Багато медалей не буває

22.03.2016
Багато медалей не буває

На другому поспіль чемпіонаті світу в приміщенні вітчизняна багатоборка Аліна Федорова виграла «бронзу». (прес-служби IAAF.)

Однією з головних тем, що бентежить легкоатлетичну спільноту після зміни керівництва Міжнародної федерації легкої атлетики, стало питання масового вживання стимуляторів російськими спортсменами.

Змінивши на керівному посту IAAF корумпованого сенегальця Ламіна Діака, британець Себастьян Кое був змушений заявити про необхідність відсторонення російських атлетів від усіх міжнародних змагань, зокрема й майбутніх Ігор. Здається, остаточного рішення про неучасть російської легкоатлетичної збірної на Олімпіаді-2016 наразі ще не прийнято. Водночас чемпіонат світу в приміщенні, що минулого тижня відбувся в американському Портленді, пройшов без росіян.

Зазвичай «мундіаль» «під дахом» рідко збирає всю легкоатлетичну еліту. Своєрідним винятком тут вважається турнір багатоборців, на який практично завжди збираються найсильніші атлети. Традиційно потужним складом на подібних стартах виступають українські багатоборці. І, що цікаво, починаючи з 2010 року, неодмінно виграють там планетарні нагороди. Шість років тому, в Досі, «сріблом» відзначилася Наталя Добринська. Через два роки в Стамбулі наша олімпійська чемпіонка, встановши рекорд ЧС «під дахом», взяла «золото», а її колега з чоловічої збірної Олексій Касьянов здобув титул віце-чемпіона світу. У 2014-му, в польському Сопоті, на п’єдестал за планетарною «бронзою» піднялася Аліна Федорова. За підсумками ж портлендського «мундіалю» вітчизняна школа багатоборства отримала одразу трьох призерів світового форуму. Вихованка броварської школи вищої олімпійської майстерності Федорова зробила «бронзовий» «дубль», ще одне «срібло» ЧС у приміщені до свого активу записав представник Запоріжжя Касьянов. Своєрідним же дебютантом цієї «призової трійки» стала Анастасія Мохнюк. Показавши четвертий за всю історію українського багатоборства результат, Настя здобула «срібло».

До останнього виду змагань Мохнюк разом iз Федоровою очолювала проміжний протокол. Але прудконога канадійка Бріанне Тіссен-Ітон, немов на крилах, пролетіла 800 м і позбавила українок переможного «дублю». Хай там як, але, за словами віце-чемпіонки світу, своїм виступом у Портленді вона задоволена. «У чотирьох з п’яти видів я встановила особисті рекорди. Думала, що буду першою. Але, схоже, на 800-метрівку у мене просто забракло сил», — оцінила свій американський вояж Мохнюк.

Сяяв від щастя і Касьянов, котрому після багатьох років невдалих спроб удався гучний «камбек». «Я довго йшов до цього результату. Радий, що нарешті мені вдалося добре відпрацювати стрибки з жердиною, й переписати два персональні досягнення — в бігу на 1000 м та на 60 м iз бар’єрами», — відзначив український багатоборець.

Додамо, що, окрім трьох сходжень на п’єдестал пошани, ще двічі в Портленді українці пробивалися до фінальних баталій. Так, у вирішальному забігу жіночії естафети 4х400 м український квартет показав п’ятий час, а у фіналі стрибків у висоту наш Андрій Проценко став сьомим.