НОВИНИ ПЛЮС

31.03.2016

Захід — про нашу корупцію

Авторитетні західні ЗМІ в унісон пишуть про українську кризу, зазначає у своїй статті видання «Обозрєватєль». Так, автори впливової американської газети The Washington Post упевнені, що корупція в Україні, яка спровокувала Майдан, насправді нікуди не поділася. «Кумівський капіталізм був однією з головних причин повалення уряду Януковича в 2014 році. Тепер же після двох років роботи прозахідного, реформаторського уряду корупція знову провокує в Києві політичну кризу», — пише автор статті Ендрю Рот.

Ще одне впливове американське видання USA Today теж змушене констатувати, що рівень корупції в Україні залишився таким же високим, як і раніше, в той час як ступінь довіри до влади значно знизився. На думку авторів статті, нова українська влада намагається проводити реформи, проте їх темп та інтенсивність не задовольняє ані самих українців, ані їхніх західних партнерів. «Прогрес виявився занадто повільним і занадто незначним, щоб задовольнити налаштованих на реформи українських активістів, тому на цьому тижні сотні людей знову вийшли на вулиці Києва, щоб змусити парламент зробити рішучіші заходи», — пише видання.

На думку авторів статті, позитивний сигнал у тому, що громадськість змогла домогтися відставки Генерального прокурора Віктора Шокіна, який не справлявся зі своїми обов’язками. Про Шокіна в негативному ключі згадує й італійська газета L’Arena. Видання підкреслює, що вотум недовіри українців до Генпрокурора становить понад 73%. Однак ще більше українці не довіряють главі Нацбанку Валерії Гонтаревій — за даними видання, її роботою не задоволені 83,5% українських громадян. Італійське видання також звертає увагу, що виною цьому не тільки падіння національної валюти, а й корупція, про яку часто пишуть українські ЗМІ. Після зміни влади Януковича Валерія Гонтарева стала прикладом того, як висока посада допомагає особистому збагаченню.

«Крім військової проблеми, в Україні є ще одна — корупція, яка охопила економіку і державу. Прикладом може слугувати глава Національного банку України. Правоохоронні органи неодноразово розслідували дії Валерії Гонтаревої, виявивши однозначний конфлікт інтересів. Встановлено, що фінансові компанії, до яких має відношення глава Нацбанку, здійснили спекулятивні операції з цінними паперами держави на мільйони доларів завдяки протизаконній підтримці з боку НБУ», ідеться в статті L’Arena.

Усі іноземні ЗМІ сходяться в одному: внутрішні політичні та економічні проблеми України не тільки ставлять на межу виживання населення, а й завдають удару по іміджу країни в усьому світі. Тим самим ставлячи під загрозу подальшу підтримку і фінансування з боку міжнародних інституцій. Як пише британський журнал The Economist, недостатні зусилля української влади в проведенні реформ і корупція чиновників призвели до того, що МВФ призупинив кредитні програми. З цим згодна і британська Independent. «Рівень корупції серед політичної еліти України погрожує зірвати пакет допомоги від Міжнародного валютного фонду. А ці гроші залишаються єдиним порятунком для економіки країни», — пише видання.

Горбатюк не проти очолити ГПУ

Начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк висловив готовність очолити Генпрокуратуру України. Про це він заявив в ефірі «Громадського телебачення». «Насамперед Генеральний прокурор на своїй посаді має відстоювати закон, незважаючи на будь-які впливи. Є довіра від громадських організацій, і та робота, що ми робили в управлінні спецрозслідувань, дає їм підстави висувати чи пропонувати мене на посаду Генерального прокурора. Я маю бажання утверджувати закон», — сказав Горбатюк.

Водночас він наголосив, що обговорення кандидатури нового Генпрокурора має бути відкритим. За його словами, «зараз дуже низький рейтинг довіри до прокуратури. І часто претензії, які висловлюються до ГПУ, мають місце». Як відомо, Горбатюку пропонували посаду прокурора Львівської області замість посади начальника управління спецрозслідувань ГПУ. Однак він відмовився. Водночас на сайті Президента розмістили петицію із закликом призначити Сергія Горбатюка на посаду Генпрокурора. Станом на вечір вівторка вона зібрала 9634 підписи з необхідних 25 000.