Бразильський заплив із перешкодами

31.03.2016
Бразильський заплив із перешкодами

За підсумками чемпіонату України у вітчизняних плавців з’явилося ще дві перепустки на олімпійські дистанції в Ріо. (Ігоря ВАРЧУКА з мережі «Фейсбук».)

Одне з головних життєвих правил каже: «Стався до людей так, як хочеш, щоб ставилися до тебе». Утім під тиском різноманітних обставин нашого суворого сьогодення людство часто забуває про моральні стандарти життя. Український спорт — не виняток. Тут теж у боротьбі за місце під сонцем інколи вдаються до використання «заборонених прийомчиків». Пригадується, як після не надто вдалого виступу на Олімпіаді українських плавців їхнього наставника — Олександра Бондаря — одразу обдали нещадною критикою, звинувативши ледь не у всіх можливих гріхах. Мовляв, обіцяв аж три медалі, а, в підсумку, «організував» підготовку так, що жоден із його зіркових вихованців навіть до фіналу не доплив. Зрозуміло, що після тієї масованої атаки шансів залишитися біля керма збірної й продовжити роботу зі своїми талановитими, але не надто досвідченими вихованцями у Бондаря не було.

Одним із активних критиків спеціаліста, під проводом якого власне й змужніла ціла плеяда обдарованої молоді, тоді був Андрій Сердінов. Йому, зрештою, й довірили підготовку перспективних Андрія Говорова, Дарини Зевіної та Сергія Фролова до Ігор-2016 в Ріо-де-Жанейро. Упродовж нового олімпійського циклу від підопічних Сердінова, який запропонував нашій плавецькій еліті особливі, закордонні умови підготовки, доволі довго чекали бодай якихось знакових результатів. Проте вагомих підстав, аби голова тренерської ради (а саме так офіційно називалася посада Сердінова) міг похвалитися на загал, не було.

Не дивно, що за таких обставин роботу бронзового призера афінської Олімпіади-2004 зокрема та федерації плавання загалом почали критикувати ще до завершення олімпійського циклу. За словами президента ФПУ Дмитра Качуровського, «копати» під керівництво збірної почали в жовтні 2015 року, коли на ім’я міністра молоді та спорту Ігоря Жданова надійшов лист від профільного комітету Верховної Ради, до якого входить знаний у минулому плавець, призер Олімпіади в Сіднеї Денис Силантьєв, з рекомендацією звільнити головного тренера збірної з плавання. Відзначимо, що за кілька місяців до цього в Казані відбувся чемпіонат світу з водних видів спорту, де здобутком нашої збірної з плавання стало всього лише два фінали в олімпійських дисциплінах. Говоров став п’ятим на 50 м кролем, Михайло Романчук — сьомим — на 1500 м. Відтоді в ФПУ розпочалися регулярні перевірки, під тиском яких Сердінов написав заяву про складання повноважень керманича збірної.

За словами Качуровського, ФПУ опинилася під неймовірним пресингом Дениса Силантьєва, який на адресу організації надіслав близько двох десятків депутатських запитів. Як свідчить очільник федерації, усі вони (запити) не мали жодної конкретики, натомість Силантьєв каже, що просив пояснити абсолютно прості речі: чому з кожним роком результати наших плавців тільки падають, збірної команди, як такої, не існує, а спортсмени працюють «хто як хоче»? При цьому їхній головний «куратор» навіть не міг сказати, де конкретно перебуває той чи інший спортсмен.

І справді, з огляду на запропоновану ФПУ нову персоніфіковану під кожного перспективного плавця схему підготовки, кожен із секстету тих, хто виборов олімпійську ліцензію, працює за індивідуальних графіком. Головна наша медальна надія на Іграх-2016 — Андрій Говоров — iз нового року проходить підготовку в Ріо. Сергій Фролов зі своїм наставником відточуватиме майстерність в Італії, Дмитро Оселедець тренуватиметься на Тенеріфе. Натомість Дарина Степанюк, Михайло Романчук та Дарина Зевіна займатимуться в Україні.

Відзначимо, що днями на чемпіонаті країни, який проходив у Дніпропетровську, Зевіна та Романчук розжилися додатковими ліцензіями категорії «А». Тож тепер у нашого талановитого вільника, окрім перепустки на олімпійську 1500-метрівку, є дозвіл для виступу на 400 м. А у Зевіної ж тепер буде можливість проплисти на 200 та 100 м на спині.