Поховали «Цезаря»

28.04.2016

«Умом Россию не понять», — писав на початку ХІХ століття їхній поет Федір Тютчев. І за 200 років ситуація практично не змінилася. Бо важко зрозуміти, як у країні, де близько 10% населення хронічно недоїдає, з таким екстазом люди спостерігають за процесом знищення їжі: то голівки «санаційного» сиру чи мандарини під екскаватором чавляться, то м’ясо кидається у вогонь.

А днями у Сочі в рамках гастрономічного фестивалю GASTREET International Restaurant Show відбулося урочисте поховання 200 кг популярного салату «Цезар». Причому не якогось там зіпсованого, а свіжоприготовленого з високоякісних продуктів — протягом півгодини шеф-кухарі різних ресторанів нарізали курячу грудку, помідори чері, сир пармезан, після чого всі ці кулінарні шедеври було зсипано у спеціально приготовану труну, яку урочисто закопали в землю. Похорон «Цезаря» відбувся за всіма канонами ритуалу: з катафалком, оркестром і більш ніж півтисячною, одягненою у все чорне, процесією. За задумом організаторів фестивалю, ця акція символізувала їхнє бажання позбутися традиційних страв і почати експериментувати. Вони також пообіцяли, що це не остання страва, яку вони планують таким чином викреслити з ресторанних меню.

Втім користувачі соцмереж не оцінили такого креативу і назвали акцію блюзнірством. Зневага до їжі в усіх народів здавна вважалася великим гріхом, бо віщувала людям голод. Як-то кажуть, щоб не наврочити.