«Усі камери патріотами забиті»

22.03.2016
«Усі камери патріотами забиті»

Починаючи з 17 березня, Вінниччину охопила нова лихоманка щодо «ватної» історії екс-голови Головного управлiння Національної поліції Вінницької області Антона Шевцова. У цей день українські спецслужби піймали його на кордоні з Білоруссю — такий шлях він обрав для втечі в Росію. З 18 березня міський суд Вінниці обирав міру запобіжного заходу підозрюваному в державній зраді.
А 20 березня суд відпустив Шевцова із зали суду. Суддя не встиг прийняти рішення про запобіжний захід. Згідно iз законом, слідчі не могли утримувати екс-начальника поліції Вінниччини довше 72 годин від моменту затримання без ухвалення судом запобіжного заходу. Офіційно причину звільнення Шевцова сайт Вінницького міськсуду повідомляє так: «У зв’язку зі спливом строку розгляду, клопотання про застосування запобіжного заходу, передбаченого ст. 186 КПК України, суд залишив клопотання без розгляду». Насправді ж протягом трьох днів, доки тривав розгляд справи, чотири адвокати і сам підсудний зробили все можливе, аби суддя не зміг ухвалити рiшення про міри запобіжного заходу. Вони висували недовіру двом суддям, а також прокурору, не з’являлися вчасно на розгляд власних клопотань та навіть висловили зауваження прокурору за те, що він з’явився на суд не у форменному одязі. Сам Шевцов постійно скаржився на самопочуття. До нього чотири рази приїздила «швидка» та двічі госпіталізовували до лікарні. Близько 20.30 (термін утримання спливав о 21.00. — Авт.) підсудний заявив про некомпетентність усіх своїх адвокатів та попросив надати йому державного захисника. У зв’язку з цим слідчий суддя Юрій Ковбаса не встиг розглянути клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу.
Чомусь значно вагоміші причини не впливають на термін утримання (14 місяців!) у в’язниці активіста Юрія Павленка (Хорта). Без відповідного судового рішення!
Утім фінал цього триденного фарсу нагадав подібну історію із судами над одіозними суддями Царевич та Кицюком, яких також судили у Вінниці в цьому ж суді. Печерський суд столиці «нервово палить» збоку.

«Краще б залишився в Чернігові»

Колишньому головному поліцейському Вінниччини інкримінують правопорушення, передбачене ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України, а саме: державна зрада. Начальник УСБУ у Вінницькій області Сергій Ратієв повідомив, що їхні слідчі також клопотатимуть про винесення підозри Шевцову за статтями 109 — дії, спрямовані на насильницьку зміну влади, та 110 — посягання на територіальну цілісність України. Слідчі дії у Вінниці проводили співробітники главку СБУ та слідчі з Генеральної прокуратури України. Прокурор Олексій Соловйов висловив клопотання про тримання Шевцова під вартою терміном до двох місяців, аргументуючи вимогу тим, що підозрюваний може переховуватися та чинити тиск на свідків.

Як писала раніше «УМ», після задоволення рапорту про відставку колишнього керівника поліції Вінницької області Антона Шевцова події за його участю відбувалися за законами жанру подібних шпигунських історій. Шевцов був призначений на посаду керівника Нацполіції Вінниччини наприкінці січня цього року й звільнений 14 березня після кількаденних протестів активістів, котрі звинувачували поліцейського в проросійських настроях та «ватному» минулому, підтверджуючи свої звинувачення відеосюжетами з інтернету. У підсумку лідерка Автомайдану Вінниччини Таїса Гайда заявила, що Шевцов є агентом ФСБ Росії і намагатиметься утекти до Криму через Білорусь.

Та все ж, за словами слідчих, основною причиною відкриття провадження стосовно Шевцова стала інформація, озвучена слідчим СБУ Мироненком у залі Вінницького міського суду: «16 березня 2016 року на адресу УСБ України у Вінницькій області від громадянки України Гайди Таїсії Миколаївни надійшло повідомлення про вчинення Шевцовим Антоном Валерійовичем кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України. Зі змісту заяви вбачається, що громадянин Шевцов, займаючи керівну посаду в органах внутрішніх справ Автономної Республіки Крим протягом лютого—травня 2014 року, порушивши наказні вимоги МВС України, не прибув до Центрального апарату МВС України, а залишився з членами своєї родини на території тимчасово окупованої АРК, де з метою зайняття посади в незаконно створеній владою поліції вступив у контакт з її представниками, тим самим надавши умови здійснювати процесуальну діяльність проти інтересів України», — аргументував слідчий. До речі, ВРУ визнала анексію Криму ще 20 лютого 2014 року.

