Партійна «заруба»,

13.04.2016
У Вінницькій облраді представники Радикальної партії Олега Ляшка  збираються подати до суду позов на партії «Свобода» й «Батьківщина», які звинувачують їх у байдужості до долі політичних в’язнів.
Історія про те, як демсили вкотре профукують завоювання Майдану — сумна історія. А тому ода місцевій раді, яка вкотре провалила голосування підтримки вітчизняних політв’язнів, діючи за логікою любителів «ширки», звісно не складається.

«Скотиняки!!!»

Після того як на останній сесії облради депутати не підтримали звернення до керівників країни щодо припинення політичних переслідувань і звільнення політв’язнів, фракції «Батьківщини», «Свободи» та УКРОПу на знак протесту покинули сесію, в сесійній залі залишилися 45 депутатів, серед них і «радикали». І це на тлі того, що сам лідер партії Олег Ляшко після винесеного 1 квітня вироку Хорту (4,5 року ув’язнення) обурювався у «Фейсбуці»: «Попереджаю, це не першоквітневий жарт, а реальне «правосуддя» від Порошенка: справу проти «смотрящєго» Юри Єнакіївського закрили; справу проти лідера фракції «регіоналів» Олександра Єфремова закрили; справу проти Юрія Бойка за вкрадені 500 млн. доларів і не починали; екс-міністру юстиції Лавриновичу повернули паспорти і дозволили виїжджати за кордон; вінницькому активісту Юрію Хорту за розірваний портрет Порошенка дали 4 з половиною роки тюрми!!

Ця влада закінчить гірше Януковича. І швидше. Скотиняки!!!»

Отже, тих, хто залишився у залі, колишні соратники публічно обізвали «ширкою» та звинуватили у зраді Майдану.

У відповідь на образу «радикали» вирішили подати в суд, звинувачуючи «Свободу» і «Батьківщину» в брехні та маніпуляціях.

Уламки побитих горщиків

На скликаній з цього приводу прес-конференції «радикали» показали дулю, мовляв, з їхніх дев’яти депутатів в облраді шестеро все ж голосували за звернення і взагалі їхню фракцію не влаштовує поданий «Свободою» список із 50 прізвищами політв’язнів, яких вимагають звільнити з-під слідства. Відтак фракція РПЛ разом із позовом до суду готує нове звернення щодо політичних в’язнів. У ньому вимагається припинення політичних репресій лише щодо вінничан — Юрія Павленка «Хорта», Юрія-Януарія Шостака та Михайла Сіранчука. І з чим ту дулю тепер пропонують їсти? Бо в кожного притомного громадянина виникають риторичні запитання. А ті вінничани, котрі сидять у київському СІЗО? А з інших регіонів, то що — прибульці з космосу, не наші, не українські?

«Ми збираємося подавати до суду на ВО «Свобода», оскільки ця політсила в особі депутатів обласної ради займається відвертою брехнею і нам це не подобається. Ми хочемо спростування всього того, що вони говорять про нас. До такого цинізму, як «Свобода», не доходила ще жодна політсила», — прокоментував ситуацію головний «радикал» області.

«У таких брехунів, як Радикальна партія, треба ще повчитися. Коли людина, яка балотувалася до облради від їхньої партії (Хорт. — Авт.), сидить за ґратами, а вони не підтримують проект рішення про припинення політичних репресій, — це неприпустимо. Їхній лідер Ляшко в кожному виступі говорить про Хорта, а вони не голосують», — обурюється голова обласного осередку ВО «Сводбода» Олексій Фурман.

Він каже, що «свободівцям» не звикати воювати з брехунами, відтак до «судового поєдинку» вони готові.

А депутат облради від «Батьківщини» Тетяна Редько в місцевому виданні детально зобразила окремі «договорняки», відробітки та взаємозаліки, що існують в облраді та кидають тінь на місцевих депутатів від РПЛ. До депутатки місцеві радикали також позиваються.

Доганяти рейтинг із лупою

Те, що дифузія між владою і представниками демпартій на Вінниччині — стан перманентний, уже всім відомо.

Найпоказовішим на всю країну висіченням регіональних керівників стало в 2007 році перезавантаження обласного та вінницького міського осередку «Батьківщини». Тоді викликаний на столичний килимок партактив області легким переляком не відбувся: регіональну організацію розігнали. А Юля Тимошенко наново перераховувала свої багнети й приймала в ряди партії. Цікаво, що нинішній лідер облорганізації РПЛ Віктор Качур колись також був членом ВО «Батьківщина».

Однак дещо не однорідний настрій в обласних біло-сердечних і зараз. На нещодавній обласній партконференції, де тимошенківці визначались із кандидатами в депутати ВР (вони таки щось знають) та обирали голову партії, стався невеличкий бунт. Далеко не всі делегати одностайно підтримали стару-нову голову обласної «Батьківщини» Людмилу Щербаківську.

Цікаво, чи вдасться до досвіду «Батьківщини» 2007 року Олег Ляшко в 2016-му?

Адже депутати різних рівнів рад також обличчя і партії, і держави. У вінницьких «радикалів» наразі скривлена міна, зрештою, як і посередня гра. Амбіцій — лише вище голови. Голови облради. Чи вплине це на рейтинг «радикалів» в області, де партія поки що мала непогані позиції. Чим взагалі мірятимуть його тепер? Аби не довелося полювати за ним із лупою. Тим більше що спричинений скандал став своєрідним стартом боротьби на електоральному полі майбутніх, ймовірно, не таких уже й далеких, парламентських виборів. Бо мало хто вірить, що від перестановки доданків у Кабміні політична криза розсмокчеться. А на вотчині без п’яти хвилин Прем’єра й діючого Президента м’яч наразі у воротах місцевих «радикалів». Зрештою, згадані гравці не дуже старались захищати партійні позиції. Лише власні.