Безцінний досвід

18.03.2016
Безцінний досвід

Динамівці попрощалися з Лігою чемпіонів-2015/2016. (з сайта УЄФА.)

Той факт, що навіть найгрізніші представники європейського футболу мають слабкі місця, підтвердив італійський «Ювентус», якому в гостях — у матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів — у ворота потужної «Баварії» вдалося забити два м’ячі й поставити одного з «аксакалів» суперліги на межу раннього вильоту з турніру.

Проте амбіційний, але не надто загартований серйозними єврокубковими баталіями італійський чемпіон (минулорічний виступ «Юве» у фіналі ЛЧ був його першим за багато років вагомим міжнародним досягненням) не зміг втримати комфортну фору.

Після результативної домашньої нічиєї (2:2) два швидко забиті голи на «Альянц Арені» подарували «Старій синьйорі» хорошу надію на подолання баварського бар’єра. Однак підопічні Массімільяно Аллегрі, який напередодні мюнхенського поєдинку подовжив до 2019 року контракт iз найтитулованішим клубом Італії, утримати переможний рахунок не змогли, дозволивши господарям на 90-й хвилині основного часу зрівняти рахунок у матчі зокрема й у серії загалом. Говорити, що оговтатися після такого «нокдауну» й як слід налаштуватися на «овертайм» «б’янко-нері» не змогли, гадаю, не варто. У додатковий час команда Аллегрі повністю розклеїлася й легко дозволила «Баварії» вибороти перепустку до чвертьфіналу ЛЧ, який, до слова, для німецького чемпіона буде рекордним — 15-м за ліком. Власне, більше ніхто з європейських грандів не може похвалитися таким частим потраплянням до «топової вісімки» Суперліги, як мюнхенський суперклуб.

Після позавчорашнього ігрового дня визначилися імена всіх учасників чвертьфінальної стадії ЛЧ-2015/2016, де, на жаль, не знайшлося місця представникові вітчизняного футболу. Програвши перший, домашній, поєдинок «Манчестер Сіті» з рахунком 1:3, столичні динамівці, по суті, ще в Києві розпрощалися з надіями на «топ-8», утім до матчу-відповіді на «Етіхад-Стейдіум» Сергій Ребров підводив свою команду з переможними реляціями. А як інакше? Іще одного розгрому молодому київському тренеру вболівальники могли б і не пробачити.

Словом, про 3:0 (а саме стільки столичним футболістам потрібно було вигравати в англійського віце-чемпіона, аби пробитися до чвертьфіналу) в динамівському таборі ніхто не говорив, однак за мінімальну звитягу, яка б дозволила «біло-синім» із високо піднятою головою завершити євросезон, можна було поборотися. Повторний поєдинок у Манчестері, загалом, проходив у рівній боротьбі. Не раз могли відзначитися господарі, мали нагоди для взяття воріт Джо Харта й підопічні Реброва. Але, в підсумку, все завершиться «сухими нулями». «Цей двобій ми програли ще в першому матчі», — визнав наставник «Динамо». Попросив вибачення за непереконливу гру в Києві й лідер «біло-синіх» Андрій Ярмоленко. Водночас Ярмола нагадав, що столичний клуб уперше за 15 років зіграв у «плей-оф» ЛЧ, відтак досвіду, необхідного для знакових перемог, у колективу просто не було. Хай там як, а, за підсумками турніру, динамівці заробили пристойні призові — близько 23 млн. євро.

Додамо, що у рік свого дебютного виступу в «плей-оф» суперліги, який стався в 1998 році, «Динамо» також вилетіло вже на першій стадії, програвши протистояння «Ювентусу». Тоді все розпочалося з обнадійливої гостьової нічиєї (1:1), але в столиці України команда Валерія Лобановського капітулювала перед Зіданом і К° — 1:4.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Матчі-відповіді. «Атлетико» (Іспанія) — «ПСВ» (Голландія) — 0:0 (по пен. — 8:7; перша гра — 0:0), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Динамо» (Україна) — 0:0 («Д»: Шовковський, Антунеш, Драгович, Хачеріді, Віда, Велозу, Гусєв (Яковенко, 62), Буяльський, Гармаш (Сидорчук, 64), Ярмоленко, Теодорчик (Гонсалес, 46); 3:1), «Барселона» (Іспанія) — «Арсенал» (Англія) — 3:1 (Неймар, 18; Суарес, 65; Мессі, 88 — Ельнені, 51; 2:0), «Баварія» (Німеччина) — «Ювентус» (Італія) — 4:2 (у дод. час; Левандовський, 73; Мюллер, 90+1; Алькантара, 108; Коман, 110 — Погба, 5; Куардадо, 28; 2:2).

Усі учасники чвертьфінальної стадії: «Бенфіка», «ПСЖ», «Вольфсбург», «Реал», «Баварія», «Барселона», «Манчестер Сіті», «Атлетико».