Затриманий екс-керівник вiнницької полiцiї Антон Шевцов у залі Вінницького міського суду заявив, що багато разів відвідував Росію нібито зі згоди керівництва МВС України. Також підозрюваний зазначив, що краще б залишився працювати у Чернігові та не переводився до Вінниці.

Шпигунські пристрасті оголять королів?

Справа Шевцова стала резонансною не лише завдяки розголосу, а й через наслідки, які можуть бути для низки високопосадовців державного рівня. Наразі ніхто не береться озвучувати прізвища тих, хто лобіював призначення на досить високі посади в системі МВС офіцера, котрого підозрюють у державній зраді.

Адже начальник УСБУ у Вінницькій області Сергій Ратієв на брифінгу для журналістів розповів, що служба задовго до останніх подій збирала матеріал на підозрюваного, а звернення місцевої активістки вимушено прискорило відкриття кримінального провадження.

Водночас неофіційні джерела повідомили, що вінницькі СБУшники два рази намагалися дати хід справі й обидва рази це блокувалося у Києві на рівні відомчого главку. Також голова УСБУ Вінниччини підкреслив, що у слідстві щодо Шевцова відомство не зупиниться на лише його особі.

«Ми запитаємо у тих людей, які ставили його в Нацполіції на посаду начальника поліції Чернігова та Вінницької області, — зазначив офіцер. — Крім того, дуже цікаве походження документа про спецперевірку, опублікованого в соцмережах. У ньому є фраза, що заслуговує на увагу. На той період щодо нього не було ніяких зауважень. Якщо буде доказова база щодо тих, хто раніше проводив перевірку, ми виділимо її в окреме провадження. Тоді можуть бути питання до тих, із ким працював, і як потрапив на територію України».

Крiм того, за словами працівника СБУ, у біографії Шевцова зазначена служба у батальйоні «Луганськ-1». Утім сам поліцейський не може точно назвати час служби, а командир зазначеного підрозділу стверджує, що затриманий «коп» ані хвилини не був у батальйоні.

Ну а щодо серйозного занедужання підозрюваного з подальшою кількаразовою госпіталізацією із судової зали, то журналіст Всеволод Філімоненко на своїй сторінці у Facebook написав, що на лікарів «здійснюється тиск, аби госпіталізувати екс-главу поліції Вінницької області Антона Шевцова».

«Який Сава, така й слава»

Прикметно, що один із чотирьох адвокатів екс-начальника поліції Вінниччини Антона Шевцова Ігор Світличний захищав командира «чорної роти» «Беркута» Дмитра Садовника, якого підозрюють у вбивстві 39 активістів на Майдані. Зокрема, він виступав на засіданні 26 вересня 2014 року, де повідомляв про операцію свого підзахисного. Також він був учасником захисту генерала, якого звинувачують у трагедії Іл-76 над Луганським аеропортом.

За словами іншого адвоката Андрія Левковця, через публічність справи Шевцова він та його колеги піддаються тиску та погрозам. Мовляв, на другий день судових слухань (19 березня) у приміщенні суду група людей в агресивній формі звернулась до захисників скандального екс-поліцейського з погрозами розправи. У зв’язку з цим Андрій Левковець попросив суддю Юрія Ковбасу «закрити» судове засідання від активістів i журналістів. Суддя у клопотанні відмовив.

Поразка всього громадянського суспільства

На традиційному, черговому, недільному віче — зранку 20 березня — активісти говорили саме про такий можливий хід справи. А вже вночі на 21 березня спільнота соцмереж добряче висміяла та пообурювалась над цим так званим судовим процесом. Карикатурист Георгій Ключник намалював уїдливу картинку на тему одіозного копа. На ній суддя дивується: «Усі камери забиті вашими патріотами — немає куди саджати». Екс-поліцейського зображено в одязі кольору російського прапора. Сам же художник зазначає, що був більше здивований не стільки тим, що Шевцова відпустили, а тим, що його взагалі затримали.

Автомайданівка Таїсія Гайда, котра й була двигуном цієї справи, зазначила: «Тепер я, напевне, маю боятися за життя моєї сім’ї та моїх друзів. Це наша поразка — всього громадянського суспільства. Коротше, «батя своїх нє бросаєт». Я гадаю, ви зрозуміли, про що я...»

І наразі всі раніше висловлені гучні обвинувачення спецслужб та прокурорів скидаються на боротьбу Дон Кіхота з вітряками.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>