Шлагбаум припідняли

22.04.2016
Шлагбаум припідняли

Безперешкодно мандрувати Європою українці зможуть не раніше липня.

Єврокомісія 20 квітня оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України. Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті Єврокомісії. Варто зауважити, що в документі не вказано жодних додаткових умов щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. «У своєму шостому і останньому звіті (щодо виконання Україною Плану дій з візової лібералізації». — Ред.) Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного прогресу і здійснила всі необхідні реформи, щоб забезпечити ефективне і стійке досягнення інших показників», — йдеться в документі.

Як відомо, за процедурами Євросоюзу, після цього пропозиція Єврокомісії має пройти тривалу процедуру узгодження — і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту. Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті забирає не менше місяця (зокрема, має бути призначений доповідач та відбуваються дебати та комітетські слухання). Після схвалення в ЄП він має бути затверджений Радою ЄС. Виходячи з цього графіка, рішення набуде чинності лише влітку, орієнтовно — в липні.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що Єврокомісія запропонує скасувати візи українцям з можливістю призупинення безвізового режиму у разі зростання міграції з України. Зокрема, повідомлялося, що кілька країн Євросоюзу, серед яких Німеччина та Франція, наполягають на укладенні у липні особливої угоди про лібералізацію візового режиму, яка відрізняється від діючої досі практики. «Особливий» безвізовий режим, якого наразі не існує стосовно інших країн, має також стосуватися Туреччини, Грузії та Косова, повідомила німецька газета «Вельт ам Зоннтаг». У рамках особливої угоди про лібералізацію візового режиму має бути передбаченим пункт про відтермінування, якщо одна з цих країн не буде дотримуватися закріплених раніше домовленостей або з котроїсь із цих країн відбудеться різке зростання кількості мігрантів на територію ЄС. Головні дискусії з цього питання мали відбутися вчора, 21 квітня, на зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС у Люксембурзі. Якщо будуть прийняті якісь конкретні рішення стосовно безвізового режиму з Україною, то їх повідомлять нашій делегації у травні на щорічному саміті Україна-ЄС.