НОВИНИ ПЛЮС

16.03.2016

Саакашвілі: без партії, зате при портфелі

Президент Петро Порошенко не збирається звільняти Міхеїла Саакашвілі з посади голови Одеської ОДА. Про це у Facebook написав прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко. «Президент провів телефонну розмову з Міхеїлом Саакашвілі щодо перспективних проектів розвитку Одеської області. Всі «повідомлення» про відставку голови Одеської облдержадміністрації не відповідають дійсності», — повідомив він. Нагадаємо, напередодні Саакашвілі заперечив створення своєї партії, про що раніше повідомляв його заступник Саша Боровик.

Комісія з запобігання корупції залишається несформованою

Попередньої ночі було заблоковано проведення конкурсу з обрання членів Національної комісії із запобігання корупції, яке є однією з двох останніх вимог для візової лібералізації. Про це повідомили члени виборчої комісії НАЗК після її засідання, повідомляє «Європейська правда». Конфлікт стався навколо пропозиції обрати до складу НАЗК колишнього заступника міністра юстиції Руслана Рябошапки. За результатами рейтингового голосування його обрання підтримали п’ятеро з 8 членів комісії (троє поставили Рябошапку на перше місце, двоє — на друге). Водночас троє представників комісії — Віктор Шлинчак, Леся Шевченко та перший заступник глави Мін’юсту Інна Севастьянова — синхронно дали Рябошапці найнижчі бали (в тому числі за професійну компетенцію), тим самим заблокувавши його обрання. У підсумку через емоційний перебіг засідання рішення про обрання членів НАЗК було заблоковано. Комісія оголосила перерву до вечора 15 березня. Як відомо, НАЗК у тому числі має перевіряти декларації про доходи посадовців з метою запобігання корупції.

Райради в Києві: чергова спроба провести вибори

«Самопоміч» зареєструє у Верховній Раді законопроект про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня 2016 року. Про це заявили представники політичної сили у Верховній Раді та Київраді під час брифінгу. «За ініціативи «Самопомочі» спільно з іншими політсилами подаємо цей законопроект. Якщо ЦВК бездіяльна, якщо більшість Київради бездіяльна, ми призначимо вибори до райрад у Верховній Раді», — відзначив депутат Єгор Соболєв. Проектом закону передбачається призначення перших виборів до десяти районних рад Києва на 29 травня 2016 року та здійснення Центральною виборчою комісією усіх необхідних заходів з метою їх проведення. «Виборчий процес у Києві було зірвано за допомогою трьох інструментів: політичного замовлення, спотвореного правосуддя та бездіяльності ЦВК. Ми проти політичних фобій, що перетворили Київ на аутсайдера з децентралізації», — заявив голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київраді Сергій Гусовський. Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд зазначила, що те, що в Києві немає райрад та повністю підзвітних Київраді виконавчих органів, це «ганебна практика».