Весняна статистика

15.03.2016
Враховуючи сприятливі погодні умови, вже у п’ятнадцяти областях України минулого тижня розпочали посів ранніх ярих зернових. За інформацією прес-служби Мінагрополітики, його проведено на площі 217 тисяч гектарів. Це вісім відсотків вiд прогнозу.

Посівна

Ярим ячменем уже засіяно 172 тис. га (9%), вівсом — 6 тис. га (3%), пшеницею — 4 тис. га (3%), горохом — 35 тис. га (19%). Найбільше посіяли в Одеській області: 61 тис. га, або більше третини вiд прогнозу, Херсонській — 49,8 тис. га, Миколаївській — 49,6 тис. га, Запорізькій — 23,4 тис. га. Підживлення озимих культур на зерно проведено на площі 4,5 млн. га, або 69 відсотків вiд прогнозу. Озимий ріпак підживлений на 392 тис. га, це більш як на двох третинах площ під ним. Завершили підживлення озимих зернових у Хмельницькій області на площі 260,3 тис. га. Найбільші ж площі підживлено в Одеській області — 604,8 тис. га, Миколаївській — 430,6 тис. га, Запорізькій — 393,9 тис. га, Вінницькій — 379,5 тис. га та Дніпропетровській — 299,7 тис. га. Загалом озимі культури на зерно під урожай нинішнього року посіяно на площі 7,1 млн. га. У тому числі: пшениці — 6 млн. га, ячменю — 1 млн. га, жита — 145,3 тис. га. Крім того, озимий ріпак на зерно посіяно на площі 655,2 тис. га.

Стан озимини

Обстеження посівів озимих зернових культур минулого тижня показало, що з 7,1 млн. га сходи отримано на площі 6,6 млн. га, з них у доброму та задовільному стані 4,6 млн. га, загинуло 1,8 тис. га. За підрахунками, 7 відсотків посівів (близько 0,5 млн. га) не утворили сходів. Найбільше таких площ у Полтавській, Дніпропетровській та Харківській областях, що потерпали від посухи. З посіяних 655,1 тис. га сходи озимого ріпаку отримано на площі 590,2 тис. га, з них у доброму та задовільному стані 398 тис. га, загинуло 11,4 тис. га, або 2%. За підрахунками, близько 10 відсотків посівів (65,1 тис. га) не утворили сходів, найбільше — в Полтавській, Миколаївській, Дніпропетровській та Донецькій областях.

Структура посівних площ

За попередніми даними регіонів, уся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай очікується на рівні 26,7 млн. га, так само, як торік. Зернові культури в усіх категоріях господарств прогнозується посіяти на площі 14,6 млн. га, або 55 відсотків у структурі посівних площ, що відповідає нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах. Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 7,5 млн. га, в тому числі ранніх ярих зернових — 2,6 млн. га. При цьому структура зернового клину під урожай нинішнього року може коригуватися за рахунок оптимізації площ ярих зернових культур, зокрема, кукурудзи на зерно та круп’яних.

Забезпеченість насінням

За даними регіонів, очікувана забезпеченість насінням ярих культур (без кукурудзи) за всіма категоріями господарств становить 596,6 тис. тонн, тобто 101 відсоток вiд потреби. При потребі сільгосппідприємств 335 тис. тонн насіння ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) до випробувальних лабораторій iз визначення посівних якостей насіння Держсільгоспінспекції України надійшло на перевірку 330 тис. тонн, iз них перевірено 326 тис. тонн, кондиційним визнано 324 тис. тонн, що становить 97% вiд потреби.

Забезпеченість міндобривами

Для проведення комплексу весняно-польових робіт заявлено та передбачається використати 945,5 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив, у тому числі: азотних — 676 тис. тонн, фосфорних — 152 тис. тонн, калійних — 118 тис. тонн.

За оперативними даними областей, станом на 11 березня 2016 року, з урахуванням перехідних залишків, у сільськогосподарських підприємствах є 843 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив, або 89% вiд заявки, у тому числі азотних — 613 тис. тонн, фосфорних — 133 тис. тонн, калійних — 97 тис. тонн, що на рівні минулого року.

Засоби захисту та пальне

Для захисту рослин від бур’янів, хвороб та шкідників сільськогосподарських культур товаровиробниками попередньо (на І півріччя 2016 р.) заявлено 27,8 тис. тонн пестицидів. Господарства придбали 21,5 тис. тонн засобів захисту рослин (77% вiд потреби), у тому числі 14,5 тис. тонн (80%) гербіцидів. Забезпеченість сільськогосподарських товаровиробників протруйниками для протруєння насіння ярих культур становить 603 тонни, що повністю перекриває технологічні потреби.

Технологічна потреба сільгосптоваровиробників у пальному на період весняно-польових робіт становить 405 тис. тонн дизпалива та 97 тис. тонн бензину. Вже придбано 298 тис. тонн дизпалива та 74 тис. тонн бензину. Середні оптові ціни склали: на дизпаливо — 16 408 грн./тонну (зменшились проти відповідного періоду 2015 року на 33%); на бензин — 20 150 грн./тонну (зменшились проти відповідного періоду 2015 року на 23%).

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>