На більше й не розраховували

05.04.2016
На більше й не розраховували

Найкращою спортивною парою на ЧС-2016 у Бостоні стали канадійці Меган Дюамель та Ерік Редфорд. (worlds2016.com.)

Відтоді, як на Олімпіаді-2006 у Турині одеська танцювальна пара Олена Грушина — Руслан Гончаров виборола бронзову нагороду, представники вітчизняного фігурного катання суттєво переглянули свої медальні орієнтири. Тепер, вирушаючи на великі міжнародні форуми, наші фігуристи прицілюються не на п’єдестал, а, як правило, озираються на здобутки своїх попередників, оскільки найголовніше для них — показати результат, не гірший за той, минулорічний.

Через неймовірно високу плинність кадрів українська збірна не може похвалитися стабільним складом. Ба більше, у спортивних парах ситуація настільки плачевна, що нікого й відправити на головні старти сезону. Останнiми роками більш-менш регулярно на чемпіонатах Європи та світу під українським прапором можна було побачити хіба що одиночницю Наталю Попову. Проте у поточному сезоні учениця Віктора Петренка вирішила взяти паузу, залишивши при цьому без конкуренції представницю Дніпропетровська Ганну Хниченкову. Формуючи заявку на ЧС-2016 у чоловічому сегменті та танцювальних парах, тренерському штабу довелося трохи помізкувати, у жіночому «дивізіоні» все було значно простіше.

Своє знайомство з елітою фігурного катання учениця В’ячеслава Ткаченка розпочала на єврофорумі в Братиславі. Не уникнувши хвилювання й очевидних помилок, у підсумку, дебютантка ЧЄ посіла тоді доволі скромну 21-шу позицію. Списати частину промахів на той-таки дебют Хниченкова могла й на «мундіалі», проте на льоду бостонського «ТД гарден» чемпіонка України відпрацювала бездоганно, набравши рекордну для себе суму балів i посівши підсумкове 19-те місце. На жаль, нинішній рівень українського фігурного катання розраховувати на більше наразі не дозволяє. Однак, у будь-якому разі, це краще, ніж минулорічний виступ Попової, яка, посівши після короткої програми 25-ту позицію, взагалі не змогла пробитися до другого етапу шанхайського ЧС.

На тому ж таки 19-му місці завершили свій другий дорослий чемпіонат світу харківські танцюристи — Олександра Назарова й Максим Нікітін. Через травму партнерки пара не каталася більшу половину сезону, пропустивши ЧУ та ЧЄ. Але, маючи хороший потенціал і, що важливо, досвід виступів на попередньому планетарному форумі, молоді фігуристи, котрі за віком іще могли б змагатися серед юніорів, стали повпредами України в танцях на бостонському льоду. Перевершити за турнірними показниками себе, минулорічних, Назарова та Нікітін не змогли, але, насправді, різниця між 17-м та 19-м місцями не така вже й велика. Головне, аби у молодих фігуристів були можливості та бажання прогресувати.

Щодо нашого представника в чоловічому катанні, то 17-річному Івану Попову, здається, випало найскладніше завдання. І на чемпіонаті Європи, й на чемпіонаті світу йому довелося боротися з «віртуальним опонентом». Точніше, протистояти результатам Ярослава Паніота, котрі той показав на головних стартах сезону в 2015 році. У підсумку, в обох випадках вихованець Дмитра Шкідченка на одну позицію перевершив свого попередника. «На Європі» він став 15-м, дебютний для себе дорослий ЧС завершив на 23-й сходинці, довівши тренерській раді, що вона не випадково саме йому довірила право представляти Україну в Бостоні та Братиславі.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бостон). Підсумкове становище. Чоловіки. 1. Фернандес (Іспанія) — 314,93 бала. 2. Ханю (Японія) — 295,17.
3. Боян (Китай) — 270,99... 23. Павлов (Україна) — 178,89.

Жінки. 1. Медвєдєва (Росія) — 223,86.
2. Вагнер (США) — 215,39. 3. Погоріла (Росія) — 213,69... 19. Хниченкова (Україна) — 154,02.

Танцювальні пари. 1. Пападакіс/Сізерон (Франція) — 194,46. 2. М. Шибутані/А. Шибутані (США) — 188,43. 3. Чок/Гейтс (США) — 185,77... 19. Назарова/Нікітін (Україна) — 131,39.

Спортивні дуети. 1. Дюамель/Редфорд (Канада) — 231,99. 2. Веньцзин/Цун (Китай) — 224,47. 3. Савченко/Массо (Німеччина) — 216,17.