Футбольні «інопланетяни»

23.03.2016
Футбольні «інопланетяни»

Андрій Шевченко повернувся до національної збірної в статусі тренера. (ФФУ.)

Шанс зіграти у фінальній частині чемпіонату Європи українським футболістам випадає не так уже й часто. Майбутній континентальний форум, який улітку прийматиме Франція, для «синьо-жовтих» стане всього лиш другим подібним випробуванням. У 2012 році можливість уперше засвітитися на зібранні найсильніших збірних Старого світу українська збірна отримала завдяки статусу співгосподаря ЧЄ. На цьогорічне ж Євро наші хлопці пробилися за класичною схемою, проте не факт, що підопічним Фоменка це вдалося б, якби УЄФА зберіг старий регламент, коли участь у фінальній частині турніру брали 16 колективів.

Кадри на заміну

Хай там як, а на початку тижня команда Михайла Фоменка офіційно взялася готуватися до ЧЄ-2016. Поєдинки проти Кіпру (24 березня, Одеса) та Уельсу (28 березня, Київ) для «синьо-жовтих» стануть першими контрольними стартами в нинішньому році. А ближче до самого Євро збірна України планує зіграти ще з командами Албанії, Румунії та Молдови. Однак ці поєдинки пройдуть вже за межами нашої країни. Як раніше інформував Михайло Фоменка, заключний етап підготовки української команди до французьких баталій розпочнеться з невеличкого відновлювального збору в Туреччині, після якого «синьо-жовті» переїдуть на південь Франції, де в передмісті Марселя — Екс-ан-Провансі — буде розгорнуто їхній тренувальний табір.

Нагадаємо, що в Україні головною базою «синьо-жовтих» уже кілька років є готель «Платіум» у Козині під Києвом, де під час Євро-2012 проживала збірна Швеції.

Щоправда, як і раніше, практична частина тренувального процесу українських збірників проходить на території динамівської бази в Кончі-Заспі. Там — напередодні «товарняків» з кіпріотами та валлійцями — також відбувся й традиційний день «відкритих дверей», під час якого Фоменку та його підопічним довелося тримати слово перед представниками ЗМІ.

«Такої кількості травмованих у моїй тренерській практиці ще не було», — Михайло Іванович назвав свою головну проблему перед найближчими спарингами. На перше після успішного подолання в листопаді 2015 року «плей-оф» зібрання збірної не прибули Сергій Рибалка, Євген Коноплянка, Ярослав Ракицький, які в клубах заліковують травми, та Євген Хачеріді, котрий змушений долати наслідки важкої ангіни. За таких обставин наставник змушений ламати голову над парою центральних захисників. «Можливо, спробуємо дует Артема Федецького та Анатолія Тимощука», — припустив Фоменко, додавши, що на заміну футболістам, що випали з обойми, довикликали в збірну двох «легіонерів» — Євгена Селіна з грецького «Платаніаса» та Артема Путівцева з польської «Нецечі».

Відзначимо, що з недавнього часу переглядом та моніторингом «закордонних кадрів» у тренерському таборі збірної України займається новопризначений помічник Фоменка — Андрій Шевченко. За словами Андрія Миколайовича (а саме так у збірній тепер звертаються до знаного в минулому футболіста), нещодавно «вживу» він спостерігав за діями півзахисника «Севільї» Євгена Коноплянки та форварда «Штутгарта» Артема Кравця й залишився задоволений їхньою формою. На жаль, у найближчих поєдинках «синьо-жовтих» Коноплянку ми не побачимо, водночас шанс проявити себе матиме Кравець. Хоча, з огляду на повне одужання головного «фаворита» Фоменка у нападі — Романа Зозулі — конкуренція серед форвардів збірної за місце в «старті» буде напруженою.

