Битися — не грати

07.10.2004
Битися — не грати

Олег Блохiн.

      Напередодні двох стартових домашніх матчів відбіркового турніру ЧС-2006, схоже, глобальних проблем у тренерського штабу національної збірної не існує. Про травму дніпропетровця Руслана Ротаня було відомо заздалегідь, більше того, він іще з 29 вересня лікується в Кончі-Заспі, розраховуючи відновитися до поєдинку з грузинами 13 жовтня. А щодо Юрія Дмитруліна, який на останньому тренуванні травмував гомілковий суглоб, то Олег Блохін пожартував: мовляв, у динамівця, вочевидь, «алергія на збірну» — тільки приїде — і відразу «вилітає». До позитивів можна віднести добру форму всіх трьох запрошених легіонерів — «росіянина» Михайла Старостяка, «німця» Андрія Вороніна та, особливо, кращого бомбардира першості Італії Андрія Шевченка. Щоправда, форвард «Мілана» прибув у табір збірної лише у вівторок після обіду, як і кандидати з «Дніпра» та донецького «Металурга». Загалом до поєдинків iз греками та грузинами готуються 22 футболісти. Відзначимо, що вперше за останній рік у списку найбільше гравців київського «Динамо» — вісім (хоча іноді Йожеф Сабо випускає в «старті» лише одного українця), а «базових» дніпропетровців у цьому варіанті «призову» — лише семеро.

      На прес-конференції з журналістами (які мали проблеми з допуском на базу через дивні «списки» і, взагалі, лише 15 хвилин спілкувалися з футболістами через намагання охоронців виставити пресу за «відкриті двері») спілкувалися наставник збірної Олег Блохін та півзахисник «Шахтаря» Анатолій Тимощук. Останній запевнив, що гірники вже забули про «лігочемпіонське» фіаско в Барселоні й перебувають у відмінному настрої.

      Для Блохіна, як завжди, найскладніша кадрова тема:

      — Федоров останнім часом виступав за дубль «Динамо», і ми будемо дивитися, в якому він стані. Я з ним розмовляв і думаю, що Сергій готовий грати. Тим більше він досвідчений гравець, а в захисті у нас ті ж проблеми.

      І давайте завершимо «тему Реброва»! Він досі не грає в основному складі англійського клубу другої ліги. Його гра мене не влаштовує. Те ж саме можу сказати щодо Кормильцева. Він сказав, що хоче грати в московському «Торпедо», йому треба продовжити контракт, і він не може виступити у збірній — це чесно й нормально.

      Мені не сподобалося ставлення вболівальників до Андрія Вороніна під час матчу «Динамо» проти «Байєра». Він підсилив гру команди в цій зустрічі, як і з виходом на поле в збірній проти казахів. Більшість ЗМІ ставлять його до основого складу, але я цього стверджувати не можу.

      Шевченко мені зателефонував у неділю ввечері й попросив дозволу на приїзд у вівторок. У нього незабаром дитина народиться, а це хвилюючий процес, тим більше вперше в житті. Я хочу лише одного — щоб Андрій зіграв за збірну так само чудово, як в останніх матчах за «Мілан». І це вже, напевно, моє завдання, як налаштувати його на гру.

      Стосовно натуралізації бразильця Рінкона, то я не відмовився б від послуг подібних талановитих гравців, а Діого, до речі, продовжив контракт із «Динамо» до 2010 року. Гадаю, коли в українській першості запровадять ліміт на іноземців, багато хто з них захоче прийняти наше громадянство. Подібна практика має місце в усьому світі, але найголовніше, щоб люди хотіли грати за збірну і робили це чесно та сумлінно.

      Про особливості найближчих матчів своїх підопічних Блохін говорить так:

      — Ми маємо повну інформацію про останні матчі збірної Греції у «кваліфайні» до ЧС-2006. Не мені судити, чому дещо змінилася гра цієї команди — можливо, вони ще святкують успіх на Євро-2004. Це зіграна й упевнена у власних силах збірна, практично всі грецькі гравці виступають у провідних клубах Європи. Нещодавно Загоракіс отримав приз кращого гравця континенту. З огляду на невдалий старт греків у нашій групі тепер вони удвічі небезпечніші. Хоча я днями був на конгресі у Швеції, де зустрічався з тренером збірної Греції Отто Рехагелем та його помічником. Відчув повагу і невеликий острах із їхнього боку.

      Стосовно тактичних новинок у грі з цим суперником, то це залежатиме від добору виконавців, яких матиму на той момент.

      Я не обіцятиму, що ми обов'язково переможемо чи гратимемо у «щирий» футбол. Упевнений лише в одному: з першої і до останньої хвилини команда буде битися, інакше в нас не буде шансів. Навіть удома. Відчувається значний прогрес у налаштуванні команди — зараз хлопці приїздять на базу з іншими думками, бо повірили в ідею, що можуть грати і здобувати результат. Приємно, що хлопці нарешті зрозуміли, що значить футболка збірної. Ми не демонструємо видовищного футболу, але разом із Грузією випереджаємо тих, кого називали фаворитами, — збірні Греції, Туреччини, Данії.

      Замість коментаря відзначимо: національна особливість нашої збірної полягає в тому, що, аби перемогти, вона повинна не грати, а битися, тоді як Шевченко повинен просто зіграти у власну силу.

 

Осінній призов Блохіна

      Воротарі: Олександр Шовковський, Віталій Рева (обидва — «Динамо»).

      Захисники: Олександр Радченко, Володимир Єзерський, Андрій Русол, Сергій Матюхін (усі — «Дніпро»), Андрій Несмачний, Сергій Федоров (обидва — «Динамо»), В'ячеслав Чечер («Металург» (Д)), Михайло Старостяк («Шинник», Росія).

      Півзахисники: Руслан Ротань, Олег Шелаєв, Сергій Назаренко (усі — «Дніпро»), Анатолій Тимощук («Шахтар»), Сергій Закарлюка («Іллічівець»).

      Нападаючі: Андрій Воробей, Олексій Белік (обидва — «Шахтар»), Андрій Шевченко («Мілан», Італія), Андрій Воронін («Байєр», Німеччина).