Раз начальник, два начальник...

31.03.2016
Раз начальник, два начальник...

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У статті «Перевіряти не треба» в нашій газеті від 23 березня детально описано новітні перипетії, пов’язані з Харківським ВАТ «Турбоатом». 75,22% акцій цього підприємства (під керівництвом Віктора Суботіна), яке є найбільшим виробником турбінного обладнання, належать державі. Але цілком законні вимоги Кабiнету Мiнiстрiв допустити перевіряльникiв на територію підприємства викликали цілу хвилю обурення керівництва «Турбоатома»: судові війни, суперечки у ЗМІ. І не встигли вiдновитись аудиторські перевірки, як уже й призупинилися. Здається, заклики й «грюкання кулаком» ні з боку голови Державної аудиторської служби, ні з боку Прем’єр-міністра особливо не турбують непохитне й «непотоплюване» керівництво ВАТ.

Нагадаємо, діями керівництва «Турбоатома» обурився навіть сам Прем’єр-міністр. 18 березня під час засідання уряду Арсеній Яценюк доручив Фонду державного майна провести збори акціонерів ВАТ «Турбоатом» і розглянути питання про звільнення його керівника Віктора Суботіна в разі недопуску державних аудиторів на підприємство.

Але нахабству керівництва «Турбоатома» немає меж, і його оперативна реакція була абсолютно протилежною тiй, якої чекав уряд. Укотре ВАТ звертається до суду, цього разу скаргу від 21.03.2016 за номером 820/11659/15 зареєстрував Вищий адміністративний суд України (головуючий суддя Заяць В.С.) щодо тиску з боку перевіряючих органів.

Цікаво ще раз поглянути на цю одіозну постать — Віктора Георгійовича Суботіна, з яким не можуть упоратися поки що ніякі вищі інстанції! Народився він 28 травня 1959 р. у Харкові. Свою трудову діяльність розпочав у 1977 р. водієм Харківського виробничого об’єднання «Вторчормет». У1982 р. закінчив Харківський автомобільно-дорожній інститут за спеціальністю «Інженер-механік», 1995 р. — Харківський державний університет імені М. Горького за спеціальністю «Фінанси та кредит». Пройшов шлях професійної підготовки у виробничій i громадській сферах. Кандидат економічних наук, заслужений економіст України. У 1995 р. обраний головою правління ПАТ «Мегабанк», у 2006 р. — голова наглядової ради «Мегабанку». З квітня 2007 року й донині — генеральний директор ВАТ «Турбоатом».

Але це — парадна сторона медалі. Менш «помпезними» є розповідi людей, які знають пана Суботіна «зсередини» й давно. Наводимо спогади цих людей, викладенi в соцмережах. Пан «Микола» знає Віктора Георгійовича ще з часів його «шоферування». «На «Турбоатомі» народ заляканий, ніхто не має права відкрити рот. Якось збирали підписи на захист Суботіна та його кримінального оточення, і спробуй не підписати — відразу опинишся за прохідною, тобто все залишилося в кращих традиціях адмінресурсу, який використовувала Партія регіонів, від якої так швидко відмовився Суботін. Віктор Георгійович дуже швидко перефарбувався з соціалістів у «регіонали». Як тільки «регіонали» потрапили в опалу, а їхнiй ватажок Янукович утік, Віктор Суботін швидко виходить iз «регіонів». Яка партія наступна, хоча кому потрібен iуда-зрадник? Усе це Віктор Суботін робив заради заощадження своїх підприємств «Турбоатома», який він вважає своєю свинею-скарбничкою, і звичайно «Мегабанку», в який він вкладає гроші, добуті зi свині-скарбнички. Віктор Суботін під страхом звільнення регулярно постачав людей на мітинги на підтримку Партії регіонів, тільки на з’їзд Добкіна—Кернеса вигнав близько 2 тис. працівників! Використовуючи для оплати цим людям кошти iз заводського бюджету або надаючи відгули, що також завдавало шкоди заводу. Дивіденди акціонерам виплачуються з величезними затримками, а в цей час гроші, які призначені для виплати дивідендів, багаторазово прокручуються через його «Мегабанк», приносячи тим самим надприбутки його власнику Віктору Суботіну. Правоохоронні органи, куди ви дивитесь? Віктор Суботін оточив себе заступниками, які входять до його злочинного угруповання, — це Олексій Черкаський та iншi. Приберіть цих «кровососів» iз заводу, дайте нам — робочим — працювати спокійно на благо нашої України!» — емоційно завершує «Микола».

Додає й «Інна»: «Відповідальність перед людьми, які працюють на підприємстві?! Питання тільки, кого він там за людей вважає! Люди отримують копійки, а він — мільйони!»

Крім «Мегабанку», Суботін є засновником такого собі ТОВ «ТОРІ-2014», у статуті якого записано «Неспеціалізована оптова торгівля». До речі, керівником з 29.12.2014 (без обмежень i з правом підпису є... Суботіна Олена Олексіївна).

Але й це ще не все, «сім’ї» належить i ПАТ «М-Інвест». Цікавими є «свіжі» документи цього товариства. Як тільки-но запахло «смаженим», у його керівництві відбулися моментальні «рокiровки». Наводимо витяги з документації «М-Інвесту».

«15.02.2016 Наглядовою радою Приватного акцiонерного товариства «М-Iвест» (далi — Товариство) (протокол №1/16 вiд 15.02.2016 року) було прийнято наступнi рiшення: призначено на посаду директора Товариства Суботiну Олену Олексiївну. Володiє часткою в статутному капiталi Товариства 0,00001%. Обрана на строк згiдно зi Статутом Товариства. Посади, якi обiймала протягом останнiх п’яти рокiв: директор ТОВ «Фондова компанiя «Iнвеста». Непогашеної судимостi за корисливi та посадовi злочини немає. Особа не надала згоди на розкриття паспортних даних у цьому повiдомленнi.

15.02.2016 Наглядовою радою Приватного акцiонерного товариства «М-Інвест» (далi — Товариство) (протокол № 1/16 вiд 15.02.2016 року) було прийнято наступнi рiшення: припинено повноваження директора Товариства Суботiна Вiктора Георгiйовича. Володiє часткою в статутному капiталi Товариства у розмiрi 79,98000%. Суботiн В. Г. перебував на посадi директора 10 рокiв. Особа не надала згоди на розкриття паспортних даних у цьому повiдомленнi».

Наголосимо, що, згідно iз законом, керівники держпідприємств не мають права займатися комерційною діяльністю.

Насамкінець додамо, що «.. зарплата керівників державних підприємств України буде починатися з 400 тисяч грн. А ефективні топ-менеджери будуть отримувати додаткові бонуси», — повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів. На тлі тотального зубожіння населення якимись варварсько-насмішливими є зарплати державних чиновників і директорів держ підприємств.

Очевидно, зарплата пана Суботіна також немала. То хіба з такими «незамінними» топ-менеджерами, як Суботіни, наша держава зможе стати багатою й квiтучою!?