І на поразках вчаться

29.03.2016
І на поразках вчаться

Попри програний «Ворсклі» чвертьфінальний матч-відповідь «Шахтар» пройшов до наступного раунду Кубка країни. (з сайта shakhtar.com.)

Для того, аби погодитися грати кубковий поєдинок без половини своїх ключових виконавців, потрібно мати неабияку впевненість у власних силах. А ще для цього має бути хороший «гандикап» після першого поєдинку, довга лава запасних та надто напружений ігровий графік, для реалізація якого необхідно робити деякі переноси.

Власне поява у квітневому розкладі «Шахтаря» «незапланованих» заздалегідь поєдинків Ліги Європи (7-го та 14-го числа) змусила представників донецького клубу шукати резервний день для проведення повторного поєдинку 1/4 фіналу Кубка України проти полтавської «Ворскли». Зрештою, кращого «вікна», ніж тиждень національних збірних, «помаранчево-чорні» не знайшли.

Утім не факт, що навіть маючи у своєму розпорядженні всіх збірників, на матч-відповідь проти полтавчан Мірча Луческу виставив би основний склад.

Практика кадрової ротації в «Шахтарі» розвинена добре. А кубкові матчі ставали для «гірників» саме тим «полем бою», де проводилися експерименти.

Проте якщо раніше, в несприятливих для команди умовах, гру молодих партнерів могли «з лави запасних» підсилити досвідчені виконавці, то цього разу розраховувати на допомогу старшого брата у донецькому колективі не могли.

У підсумку «гірники» зазнали мінімальної поразки від «Ворскли». Щоправда, більш ніж комфортний рахунок першого матчу (4:1), дозволив підопічним Луческу стати першими півфіналістами національного Кубка. Проведення ж решти повторних чвертьфінальних поєдинків КУ заплановане на 6 квітня.

«Важливо, що ми пройшли далі в турнірі. Так само важливо й те, що ми зіграли цей поєдинок саме зараз, адже два тижні без ігрової практики для гравців, які не виступають у збірних, це занадто багато», — попри поразку наставник «Шахтаря» знайшов масу позитиву в зіграному минулої неділі поєдинку проти «Ворскли».

Не сказати, що в цьому матчі склад «гірників» виглядав зовсім уже слабким. Тайсон, Ісмаїлі, Гладкий, Нем, Бернард — усі вони вже давно вважаються «основою» «помаранчево-чорних». Цікаво, що на цей матч у клуб зі збірної приїхав навіть Максим Малишев. Добиратися, щоправда, було зовсім не складно, адже шлях від Козина, що під Києвом, до «Оболонь-Арени», де приймали полтавчан донецькі футболісти, зовсім не далекий. «Домовилися з Михайлом Фоменком, що для Максима краще буде зіграти саме в цьому поєдинку», — пояснив несподівану появу «збірника» в клубі Луческу.

По суті, хіба що у воротаря Богдана Тарнавського не було достатнього досвіду поєдинків на високому рівні. Зрештою, не вина 21-річного кіпера, що в його ворота залетіло два м’ячі. «Незадоволений діями двох центральних захисників (Ордеця та Кравцова)», — заявив румунський наставник.

Утім, як відзначив наставник полтавської команди Василь Сачко, протистояння «Ворскли» та «Шахтаря» завершилося ще в Полтаві, тож на кону в Києві стояли лише другорядні фактори, які, втім, матимуть для обох колективів суттєве значення.

За словами головного тренера «ворсклян», перемога над «гірниками» дозволить його підопічним повірити у власні сили. А, як відзначав Луческу, для його вихованців цей поєдинок — необхідна ігрова практика в розрізі підготовки до матчів з «Брагою».

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінал. Повторний поєдинок. «Шахтар» — «Ворскла» — 1:2 (Бернард, 67 (пен.) — Хльобас, 28, 83; перша гра — 4:1).

* * *

Перша ліга. 19-й тур. «Динамо-2» — «Нафтовик» — 0:0, «Полтава» — «Миколаїв» — 1:0, «Геліос» — «Десна» — 0:1, «Зірка» — «Суми» — 2:0, «Іллічівець» — «Черкаський Дніпро» — 1:1, «Гірник» — «Гірник-Спорт» — 3:1, «Оболонь-Бровар» — «Авангард» — 1:1. «Нива» (Т) — «Тернопіль» — не відбувся.

Лідери: «Зірка» — 37, «Гірник» — 34, «Черкаський Дніпро», «Оболонь-Бровар» — 31, «Геліос» — 30.