Як білоруси українського суддю засудили

06.10.2004

      Як уже повідомляла «УМ», спортивно-технічний комітет Федерації хокею Білорусі на два місяці відлучив українського арбітра Олега Лусканя від обслуговування матчів відкритої першості РБ. Ми попросили суддю, котрий «засудив» дві білоруські команди на користь лієпайського «Металургса», прокоментувати це рішення.

      «У першому випадку я не зарахував гол «Німана» у ворота «Металургса» через те, що, на мою думку, у воротарському майданчику перебував гравець атакуючої команди, — каже досвідчений рефері. — Ніхто не просив мене тоді подивитися відео, лише потім на комісії виявили мою помилку. Під час гри «Металургса» проти «Кераміна» я зарахував шайбу латишів, хоча насправді вона влучила в поперечину. Був дуже потужний кидок, і я просто фізично не встиг за ним простежити, а звуку від металевої поперечини не почув. Відео, яке відразу надали команди, було поганої якості: у латишів узагалі вирізаний шматок плівки, у білорусів — дрібна картинка на маленькому екрані. При винесенні вироку деталі змогли розгледіти лише на величезному екрані при покадровому перегляді, у мене ж такої змоги не було.

      У будь-якому разі мої помилки не були зумисними. Зважаючи на обставини, які супроводжували ці скандали, вважаю рішення ФХБ необ'єктивним і дискримінуючим для українського суддівства. До того ж зараз мені фактично ніде підтримувати форму».

      Ось так. Узяли білоруси у свій чемпіонат наших нечисленних хокеїстів, а арбітрові вказують на двері...