Без шансів для суперника

28.04.2016

Специфіка вітчизняного жіночого гандболу така, що золота корона тут, як естафетна паличка, з регулярною постійністю передається від однієї команди до іншої. Щоправда, міграція чемпіонського Кубка відбувається не хаотично, а проходить за правилом серійності. Власне, якщо якась команда вже піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу, то зрушити її найближчими роками з вершини, як правило, нікому не вдається.

Після того як у жіночій суперлізі завершилося безроздільне панування запорізького «Мотора», упродовж трьох років поза конкуренцією були гандболістки з Кривого Рогу. Далі чемпіонську естафету підхопили дівчата з ужгородських «Карпат», яким удалося зробити переможний «хет-трик». Тріумфаторками ж минулого чемпіонату країни вперше у своїй історії стали гандболістки львівської «Галичанки» й, схоже, порушувати традицію нашого жіночого гандболу вони не планують.

Після першої частини поточного розіграшу суперліги здавалося, що львів’янкам чемпіонська серія не вдасться. Перемога «Карпат» у «регулярці» поставила під сумнів здатність «Галичанки» захистити титул. Проте серйозні кадрові проблеми, що виникли у закарпатського клубу посеред турнірної дистанції, по суті, розчистили львівській команді шлях до другого поспіль чемпіонства. І дарма, що по ходу сезону галичанкам довелося змінити головного тренера — переможний ритм, який задав команді Василь Козир, уміло підхопила його асистентка — Тетяна Штефан.

Попри те, що другу, вирішальну, частину чемпіонату «Галичанка» розпочинала з чотириочковим відставанням від «Карпат», перед заключним четвертим з’їзним туром львівські гандболістки вже на шість пунктів випереджають свого головного конкурента.

Теоретично, підопічні Бориса Петровського ще можуть наздогнати чинних чемпіонок. Утім уявити, що команда Штефан, яка в другому раунді ЧУ не втратила ще жодного бала, програє всі три поєдинки ужгородського зібрання, неймовірно важко. З огляду на результати останніх поєдинків «Карпат», у першу чергу слід говорити про їхню можливість взяти максимальну кількість очок у заключному ігровому турі. А в плані переможних здобутків ужгородки мають серйозні проблеми.

У кожному з трьох з’їзних турів вихованки Петровського неодмінно втрачали очки. У Броварах «Карпати» програли «Дніпрянці» та «Галичанці». У Херсоні представниці сонячного Закарпаття сенсаційно поступилися «Спартаку» та знову не встояли перед тріумфаторками минулого розіграшу. Під час львівського форуму ужгородські гандболістки зазнали лише однієї невдачі, але то була поразка головному опоненту в «золотій» гонці.

Виходить так, що для захисту чемпіонського титулу «Галичанці» в Ужгороді необхідно набрати лише одне очко в трьох матчах. Натомість господарям, які за будь-яких обставин нижче другого місця не фінішують, доведеться битися хіба що за честь клубу, намагаючись перервати переможну серію головного конкурента.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Жінки. Другий етап. 3-й з’їзний тур (Львів). «Карпати» — «Спартак» — 26:21, «Галичанка» — «Дніпрянка» — 40:22, «Карпати» — «Дніпрянка» — 27:22, «Галичанка» — «Спартак» — 37:15, «Дніпрянка» — «Спартак» — 26:28, «Галичанка» — «Карпати» — 34:20.

Турнірне становище: «Галичанка» — 52, «Карпати» — 46, «Дніпрянка» — 28, «Спартак» — 20.