Блідо, але заслужено

06.05.2016
Блідо, але заслужено

Валлієць Гарет Бейл зробив можливою участь «Реала» у фіналі ЛЧ-2016 — саме після його прострілу м’яч рикошетом залетів у ворота Джо Харта. (з сайта УЄФА.)

Останні два розіграші Ліги чемпіонів виграли іспанські команди. І цього разу переможцем найсильнішого клубного турніру Старого світу стане представник прімери, адже фінал Суперліги-2016 матиме статус мадридського «дербі». Як і два роки тому, в головному матчі ЛЧ зіграють «Реал» та «Атлетико». До Мілана «королівський» клуб вирушить iз прагненням здобути 11-й чемпіонський Кубок, водночас «матрацники» 28 травня на «Сан Сіро» боротимуться за свій перший титул найсильнішої команди Європи.

«Ми пам’ятаємо, яким тяжким був фінал дворічної давностi, й очікуємо такого ж поєдинку за кілька тижнів на «Сан Сіро». Сподіваємося, що й результат буде аналогічним», — заявив хорватський півзахисник «Реалу» Лука Модрич. Чемпіонський Кубок сезону 2013/2014 років «вершкові» вирвали у «Атлетико» з величезними труднощами, хоча підсумковий рахунок того поєдинку (4:1) свідчить начебто про їхню розгромну звитягу. Однак, якби не рятівний гол Серхіо Рамоса, забитий на третій доданій до основного часу хвилині, не було б у тому фіналі додаткового часу з градом голів у ворота «матрацників», і головний трофей турніру опинився б у руках гравців зовсім іншої команди.

Зовсім скоро команда Дієго Сімеоне зможе реваншуватися за те фіаско. На шляху до фіналу ЛЧ-2016 «Атлетико» вибив iз розіграшу дві з трьох найкращих команд світу й вочевидь готовий до того, аби аналогічний трюк провернути й iз найтитулованішою командою Старого світу. Під натиском добре організованого та відмінно зіграного колективу, створеного в Мадриді аргентинським наставником, iз турнірної дистанції зійшли переможець попереднього розіграшу ЛЧ та тріумфатор Суперліги-2013 – «Барселона» та «Баварія» відповідно.

Натомість суперниками «Реала» на «підступах» до вирішального матчу поточного розіграшу Суперліги були відверто скромніші суперники. Ні «Вольфсбург», ні «Манчестер Сіті» не можна віднести до розряду грандів європейського футболу. Утім легким життя «галактикос» у 1/2 чи 1/4 фіналу цей факт аж ніяк не зробив.

У протистоянні з віце-чемпіоном попередньої англійської першості «Реал» узагалі мало нагадував себе звичного, забивши за 180 хвилин протистояння лише один м’яч, який, власне, й дозволив йому стати другим фіналістом турніру. Через проблеми зі здоров’ям своїх головних бомбардирів — Кріштіано Роналдо та Каріма Бенземи — обидва матчі проти «МС» мадридський суперклуб грав, по суті, без нападу. Не дивно, що розпечатати ворота суперника вдалося лише завдяки рикошету. «Прикро, що ми програли, адже в півфіналі грали дві рівносильнi команди», — заявив очільник «городян» Мануель Пеллегріні. Без повноцінної діяльності своїх забивних виконавців колектив Зідана й справді мало чим переважав опонента з Манчестера. Однак це так, якщо дивитися на сумарний рахунок їхнього двобою. Аналізуючи ж додаткові показники, котрі не стосуються цифр на табло, можна простежити домінування саме іспанського гранда.

Для прикладу, у двох матчах проти «МС» «реалісти» продемонстрували відмінну гру в захисті, допомігши таким чином своєму коста-ріканському кіперу Кейлору Навасу відстояти на «нуль» дев’ятий поєдинок у поточному розіграші. А це, до речі, — повторення рекорду Ліги чемпіонів за кількістю «сухих» матчів у одному сезоні, який встановив воротар «Валенсії» Сантьяго Канісарес у сезоні-2000/2001.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (матч середи). Повторний поєдинок. «Реал» (Іспанія) – «Манчестер Сіті» (Англія) – 1:0 (Фернандо, 20 (у свої ворота); перша гра – 0:0).