НОВИНИ ПЛЮС

20.04.2016

Рада виписала нову процедуру військових закупівель

Верховна Рада прийняла за основу законопроект щодо особливостей закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб армії. За відповідний законопроект проголосували 239 нардепів. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що «процедури закупівлі товарів, виконання робіт та надання послуг будуть здійснюватися за переговорною процедурою, відмінною від такої процедури, встановленої Законом України «Про публічні закупівлі».

Представляючи законопроект, голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук заявив, що з 1 квітня закупівля товарів і послуг для оборони повинна здійснюватися вiдповiдно до окремого закону про публічні закупівлі. За його словами, згідно з діючим законом, відкриті торги мають здійснюватися у термін до 60 днів. «Це надто великий термін в умовах воєнних дій, в яких перебуває Україна і силові відомства», — сказав Іванчук. «Ми передбачили в законопроекті відбір учасників закупівель. Він здійснюватиметься через електронний аукціон», — додав він. За його словами така система вже апробована на основі системи Prozorro. Іванчук повідомив, що даний законопроект розповсюджуватиметься на всі суб’єкти, які займаються боротьбою з тероризмом і беруть участь в АТО. Також він підкреслив, що цей законопроект буде діяти лише під час АТО чи введення  надзвичайного стану. Коли ж такого стану не буде, армія займатиметься закупівлями на основі закону про державні закупівлі, додав Іванчук.

Порошенко виступає за скорочення військових керівників

Президент Петро Порошенко закликає зменшити кількість керівників в армії після аналізу співвідношення офіцерів і загальної кількості військовослужбовців.Те саме стосується інших органів безпеки, йдеться на сторінці Президента у Facebook. «Сьогодні Україна проводить масштабні реформи сектору безпеки та оборони. Ми оновлюємо не лише техніку, а в першу чергу командний склад. Молоді командири довели своє право керувати армією на полі бою», — зазначає Порошенко. «Водночас, якщо проаналізувати співвідношення посад старшого офіцерського складу до молодшого офіцерського складу, помітимо диспропорції», — констатує Президент. Порошенко зазначив, що євроатлантична модель управління військовими формуваннями передбачає максимальну передачу повноважень до середньої та низової ланки. «Саме тому я звернувся до Міноборони, МВС, СБУ, Прикордонслужби, Нацгвардії, Зовнішньої розвідки, УДО, Держслужби з надзвичайних ситуацій провести аналіз співвідношення посад вищого офіцерського складу до загальної чисельності військовослужбовців і доповісти пропозиції щодо зменшення чисельності начальницького складу», — повідомив він.

Група «Відродження» отримує вказівки від Коломойського

За два дні до голосування за призначення Володимира Гройсмана на посаду Прем’єра, депутати групи «Відродження» зустрічалися з олігархом Ігорем Коломойським. Про це йдеться у сюжеті програми журналістських розслідувань «Схеми», повідомляє «Радіо «Свобода». Ввечері 12 квітня журналісти зафіксували п’ятьох депутатів групи «Відродження», які виходили з офісу бізнесмена у Києві: Дмитра Святаша, Володимира Кацубу, Станіслава Березкіна, Геннадія Бобова і Валентина Нечипоренка. 14 квітня депутатська група у повному складі проголосувала за Гройсмана. Для призначення нового голови уряду лише голосів БПП і «Народного фронту» не вистачило. Із 226 необхідних голосів новоутворена коаліція дала 206 голосів, решту дали депутатські групи «Відродження» (23 голоси), «Воля народу» (16 голосів), позафракційні (11) і перебіжчик iз Радикальної партії Артем Вітко. Коломойський підтвердив журналістам «Схем» факт зустрічі з цими депутатами, а також керівником групи Віталієм Хомутинніком, однак заперечив будь-який вплив на голосування депутатської групи. Вважається, що група «Відродження» контролюється Коломойським. Зокрема, Хомутиннік у коментарях пресі підтверджував, що він «бізнес-партнер і приятель» бізнесмена.