Спіткнувшись, стали сильнішими

05.05.2016
Спіткнувшись, стали сильнішими

Досвідчений Михайло Анісімов не зумів разом із «Динамо» зупинити переможну ходу «хіміків». (з сайта БК «Хімік».)

Як і торік, чемпіоном України з баскетболу знову став южненський «Хімік». Попри практично повне оновлення колективу, представник Одещини доволі впевнено захистив звання найсильнішої команди країни. І нехай «золота серія» для «хіміків» розпочалася з подвійних неприємностей, чемпіонський титул з їхніх рук нікуди не вислизнув.

Важко сказати, наскільки доречною була відставка керманича «Хіміка» Олега Юшкіна після несподіваної поразки в стартовому поєдинку фінального раунду ЧУ, але, навіть граючи вирішальні поєдинки турніру без головного тренера, южненці довели свою перевагу над столичним «Динамо».

Схоже, в якийсь момент южненським баскетболістам здалося, що дорога до другого поспіль чемпіонства перетворюється на легку прогулянку.

У чвертьфінальній та півфінальній серіях — проти «Волиньбаскета» та «Черкаських мавп» відповідно — все, начебто, так і виглядало.

Проте перше фінальне побачення з динамівцями змусило гравців «Хіміка» повернутися з небес на землю. Аби остаточно привести до тями южненських баскетболістів, керівництво клубу, певно, й вирішило попрощатися з Юшкіним.

Як видно, подібне рішення неабияк збадьорило «хіміків», котрі після стартової невдачі здобули над динамівцями три перемоги поспіль, дві з яких — на майданчику опонента.

Завдяки досвіду колишніх гравців чемпіонського складу «Будівельника» — Артура Дроздова та Михайла Анісімова — «Динамо» в кожному «золотому» матчі вдавалося підтримувати інтригу. Але в кінцівці кожного з трьох заключних поєдинків серії більш продуктивними виходили дії молодих «хіміків».

Прогнозуючи перебіг фіналу, вже відставлений Юшкін говорив, що вірить у майстерність своїх колишніх підопічних. Мовляв, якщо суперник і далі буде надавати «Хіміку» стільки ж моментів для вільних кидків, проблем із захистом чемпіонства бути не повинно. Зрештою, так воно й сталося.

Іще по ходу регулярного сезону, коли южненські баскетболісти розривалися між національною першістю та єврокубковими баталіями, їхня перевага над рештою конкурентів не викликала сумнівів. Коли ж тягар подвійної відповідальності зник, довести до логічного завершення свою перевагу було вже не складно. Ну а поразка на старті фінальної серії, схоже, тільки розізлила «Хімік».

Нагадаємо, що нинішній чемпіонат України проходив в усіченому форматі, оскільки перед його стартом виник конфлікт між новим президентом ФБУ Михайлом Бродським та представниками так званої групи «Приват», клуби якої провели в поточному сезоні альтернативний турнір, переможцем якого став «Дніпро».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Фінальна серія до трьох перемог. «Хімік» — «Динамо» — 78:76, 78:75, 70:65. Рахунок у серії — 3:1.