«Вакуумна політика»

Упродовж відбору на ЧЄ-2016 Михайло Іванович довіряв місце на вістрі атаки ще й Євгену Селезньову, проте на перший у 2016 році збір «синьо-жовтих» колишнього нападника «Дніпра» не викликали. Після того, як узимку Селезньов перебрався до краснодарської «Кубані», від умить опинився в центрі уваги спортивної спільноти України, яка відверто засудила такий крок гравця. «Прошу всіх вітчизняних футболістів, не їдьте служити в лоно ворога. Відмовляйтесь від пропозицій», — заявив Йожеф Сабо. У відповідь відомий футбольний експерт від новоспеченого «кубанця» почув: «А що мені може сказати Сабо? Нехай утримує мою сім’ю. Не йому вирішувати, куди мені йти. Запрошення «Кубані» я прийняв тому, що хочу поїхати в складі збірної України на Євро. А в Росії чемпіонат сильніший, тож у професіональному плані він значно привабливіший».

Утім досвідчений форвард, котрий у відборі на Євро-2016 забив за «синьо-жовтих» два м’ячі (один iз них — у «плей-оф» проти Словенії), на континентальний форум може й не потрапити. Адже суспільна думка, до якої останнім часом у ФФУ доволі сильно дослухаються, без сумніву, буде не в захваті від присутності в таборі «синьо-жовтих» «фаната російського чемпіонату».

Цікаво, що спочатку ФФУ планувала викликати на збір Селезньова, але згодом від подібних планів відмовилася, пояснивши, що «та заявка носила попередній характер», адже на той час тренерський штаб іще не визначився з остаточною конфігурацією складу команди. «Формуючи остаточний склад збірної на матчі проти Кіпру та Уельсу, тренерський штаб послуговувався лише ігровими характеристиками та своїм стратегічним баченням. Жодних інших причин відсутності гравців, котрі виступають у чемпіонаті Росії на зборі, в тому числі й політичних, немає», — йдеться в офіційному зверненні, яке від імені штабу Фоменка, розповсюдила прес-служба ФФУ напередодні «дня відкритих дверей», де питання політичного характеру були поставлені в статус «табу».

«Футбол повинен бути поза політикою. А вона, якраз, в нього і намагається проникнути», — заявив ветеран «синьо-жовтих» Анатолій Тимощук. До слова, свого часу екс-президент ФІФА Йозеф Блаттер також постійно повторював подібну фразу, намагаючись абстрагуватися від простої буденності, де процвітають лукавство, підлість та корупція. Поважний швейцарець хотів відгородитися від проблем суспільного життя, але, зрештою, приховати масштабні злочини, які відбувалися «під дахом» ФІФА, йому не вдалося. Для багатьох людей політика — це, як ідеться у енциклопедичному визначенні, діяльність органів державної влади. Утім про другу частину визначення терміна «політика» — чомусь забувають. Хоча в ньому якраз і лежить корінь існуючої проблеми. Діяльність органів державної влади, як і державне управління, в цілому, не може відбуватися у вакуумі, оскільки стосується саме життєдіяльності соціуму. А сьогодні українське суспільство перебуває в стані війни з Росією. І той, хто намагається цей факт ігнорувати, виглядає, як «інопланетянин». «Тим, хто виправдовує футболістів, які вибрали російські гроші, раджу проїхатися нашими селами і подивитися в очі сиротам загиблих в АТО!» — написав у своєму Твіттері вітчизняний футбольний коментатор Ігор Циганик.

НА СТАРТ

Склад збірної України
на товариські матчі проти
збірних Кіпру та Уельсу:

воротарі — П’ятов («Шахтар»), Бойко («Бешикташ», Туреччина), Шевченко («Зоря»); захисники — Федецький («Дніпро»), Шевчук, Кучер (обидва — «Шахтар»), Каменюка («Зоря»), Селін («Платаніас» (Греція), Путівцев («Нецечі» (Польща); півзахисники: Гусєв, Ярмоленко, Сидорчук, Гармаш (усі — «Динамо»), Ротань («Дніпро»), Степаненко, Малишев, Коваленко (всі — «Шахтар»), Караваєв, Петряк (обидва — «Зоря»), Тимощук («Кайрат», Казахстан), Коноплянка («Севілья», Іспанія); форварди — Зозуля («Дніпро»), Будківський («Зоря»), Кравець («Штутгарт», Німеччина).