«Більшовиків» помалу більшає

31.03.2016
«Більшовиків» помалу більшає

Не коаліцією єдиною: депутат Сергій Каплін вирішив продемонструвати колегам, із чого складається харчовий набір українця. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

У попередньому номері «УМ» описала старт чергової «коаліціади» і висловила припущення, що процес буде динамічним та цікавим. І — помилилася. Вівторковим засіданням Верховної Ради та торгами й переговорами у кулуарах парламенту справа не обмежилася. Вона (справа), власне, затягується на невизначений час. Можливо, якесь просування намітиться сьогодні, у традиційний «голосувальний» четвер. Можливо, учасники гри дочекаються повернення зі США Президента Порошенка. Можливим також є і безліч інших варіантів.

У пошуках «золотої акції»

На сьогодні зрозуміло тільки те, що кістяк нової більшості утворять фракції Президента та Прем’єра — Блок Порошенка і «Народний фронт». І хоча БПП намагається шантажувати «НФ», вимагаючи негайної відставки Арсенія Яценюка, ці двоє «потопаючих» триматимуться один за одного до кінця. Вибору у них немає: і на дно вони підуть разом, і на плаву залишаться також тільки разом. Бо рейтинг «НФ» скотився до нульової позначки, а рейтинг Блоку Порошенка поступився Опозиційному блоку. Відтак позачергові вибори, які стануть неминучими у випадку відсутності коаліції, дуже негативно відіб’ються на перспективах обох цих політсил.

Але проблема в тому, що якщо скласти докупи голоси Блоку Порошенка та «Народного фронту», вийде цифра «219» — до необхідних 226 голосів парламентської більшості бракує яких-небудь сімох депутатів. Теоретично їх можна заангажувати з числа позафракційних, але все-таки краще (і надійніше) заручитися підтримкою іще однієї фракції. Тому зараз в середовищі «Батьківщини», «Самопомочі» та Радикальної партії розпочалося негласне змагання за звання «володаря «золотої акції».

«Самопоміч» самоусунулася першою. Її спікери зазначили, що до складу більшості не повернуться. Другою «відпала» Радикальна партія — у вівторок «ляшковці» зважилися на демарш для виходу з коаліції. «Золота акція», таким чином, лишилася в тендітній долоні Юлії Володимирівни, популярність якої росте і навіть (за даними КМІСу, наприклад) випереджає рейтинг Порошенка. Лідерка «Батьківщини» може не поспішати — події останніх двох років самі вкладають їй до рук булаву, котру вона програла у 2014-му. Однак і особливо затягувати процес для Тимошенко також невигідно, бо інакше БПП та «Народний фронт» знайдуть спосіб обходитися без неї.

Власне, певні рухи в цьому напрямі вже почалися. «Президент і керівництво АП провели низку зустрічей із позафракційними мажоритарниками, пропонуючи їм вступити до фракцій БПП і «Народний фронт» із тим, щоб довести чисельність цих двох фракцій до розміру, який складе 226 голосів», — поділився інформацією нардеп від БПП Сергій Лещенко. «Таким чином, вони намагаються нівелювати золоту акцію Тимошенко. Про те, чи вдалося вивести з гри Тимошенко, буде зрозуміло, якщо почнуть оголошувати про вступ до фракції БПП і «НФ» депутатів, які не входять до цих фракцій», — додав Лещенко.

Маленькі жіночі хитрощі

Та поки що Юлія Володимирівна гне свою лінію. У середу зранку вона ще раз повідомила журналістам те, що з вуст її однопартійців звучало й напередодні: «Ми заявили, що партія «Батьківщина» не претендує на жодні посади в уряді. І ми не підемо в цей уряд зі своїми кадровими призначеннями», — сказала Тимошенко в кулуарах парламенту. І додала: її партія добровільно бере на себе власну корупційну перевірку всіх пошукачів ключових урядових портфелів. «Ми будемо перевіряти кожну кандидатуру, яка йде на посади міністрів, на будь-які інші посади, і будемо публічно заявляти, є зв’язок із кланами в цього чергового чиновника або міністра чи немає», — наголосила лідерка «Батьківщини».

