НОВИНИ ПЛЮС

23.03.2016

Переселенці отримають платіжні карти

Кабінет Міністрів зобов’язав Пенсійний фонд до 15 квітня 2016 року розробити й узгодити з Міністерством соціальної політики та державним «Ощадбанком» порядок емісії платіжних карт, які одночасно будуть пенсійним посвідченням. Про це йдеться в постанові Кабміну від 14 березня №167, якою вносяться зміни в порядок здійснення соцвиплат внутрішньо переміщеним особам. Згідно з документом, карта буде містити графічну та електронну інформацію про власника і його електронний цифровий підпис. Також Кабмін зобов’язав Пенсійний фонд розробити порядок обміну інформацією з «Ощадбанком» для відкриття рахунків одержувачам пенсій. Після закінчення терміну дії карти вона буде перевипускатися за рахунок банку. Як відомо, за оцінками Міністерства соціальної політики, на 14 березня поточного року на обліку перебуває 1 млн 744 тис. 788 внутрішніх переселенців з Донбасу і Криму.

Землю в Україні купуватимуть винятково її громадяни

Купувати земельні ділянки для сільського господарства зможуть лише громадяни України. Про це повідомив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Максим Мартинюк в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня». Нагадаємо, що минулого тижня Кабінет Міністрів України оприлюднив програму дій уряду на 2016 рік, де йшлося про те, що з 2017 року планується розпочати торгівлю державними землями сільськогосподарського призначення, а з 2019 року дозволити українцям торгувати землею сільськогосподарського призначення, що перебуває в приватній власності. На даний момент в країні діє мораторій на продаж землі. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважає за необхідне в рамках земельної реформи продати на відкритому аукціоні 1 млн. га землі, що є в державній власності.

Експорт України в країни ЄС скорочується

Держстат фіксує подальше падіння українського експорту до країн ЄС у січні 2016 року.

Згідно з експрес-випуском, оприлюдненим на сайті відомства, спад експорту в ЄС порівняно з січнем минулого року склав 11,7%. Протягом лютого українські компанії експортували в ЄС товарів на $950,9 млн. Як результат — експорт у ЄС склав 46,5% від загального обсягу. З європейських країн найбільшими торговельними партнерами України в січні були Іспанія та Польща (експорт у кожну з цих країн склав по 6,3% від загального показника), Німеччина (5,4%), Італія (5,3%), Нідерланди (5,1%) і Угорщина (3,6%). Для порівняння, експорт у країни СНД склав $246 млн (падіння на 48,6%). Загальні темпи падіння експорту склали 31,9%. У структурі українського експорту РФ займає 7,9%.

Бензин росте в ціні

Протягом останнього тижня більшість операторів АЗС підняли ціни на нафтопродукти на 0,3-1 грн. за літр. Про це свідчать дані консалтингової компанії UPECO, пише «Нєфтєринок». На Shell, OKKO, WOG і SOCAR бензини і дизельне паливо подорожчали на 1 гривню за літр. На 30 копійок за літр піднялися ціни в мережі «Роснєфті». Ціни на пальне зросли в багатьох регіональних операторів («Нефтек», «Олеум Трейд», «Маркет», «Надія», «Татнефть-АЗС-Україна»). Таким чином, бензини А-92 і А-95 подорожчали на 1,57%, А-95 преміум на 2,08% і ДТ на 1,97%. Нагадаємо, на початку лютого 2016 року АМКУ розпочав розгляд справи за ознаками вчинення операторами ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів антиконкурентних узгоджених дій.