Уроки іспанської майстерності

28.04.2016
Уроки іспанської майстерності

Перше півфінальне побачення «Манчестер Сіті» та «Реала» завершилося «сухою» мировою. (з сайта uefa.com.)

Іспанський футбол продовжує диктувати моду на європейському континенті. Зайвий тому приклад — парне представництво прімери в кожному з двох континентальних клубних турнірів у сезоні 2015/2016 років.

Щодо поточного розіграшу Ліги чемпіонів, то тут узагалі доводиться говорити про повне домінування іспанської школи футбольного мистецтва, адже всі четверо учасників півфіналу суперліги мають тісне коріння з Піренейським півостровом.

Мадридські «Реал» та «Атлетико» з Іспанією пов’язані просто-таки пуповиною. Утім і двоє інших представників «топової» четвірки ЛЧ не менш тісно асоціюються з іспанським чемпіонатом. Більша частина футбольного життя нинішнього керманича «Баварії» Хосепа Гвардіоли була пов’язана з каталонською «Барселоною», де він у ролі гравця, а потім тренера досяг грандіозних результатів. Тісний зв’язок iз батьківщиною Колумба має й чилійський наставник «Манчестер Сіті» Мануель Пеллегріні. На Піренеях, тренуючи «Вільярреал», «Реал» та «Малагу», іспаномовний спеціаліст провів більшу частину своєї європейської кар’єри й, без сумніву, добре вивчив усі тонкощі прімери.

Знаючи особливості функціонування «Реала» зсередини, Пеллегріні непогано підготував свою команду до першого півфінального поєдинку проти «вершкових». «Суха» нічия, яку позавчора в рідних стінах розписали «городяни» з підопічними Зінедіна Зідана, залишають віце-чемпіону Англії непогані шанси на фінал.

Власне, подолавши в чвертьфіналі «ПСЖ» iз зірковим Златаном Ібрагімовичем, Пеллегріні заявив, що його команда готова виграти Лігу чемпіонів.

На початку року Пеллегріні дізнався, що по завершенні сезону йому доведеться поступитися тренерським кріслом Хосепу Гвардіолі. Тоді багатьом здалося, що передчасна заява арабських власників «Манчестер Сіті» про тренерську рокіровку негативно вплине на атмосферу всередині клубу. Спочатку, власне, так і сталося: новина про майбутні переміни спричинила спад у грі «МС», який напередодні першого раунду «плей-оф» ЛЧ — проти «Динамо» — зазнав трьох поразок у чотирьох поєдинках національного підпорядкування.

Але, подолавши в суперлізі київський бар’єр, колектив Мануеля Пеллегріні зумів знову стати на шлях великих перемог. Щоправда, повернутися в боротьбу за титул чемпіона Англії «городяни» не змогли, проте завоювали Кубок англійської ліги. Та у ЛЧ доволі близько наблизилися до вирішального поєдинку.

Аби вперше в історії клубу зіграти в фіналі суперліги, за тиждень підопічним Пеллегріні буде достатньо зіграти на «Сантьяго Бернабеу» в результативну нічию. Проте чилійському наставнику доведеться серйозно поміркувати над тим, як нейтралізувати головну ударну силу мадридського суперклубу. Слід визнати, що в Манчестері «Реал» виглядав доволі беззубо, адже через проблеми зі здоров’ям участь у грі не брав головний бомбардир команди Кріштіано Роналдо. Травма не дозволила зіграти на повну й іншому голеадору «вершкових» — Каріму Бенземі.

Як визнає голкіпер «городян» Джо Харт, котрому в першому матчі вдалося здійснити кілька «сейвів», у Мадриді буде неймовірно гаряче. І щоб удруге зупинити потужну мадридську машину, йому доведеться неабияк попрацювати.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (матч вівторка). Перший поєдинок. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 0:0.