Самі собі влада

31.03.2016

Класична ознака двох бід сільських глибинок, озвучена ще Гоголем, вочевидь не про мешканців села Лісова Лисіївка, що в Калинівському районі. Тут люди взялися самотужки рятувати рідне село від вимирання, прокладаючи польову дорогу до сусіднього села Сосонка. Нею вдвічі швидше доїжджатимуть до Вінниці. В обласному центрі працює більшість родин із Лисіївки. Тож будівництво дороги для людей гостра необхідність.

За погожої днини ґрунтовою дорогою їздять усі. Звідси до Вінниці лише 15 кілометрів. А в об’їзд — цілих 40. Робота кипить уже близько місяця.

«Так набагато швидше і дешевше діставатися, — каже місцевий житель Василь Бертман. — Коли сухо, то власним транспортом нормально, але якщо тут випадає хоч жменя дощу — рух зупиняється. Зараз добре утрамбовуємо каміння, щоб потім одне одного не діставати з болота».

Грошима на пальне та будівельні матеріали складались усім селом. Цеглу возять зі старого розваленого заводу. Машини й бульдозери дали місцеві фермери.

І щодня, зранку, хто на машинах, хто на велосипедах їдуть на будівництво дороги нового життя. Принаймні селяни сподіваються, що земляки почнуть залишатись у селі, а дехто, може, й повернеться.

«І дорогу прокладемо, й село від вимирання врятуємо», — впевнений лисіївчанин Іван Пилявець.

Наразі вимостили вже близько п’яти кілометрів, залишилось — стільки ж.

Сільські жінки добре годують своїх будівельників — у поле привозять торби домашньої їжі, найчастіше — вареники.

«У чиновників вирішили нічого не просити, адже біганина по кабінетах нічого не дасть, — стверджує сільський голова Ігор Соць. — Тому й робимо все власними силами».

Обласні керівники розводять руками, мовляв, наразі допомогти нічим не можуть: чекають на закон, що дозволить радам розпоряджатись коштами. А як же обіцяний дощ коштів від грядущої децентралізації?

Але от якби селяни подали свій проект на конкурс, то тоді якісь кошти виграли б. Можливо.

І добре, що в Лісовій Лисіївці достатньо дужих чоловіків і взагалі ініціативних людей. А що робити іншим? Адже для доведення до пуття розвалених доріг області потрібно 1,5 мільярда гривень.