Боролася до останнього

16.03.2016
Боролася до останнього

Перегравши у стінах Палацу Потоцьких Марію Музичук, китаянка Хоу Іфань знову повернула собі шахову корону. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Через абсолютну відсутність конкуренції в жіночому дивізіоні вже на початку своєї кар’єри знана угорська шахістка Юдіт Полгар зробила неординарний хід і почала змагатися на турнірах лише за участі чоловіків-гросмейстерів. Китаянка Хоу Іфань також має величезну ігрову перевагу над усіма без винятку своїми суперницями, але змінювати «лігу» не хоче. Хоча й дозволяє собі певні вольності на кшталт добровільного складання повноважень шахової королеви.

«Жести доброї волі»

У 2012-му та 2015 роках вона ігнорувала особисті чемпіонати світу, позбавляючи таким чином себе можливості захисту виграного раніше титулу. Утім, завдяки тонкощам шахового регламенту ФІДЕ, щоразу китаянці вдавалося в ролі претендентки повертати втрачену корону. Так, у 2013 році, у матчі на першість світу талановита китаянка позбавила чемпіонського статусу харків’янку Анну Ушеніну, а позавчора, за підсумками аналогічного турніру, відібрала титул шахової королеви в уродженки Стрия Марії Музичук. Утриматися на вершині українці не допомогли ні рідні стіни, ні підтримка сім’ї, котра в повному складі підбадьорювала Марічку в боротьбі зі значно потужнішою опоненткою (різниця в рейтингу Ело між першою та четвертою шахісткою планети становить близько 100 пунктів). Однак сестра вже екс-чемпіонки світу — Анна Музичук (п’ятий номер жіночого рейтингу ФІДЕ) — пообіцяла, що їхній сімейний підряд зробить усе можливе, аби повернути шахову корону назад в Україну. Черговий особистий чемпіонат світу, котрий, з огляду на «традицію», Хоу Іфань знову проігнорує, — вже не за горами.

Хай там як, а 23-річна китаянка вчетверте в своїй запаморочливо успішній кар’єрі виборола титул чемпіонки планети. Цікаво, що в останніх трьох фіналах вона не програла жодної партії, щоразу достроково здобуваючи головний трофей. Водночас її чемпіонський матч iз Марією Музичук тривав найдовше. Якщо поєдинок iз представницею Індії Конеру Хоу завершила у восьми партіях, Ушеніну — в рідних стінах — здолала за сім ігрових днів, то Музичук-молодша боролася практично до останнього; для визначення переможця дівчатам довелося грати дев’ять — із десяти запланованих — партій.

Після того, як китаянці двічі (в 2-й та 6-й партії), граючи чорними, вдалося «нокаутувати» свою візаві, шансів на захист чемпіонського титулу в нашої співвітчизниці практично не залишилося. Але у Львові сподівалися, що Марічка принаймні зможе виграти в іменитої опонентки бодай одну партію. «У шахах, як і у спорті, завжди є надія, адже точиться серйозна психологічна боротьба. Обидві шахістки втомилися. У трьох чемпіонських матчах Іфань не програла ще жодної партії. Уже статистично підходить час, аби вона нарешті програла цю партію», — говорив перед дев’ятою партією знаний львівський гросмейстер Адріан Михальчишин. Утім розслабитися у вирішальний момент китайська шахістка дозволити собі не могла й поставила у матчі переможну крапку. У підсумку — 6:3 на користь прими жіночих шахів, яка, за словами Михальчишина, продемонструвала найвищу майстерність у позиційній грі. Марія ж, на думку експерта, показала блискучу дебютну підготовку, але при цьому дуже часто потрапляла в цейтноти, що свідчить про її перебування в не найкращій формі.

Емоції, які шкодять

Що сказати, психологічний тиск, з яким, захищаючи на Батьківщині шахову корону, зіштовхнулася Музичук, вочевидь вiдіграв свою негативну роль. До того ж, як свідчать знайомі з ситуацією особи, підготовка Марічки до відповідального поєдинку була не оптимальною. «Рік Марія готувалася за власні кошти, а міністерство все обіцяло. Виплатили тисячу доларів за перемогу на чемпіонаті світу й забули. У той час, як ця молода дівчина бореться, захищаючи честь країни. Звісно, вся ця інформація доходила до неї, тож, без сумніву, хвилювання впливали на її гру», — заявив спортивний директор оргкомітету чемпіонату світу серед жінок, міжнародний гросмейстер Назар Фірман.

Також по ходу поєдинку Музичук нарікала на цілковиту відсутнiсть глядачів під час її баталій з Іфань, які, нагадаємо, проходили в Палаці Потоцьких. Звісно, архітектурна привабливість цієї споруди не викликає сумнівів. Утім для промоції шахів було б значно краще грати чемпіонський матч на людях. Вочевидь, ховаючи Музичук та Іфань подалі від людських очей, організатори матчу намагалися максимально убезпечити поєдинок від можливих провокацій. Для чого навіть кожну партію на офіційному сайті турніру транслювали з півгодинною затримкою.

Власне, доступ до «поля бою» мала лише невелика кількість віп-осіб. Перед початком кожної партії зявлялося щоразу нове обличчя відомої в Україні персони, котрій випадала честь зробити перший хід у матчі. Поміж інших учасницям поєдинку за світову шахову корону асистували мер Львова Андрій Садовий, головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу, вітчизняний співак Святослав Вакарчук, футболіст «Карпат» Ігор Худоб’як тощо. Серед проколів оргкомітету безпосередні його учасники також назвали проведення однієї з партій матчу в день восьмого березня.

Утім, зрештою, президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов дав високу оцінку організаційним заходам у Львові, висловивши слова подяки львівському градоначальнику. Певно, задоволеною українським прийомом залишилася й Іфань, яка на завершальній прес-конференції з труднощами, але вимовила слово «дякую».

ТАБЛО

Матч на світову першість (Львів). 9-та партія. Іфань (Китай) — М. Музичук (Україна) — 1:0. Підсумковий рахунок — 6:3.

Усі ходи дев’ятої партії: 1.e4 c5 2. Кf3 Кc6 3. d4 cxd4 4. Кxd4 Кf6 5. Кc3 d6 6. Сe2 e5 7.Кb3 Сe78.0-0 0-0 9.Сe3 Сe6 10. f3 Кa5 11.  Кxa5 Фxa5 12. Фd2 Лfc8 13. Лfd1 Kрf814. a4 a6 15. Кd5 Фxd2 16. Лxd2 Кxd5 17. exd5 Сd7 18.a5 Сb5 19.Kрf1 f520.c3 g5 21. Лc2 h5 22.c4 g4 23.b4 f4 24. Сf2 Сd7 25.c5 Сf5 26. Лc4Kрf7 27. Лd1 Лg8 28.g3 fxg3 29.hxg3 Лаc8 30.fxg4 hxg4 31.Kрg2 Сd732. Лh1 Лg7 33.cxd6 Сxd6 34.Лxc8 Сxc8 35. Сc5 Сxc5 36.bxc5 Сf537.Kрf2 Лg8 38.Kрe3 Лd8 39. Лf1 Kрg6 40. Лd1 Крg5 41. d6 Лh8 42. d7 Лd8 43. c6 bхc6 44. Сха6 с5 45. Сb7 c4 46. a6. 1-0