Темно не буде

29.03.2016

Поки що лише на першому енергоблоці Південноукраїнської АЕС цілком завершено всі ремонтні роботи і він може працювати на повну потужність. Та, попри всі чутки, ніяких відключень електроенергії в населених пунктах півдня України поки що не планується.

Як повідомляє офіційний сайт компанії «Енергоатом», спочатку відключили від загальної системи третій енергоблок АЕС для проведення капітального планово-попереджувального ремонту, який у цілому триватиме 98 днів. Тижнем пізніше зупинився другий енергоблок, де термінового ремонту потребувала система охолодження генератора. А минулого тижня і перший енергоблок Південноукраїнської АЕС був зупинений. Там було виявлено несправність у системі регулювання турбіни. Тобто впродовж кількох днів усi три енергоблоки Південноукраїнської атомної станції не працювали. Саме цей факт і викликав занепокоєння у мешканців південних регіонів. Адже, як відомо, Південноукраїнська АЕС подає електроенергію у Херсонську, Миколаївську та Одеську області.

«Ідеться про дрібний ремонт, який не займе багато часу, — пояснив ситуацію начальник прес-служби Південноукраїнської АЕС Володимир Зернопольський. – Загальна структура енергетичної системи України дозволяє компенсувати нестачу електроенергії, яка виникає у подібних випадках. Тому ніхто з мешканців півдня України не постраждає через проведення планового ремонту на АЕС».

Чиновник також розповів, що до загального складу Південноукраїнського енергокомплексу, окрім трьох енергоблоків, входять ще два об’єкти. Це Олександрівська ГЕС та Ташлицька ГАЕС. Перший об’єкт зараз працює на повну потужність, а от на Ташлицькій ГАЕС головний агрегат поки що планово ремонтують, а другий — працює за диспетчерським графіком.

Нагадаємо, що другий енергоблок Південноукраїнської АЕС уже відпрацював свій робочий ресурс. Однак Державна інспекція з ядерного регулювання дозволила експлуатувати цей об’єкт ще десять «понадпроектних» років.

За словами глави «Енергоатому» Юрія Недашковського, рішення про продовження терміну служби другого енергоблоку Південноукраїнської АЕС до кінця 2025 року було прийнято на підставі часткової заміни обладнання, а також загальної модернізації об’єкта. А от експерт з енергетичної політики Національного екологічного центру України Олексій Пасюк вважає, що уряду України слід сконцентрувати свою увагу на реалізації проектів iз будівництва альтернативних джерел електроенергії. Адже ремонт застарілих енергоблоків багатьох українських АЕС, які працюють понад проектний період (Рівненщина та Миколаївщина), «витягує» дуже багато бюджетних коштів.

Зараз радіаційна обстановка на Південноукраїнській АЕС відповідає усім нормам безпеки. За повідомленням прес-служби «Енергоатому», радіаційний фон на промисловому майданчику режимного об’єкта — на рівні природних фонових значень та становить 0,1 мкЗв на годину.