «Барком» та дебютант суперліги — «Дніпро». «Хімпрому» ж дісталося п’яте місце турнірної таблиці, у боротьбі за яке (в серії до двох перемог) сумчани здолали «Вінницю».

Що ж до боротьби за місце у фіналі, то новачок розіграшу сенсаційно в двох матчах здолав львівських візаві. А «залізничники» в харківському «дербі» прогнозовано здолали «юристів». Щоправда, зробити їм це вдалося з великими труднощами. Аби визначити переможця цієї дуелі командам довелося грати максимальну кількість відведених регламентом матчів. Після гостьової перемоги над «юристами» волейболісти «Локо» несподівано поступилися їм на власному майданчику, відклавши таким чином з’ясування стосунків на третій вирішальний матч серії. У найкращих традиціях місцевого «дербі» доля переможця визначилася в останній момент — сильнішими на «тай-брейку» виявилися більш досвідчені волейболісти. «Ці матчі були варті фіналу чемпіонату країни. Я мимоволі згадав ті поєдинки десятирічної давнини, коли кожна наша гра з «Юракадемією» проходила ось так, на «жилах», — дав оцінку харківському волейбольному «класико» ветеран «Локомотива» Володимир Татаринцев.

Компанію чинному чемпіону в золотому «фіналі» складе сенсаційний «Дніпро», який у рік свого дебюту в елітному дивізіоні вже гарантував собі, як мінімум, національне «срібло». Хоча, думається, на більше дніпропетровським волейболістам розраховувати також не варто.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Півфінальна серії до двох перемог.

«Локомотив» — «Юракадемія» — 3:0, 2:3, 3:2. Рахунок у серії — 2:1.

«Дніпро» — «Барком» — 3:0, 3:2. Рахунок у серії — 2:0.