Бий своїх, щоб чужі боялись

06.10.2004

      Перед матчем автор цих рядків поцікавився станом здоров’я наших хокеїстів у лікаря «Сокола» Володимира Трошихіна. Досвідчений фахівець повідомив, що травм немає, але головна проблема — накопичена втома хокеїстів. За доволі щільного графіка ігор немолоді гравці київського клубу просто не встигають як слід відновлюватися, тому, за словами Трошихіна, лікарі «підгодовують» хлопців біодобавками, аби протримати пристойну форму якомога довше. Після попередньої важкої домашньої перемоги над «Німаном» про серйозні навантаження та втому спортсменів говорив і наставник «Сокола» Олександр Сеуканд. Отже, можна сказати, у грі єдиного українського клубу у відкритій першості Білорусі очікується спад, питання лише в тому, коли він настане.

      Зустріч проти одного з аутсайдерів ВЧБ — «Бреста» — підтвердила побоювання фахівців. «Сокіл» почав гру дещо мляво, чим гості й скористалися. На п’ятачку перед воротами Бруля найвправнішим виявився 21-річний український легіонер «сябрів» Тарас Бега — і кияни вперше цього сезону програли перший період. До речі, у ХК «Брест» виступають iще двоє наших співвітчизників — Денис Заблудовський і Олександр Панченко.

      По перерві «соколята» затиснули гостей у їхній зоні, створювали чудові можливості для взяття воріт, але шайба вперто не бажала опинятися за спиною Безсонова, який грав просто чудово. Гончаренко, Бондарєв, Литвиненко й Олецький програють білоруському голкіперові побачення «тет-а-тет». Натомість гості в один дотик розіграли чисельну перевагу, завершивши комбінацію кидком з того ж таки «п’ятака». А наприкінці 20-хвилинки залишений перед Євгеном Брулем Крашенинников послав тисячі глядачів і гравців «Сокола» у нокдаун — 0:3. Але, як виявилося пізніше, до нокауту було ще дуже далеко.

      Після другої перерви господарі взяли ворота брестського клубу в облогу. Спочатку в більшості буквально проштовхнув шайбу повз Безсонова капітан Василь Бобровников, причому, вже вдруге за матч, арбітри переглядали відеоповтор, аби з’ясувати, чи відбулося взяття воріт. Незабаром після рикошету доля посміхнулася Матвійчуку. А коли за 12 секунд до закінчення періоду «Сокіл», замінивши голкіпера на шостого польового гравця, відновив-таки рівновагу, фани на трибунах почали стрибати й обніматися. На жаль, щастя тривало недовго. На другій хвилині овертайму, який призначають за нічийного «основного» рахунку, «свій через чужих» Бега скористався помилкою Гунька і доволі легко переграв Бруля.

      «Лише майстерність гравців «Сокола» і психологічна невпевненість деяких моїх підопічних дозволили господарям зрівняти рахунок, а в овертаймі ми скористалися своїм шансом», — відзначив задоволений наставник «Бреста» Ігор Гуров. Київські журналісти вже традиційно поставили питання про оцінку українських легіонерів у білоруській команді, на що тренер відповів: «Українцям у нашому складі треба додавати у грі, на що ми сподіваємося. Претензій немає лише до Беги».

      Олександр Сеуканд, старший тренер «Сокола»: «Ця поразка має стати добрим уроком для моїх підлеглих — вони переконалися, що прохідних матчів у першості Білорусі немає. Провина тренера в тому, що я не знайшов слів, аби мобілізувати команду на матч. Наші гравці недооцінили «Брест» після його програшу з рахунком 0:7 у Гомелі. Крім того, хлопці добре знають багатьох хокеїстів зі стану суперника й через психологічні проблеми не можуть налаштуватися на серйозне протистояння з ними. А колишні гравці «Сокола» в білоруських командах із подвоєною енергією намагаються довести, що їх незаслужено обійшли увагою в Києві, не залишили або не запросили до «Сокола».

      А «Сокіл» таки не гумовий і може заявляти досить вузьке коло досвідчених хокеїстів. Досить сказати, що у відкритій першості Білорусі в інших клубах загалом грає більше українських хокеїстів, аніж виходить зараз на лід у светрах «Сокола» (дивись таблицю зі статистикою).

      Наступний матч кияни проводять уже завтра в Гомелі.

 

ТАБЛО

«Сокіл» (Київ) — ХК «Брест» (Білорусь) — 3:4 (ОТ) 0:1, 0:2, 3:0, 0:1)

      Шайби: 0:1 — Бега (Ращинський, Панченко, 9:44), 0:2 — Овсянников (Солопьокін, Паклін, 32:36 — більш.), 0:3 — Крашенинников (Зеленчев, 39:29), 1:3 — Бобровников (4:38 — більш.), 2:3 — Матвійчук (Бобровников, 52:34), 3:3 — Матвійчук (59:48), 3:4 — Бега (61:36)

      Штраф: 6 — 6

      Кращі гравці: Бобровников — Безсонов, Зеленчев.

      Інші результати матчів 10-го туру: «Юність» — «Рига-2000» — 3:1, «Хімік-СКА» — «Керамін» — 1:2, «Вітебськ» — «Динамо» — 2:2, «Хімволокно» — «Металургс» — 1:1, «Гомель» — «Німан» — 2:2.

      Турнірне становище: «Юність» — 24, «Керамін» — 22, «Сокіл» — 18, «Металургс», «Хімволокно» — 17, «Хімік-СКА» — 16, «Німан» — 13, «Рига-2000» — 12, «Динамо» — 11, «Гомель» — 10, «Брест» — 7, «Вітебськ» — 4.

 

Українські легіонери в білоруських клубах

у відкритому чемпіонаті РБ (станом на 29 вересня):

            І     Г     П     О     Ш

О.Федоров   «Гомель»    3     -9    0     0     0

С.Кислицин «Гомель»    1     -0    0     0     0

Є.Млинченко       «Гомель»    0     0     0     0     0

В.Семенченко      «Гомель»    7     0     3     3     0

В.Тимченко «Гомель»    7     2     1     3     8

О.Благий    «Німан»     4     0     0     0     0

Ю.Лясковський     «Німан»     8     0     3     3     6

С.Рублівський     «Німан»     7     1     1     2     2

А.Савченко «Німан»     8     3     2     5     2

В.Андрущенко      «Хімволокно»      0     0     0     0     0

А.Василевський    «Хімволокно»      7     1     5     6     4

О.Денисенко       «Хімволокно»      2     0     0     0     0

О.Тимченко «Хімволокно»      4     1     3     4     2

О.Шафаренко       Хімволокно» 8     3     2     5     12

Д.Якушин    «Хімволокно»      6     0     0     0     4

Д.Гнітько   «Хімік-СКА» 3     0     0     0     0

О.Крикуненко      «Хімік-СКА» 8     0     3     3     2

Д.Молчун    «Вітебськ»  4     0     0     0     2

Т.Бега      «Брест»     8     2     0     2     2

Д.Заблудовський «Брест» 8     0     1     1     12

О.Панченко «Брест»     8     0     0     0     8

      І — проведені ігри, Г — закинуті шайби, П — результативні передачі, О — очки (гол+пас), Ш — набрані хвилини штрафу.

      Зазначимо, що вже після укладання цієї таблиці дві шайби закинув Бега.