Очільників Нацполіції викурювали шинами

15.03.2016
Очільників Нацполіції викурювали шинами

Задимлений пікет під головною установою поліції в області.

Наприкінці минулого тижня під стінами Головного управління Нацполіції у Вінницькій області представники Автомайданів iз десяти регіонів України вимагали відсторонення від служби начальника вінницького обласного управління Нацполіції Антона Шевцова та його заступника Олександра Селіверстова. Принаймні хоча б на той час, допоки триватиме службове розслідування СБУ. Свої вимоги мітингувальники хотіли висловити в обличчя тим, кого звинувачують у сепаратизмі. Більше двох годин ні начальник поліції, ні його заступник не виходили до людей. Довелось «викурювати» старим майданівським методом — палити шини перед головним входом в управління.

Спіраль непримирення й туман сепаратизму

«УМ» уже писала про скандал, що зчинився навколо особистості начальника Нацполіції Вінниччини Антона Шевцова, якого активісти звинувачують у любові до «русского міра».

У зв’язку з резонансом днями голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила про початок перевірки Антона Шевцова «на сепаратизм». Однак, окрім самої заяви, громадськість про якісь кроки чи перебіг розслідування нічого не чула.

Походу до обласного управління Нацполіції передував фільм, що його продемонстрували на площі Героїв Небесної сотні активісти. Фотофакт — зібрання з доступних і відкритих джерел подій початку російської агресії і поведінка в цей період вищезгаданих панів. Отже, до того, про що вже писала наша газета, можна додати, що в період штурму проросійськими бойовиками приміщення Луганського облуправління мiлiцiї тамтешні правоохоронці здалися без бою і здали зброю. Це підтверджено в новиннєвому сюжеті телеканалу «1+1». Антон Шевцов саме тоді працював у згаданому відомстві під керівництвом генерала Анатолія Науменка, останній у результаті очолив міліцію ЛНР. Також з екрана прозвучало, що Шевцов має російський паспорт.

Щодо претензій до нового заступника начальника управлiння Нацполіції у Вінницькій області Олександра Селіверстова, то автомайданівка Таїсія Гайда знайшла в інтернеті відео, на якому новий заступник начальника вінницької поліції, будучи на посаді начальника міліції міста Стаханов Луганської області, бере участь у проросійському мітингу стахановців, що проходив на початку окупації Донбасу. Олександр Селіверстов тодi заявив, що не буде чинити опір референдуму (за підпорядкування РФ. — Авт.), тому що він — «за законність і проти кровопролиття». Потім, коли на нього морально тиснуть із натовпу, правоохоронець чіпляє собі на куртку георгіївську стрічку, що зафiксовано на вiдео.

Думки стахановських проукраїнських активістів щодо Селіверстова однозначні: «Зачистив українське місто від українців».

За «проплачену акцію» на начальника полилась вода

Отже, хоч iз десятої години ранку під будівлею ГУ Національної поліції у Вінницькій області активісти вимагали зустрічі з керівництвом відомства, двері були заблоковані. Усередину нікого не пропускали. Спершу «відбиватись» від активістів та небайдужих, яких на той час назбиралось уже кілька сотень, вийшов один із заступників Шевцова Олександр Король. Далі в ролі «адвоката» почав виступати народний депутат від БПП Іван Мельничук. Це саме за нього швиденько заступилось управління Нацполіції, мовляв, «доведено: не винен» — як за одного з тих, кого декотрі сайти звинувачували у загибелі щонайменше 17 червонокнижних зубрів. Ця резонансна історія з чималим галасом прокотилась через усю Україну. За словами Таїсії Гайди, саме нардеп Мельничук пропонував поїхати їй із ним у Київ і там усе «повирішувати». Безумовно, кращими експертами з капусти є козли.

Дві години чекання, і тоді активісти вирішили перекрити дорогу біля управління Нацполіції та палити шини. Через півгодини після цього Антон Шевцов та Олександр Селіверстов усе ж зважились на розмову з майданівцями. Обидва очiльники оголосили, що з посад не підуть.

У вiдповiдь активісти заявили: «Ви вже не в Луганську. Усвідомте це. Вас просто винесуть у сміттєвих баках». Антон Шевцов назвав пікет і приїзд Автомайдану проплаченою акцією. Активісти «завелись» ще більше, і на Шевцова полилась вода. Начальника кинулась захищати охорона з поліцейських, які прикриваючи, вивели його з зали.

Вiдтак активісти оголосили безстрокову акцію протесту. «Вимагаємо відставки Шевцова і його заступника з Луганська — Селіверстова. Акція триватиме, допоки вони не напишуть заяву на звільнення. Закликаємо приєднатись до нас інші Автомайдани країни, щоб скинути «сепаратистів», — повідомила очільниця об’єднання «Автомайдан Вінниччини» Таїсія Гайда.

«Українці Стаханова»: вінницькі керівники поліції — просто контролери контрабандних потоків ?

Нагадаємо, сам Антон Шевцов заявляв, що звинувачення його в сепаратизмі — це «медіа-атака», тому що він взявся за розслідування кримінальних проваджень, в яких фігурують родичі активістки  Гайди.

У коментарі «УМ» Таїсія Гайда пояснила, що якби були відкриті кримінальні справи, то вона мала б про це знати.

«Керівник поліції, який робить такі заяви, мав би вказати номер кримінального провадження, — каже автомайданівка. — Це просто порожні заяви. Крім того, керівник такого рівня робить оціночні судження, що «зброю видали людям сумнівної репутації». Якщо в мене є місце постійного проживання, немає судимості, то чому я офіційно не можу купити зброю і зареєструвати її. Будь ласка, перевіряйте мене і всіх, хто в мене прописаний, і тоді говоріть про «сумнівну репутацію»».

Щодо погроз, які були раніше, то активістка каже, що останні кілька днів усе спокійно, навіть добре знайомий жовтий «бусик» уже не чергує біля її дому.

Слідкує за подіями у Вінниці і спільнота «Свідомі українці Стаханова».

Щодо версії місцевих активістів про зрослу загрозу для Вінниччини з боку Придністров’я через сепаратизм у поліції, патріоти Луганщини вважають, що навряд чи Шевцов зможе привести 30-тисячне військо для захоплення Вінниці. Найвірогідніше, на їх думку, досвідчена і перевірена у зоні АТО команда Анатолія Науменка (колишнього керівника Луганської поліції, якого звинувачували в «кришуванні» контрабанди. — Авт.) в особі Шевцова і Селіверстова, призначена міністром Аваковим для контролю потоків контрабанди через кордон із Молдови і так званого Придністров’я. Мовляв, суто «бабло» і ніякої політики. 

Ну що ж, і цей варіант має право на існування.

Але у віднедавна дещо розколотій громаді активістів Вінниччини Таїсію Гайду почали співвідносити з вінницькою міською владою. Мерії саме ці кадри на чолі обласної поліції, м’яко кажучи, дуже не зручні. Можливо щодо активістки наклеп і просто — збiглися інтереси? Адже про що тут думати й що ще розслідувати з таким «патріотичним» шлейфом згаданих товаришів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>