Місія об’єднавча

29.04.2016
Місія об’єднавча

Володимир Кличко проаналізував зроблені помилки й обіцяє повернути назад чемпіонські пояси. (з сайта klitschko-brothers.com.)

Рано чи пізно всі великі чемпіони змушені шукати відповідь на незручне запитання — коли краще завершити кар’єру? Здається, рік тому у Володимира Кличка існував чіткий покроковий план «виходу на заслужений відпочинок». Як відзначав іменитий український важковаговик, для повного щастя йому не вистачає одного-єдиного чемпіонського поясу WBC. У листопаді 2015 року для отримання заповітного титулу абсолютного чемпіона Кличку-молодшому залишалося зробити кілька кроків. Планувалося, що після побиття британця Тайсона Фьюрі наш боксер нарешті зможе провести давно очікуваний об’єднавчий бій з Деонтеєм Уайлдером. Однак, завдавши українцеві першої за майже десять років професіональної кар’єри поразки, Фьюрі не тільки зруйнував плани Володимира, а й одним махом позбавив його усіх поясів.

За кілька місяців — 9 липня в Манчестері — Кличко зможе взяти реванш у Фьюрі, от тільки повернути назад усі свої титули йому не вдасться. Відмовившись від обов’язкового захисту чемпіонського пояса за версією IBF, британський супертяж відправив цей малозначимий трофей у «вільне плавання». Тож наразі важкий дивізіон має трьох чемпіонів — Фьюрі, Уайлдера та Ентоні Джошуа, котрий кілька тижнів тому в бою проти Чарльза Мартіна здобув вакантний пояс IBF.

«Раніше все було зрозуміло — усіма поясами володіла родина Кличків. Нині ж, коли шеф-кухар пішов із кухні, пояси «розбіглися» в різні боки. Завжди так, коли шеф залишає кухню, щурі починають танцювати на столі. Але я хочу показати всім, хто справжній господар на кухні», — заявив Володимир Кличко.

Важко сказати, на що конкретно розраховує екс-чемпіон. Якщо Володя не полишив ідеї встановити одноосібний контроль над суперважким дивізіоном i таки планує зібрати в себе всі титули, то, думається, ні часу, ні можливостей у нього не буде. Як не крути, а в 40 років протистояти значно молодшим конкурентам буде неймовірно складно. Зібратися з силами на один бій проти Фьюрі ще можна. А коли таких-от повних сил, непереможних «фьюрі», декілька? До того ж не варто забувати, що боксерському світу не надто подобалося багаторічне домінування Володимира Кличка. І тепер, коли він втратив свої пояси, ніхто не зацікавлений у їхньому швидкому об’єднанні.

Загалом більшість експертів сходяться на тому, що Володимир проґавив хорошу нагоду для урочистого виходу на пенсію. Альтернативним варіантом завершення кар’єри для Кличка-молодшого може стати перемога над Фьюрі, от тільки невідомо, чи вона станеться. У будь-якому разі наш боксер обіцяє якнайкраще підготуватися до цього принципового протистояння й не повторити помилок, зроблених наприкінці минулого року. «Промах, якого я припустився торік, призвів до того, що я зазнав першої за 11 років поразки. Але, в підсумку, це був хороший для мене урок. Мені подобається готуватися до бою не в якості чемпіона. Я прийняв цей виклик і прагнутиму повернути всі пояси», — сказав Кличко-молодший.

Тим часом його майбутній візаві, перебуваючи в статусі чемпіона, наїв животик, продемонструвавши його днями на прес-конференції, присвяченій анонсу липневого бою-реваншу. «Я ненавиджу бокс і планував завершити кар’єру, але завдяки поєдинку з Кличко я зароблю занадто багато грошей, аби відмовитися від цього протистояння. Я навіть не живу так, як повинен робити це спортсмен», — демонструючи свою «талію», заявив Фьюрі. І додав, що він — такий ось огрядний чоловік — зумів побити атлетичного Кличка. «Йому має бути соромно», — наголосив британець.