Що ж, Юлія Тимошенко чинить доволі мудро: її заяви цілком відповідають сьогоднішній кон’юнктурі, ними вона додає нових барв образу борчині за народний інтерес, а не за політичні преференції. Тимошенко вкотре підкреслює: її команду не цікавить дерибан урядових посад, але від вимоги ухвалити ряд необхідних Україні законів вона не відступить.

Ці закони (загалом їх 18) конкретизує соратник Тимошенко Ігор Луценко. Ідеться про «обмеження продажу землі сільгосппризначення (законопроекти під номерами 3748-1, 3754, 1599), інноваційне аникорупційне законодавство (1098, 1165), оптимізацію тарифів (2832, 3216, 2835), справедливу індексацію соціальних виплат (2682 тощо), підтримку малого та середнього бізнесу (1256, 2534, 3766, 1626, 4197)».

«Станом на п’ятницю минулого тижня це була єдина пропозиція до коаліційної угоди, котра базувалася на конкретних законопроектах, а не загальних вимогах чи запитах на портфелі в уряді. Станом на сьогодні «Батьківщина» — єдина фракція, котра бере участь у процесі створення коаліції з точки зору сформульованих нею інтересів суспільства, а не з позиції класичного перерозподілу хлібних посад», — підкреслює Ігор Луценко.

Попри всю «лівацьку», «соціалістичну» спрямованість перерахованих ініціатив, вони аж ніяк не погіршать співпрацю України з Міжнародним валютним фондом, заявляє Тимошенко. Ба, навіть навпаки: відносини з МВФ тільки поліпшаться. Досі уряд Арсенія Яценюка працював із нашими закордонними донорами «неграмотно, некомпетентно і провально», додає лідерка «Батьківщини». Однак тепер цьому буде покладено край. Або закони ухвалять, або коаліцію будуватимуть без тимошенківців. А щодо «брудної кампанії», котру ведуть проти «Батьківщини» партнери по можливій коаліції, то їхні нікчемні зусилля Тимошенко просто ігнорує. І не відступає від раніше заявлених вимог.

Від ситуації, що склалася, найбільше виграє «Народний фронт». Будь-яке затягування процесу пролонговує перебування Арсенія Яценюка на своїй посаді. Напевно, зараз у вузькому колі Арсеній Петрович не без іронії коментує спроби усунути його з посади, переформатувати уряд та «перепрошити» коаліцію. Тим часом збирання «пазлів» для нової коаліції триває. Як це прийнято в українських політиків, уже створено робочу групу для опрацювання пропозицій щодо ухвалення найголовніших законопроектів. Тож процес, хоча й пунктирно, але йде.

...А тим часом те, про що попереджав Сергій Лещенко, починає помалу збуватися. Першим нардепом, котрий виявив бажання увійти до лав Блоку Порошенка, стала Ірина Суслова. В середу під час пленарного засідання спікер Андрій Парубій оголосив про її вступ до фракції БПП. До парламенту Суслова потрапила за партійними списками «Самопомочі», але була виключена з цієї фракції у лютому 2015-го — за порушення партійної дисципліни. Але, як бачимо, на самоті Суслова сумувала не надто довго. І це ще не кінець історії.

Нардеп від БПП Олексій Гончаренко заявив, що Блок Порошенка має кілька заяв від позафракційних депутатів про вступ до цієї фракції. «Позафракційників» запрошували приєднатися до БПП, тож наразі від них чекають відповіді. Дехто вже дав свою згоду, наголосив Гончаренко. Якщо його слова відповідають дійсності, це означає, що БПП та «Народний фронт» побудують власну більшість — і тепер уже без «норовливих».