І «золото» — на додачу

15.03.2016
І «золото» — на додачу

Володимир Євонов (ліворуч) та Руслан Савлохов отримали кубки за командні успіхи своїх підопічних на ЧЄ-2016 у Ризі. (з сайта ukrwrestling.com.)

Українські борці ніколи не пасли задніх на кольоровому килимі. Проте в минулі роки могло здатися, що хлопці недопрацьовують. Особливо це відчувалося в діях вітчизняних «вільників», головному наставнику яких доводилося час від часу критикувати своїх підопічних. Утім підсумками чемпіонату Європи, який у неділю завершився в Ризі, Руслан Савлохов, думається, може бути задоволений.

У столиці Латвії четверо з восьми його вихованців, котрі виходили на континентальний килим, стали призерами чемпіонату Європи.

Найвище з-поміж інших своїх колег піднявся представник найлегшої вагової категорії — до 57 кг — Андрій Яценко, який виборов «срібло».

Іще троє вітчизняних борців вільного стилю — Семен Радулов (до 65 кг), Ібрагім Алдатов (86 кг) та Ален Засєєв (до 125 кг) — завершили континентальний форум iз «бронзою». Високо піднялася українська збірна «вільників» і в командному заліку, зібравши загалом третю суму балів.

Був час, коли у своєму розвитку забуксували наші «класики». Утім iз приходом на тренерський місток Артура Дзигасова імена українських борців греко-римського стилю знову голосно почали звучати в світі. Нагадаємо, що торік у Лас-Вегасі високе звання чемпіона світу здобув Жан Беленюк. Підтвердив свій статус найсильніший «класик» планети у категорії до 85 кг і на європейському килимі, виборовши, до слова, для України єдине «золото» в Ризі. Здолавши по черзі шведа Йоханссона (5:0), німця Кудлу (6:1), литовця Адомаїтіса (2:1) та — у фіналі — грузина Кобліашвілі (5:2), майстровитий киянин захистив таким чином титул чемпіона Старого світу.

Додамо, що в «синьо-жовтій» збірній «класиків» медальний почин Жана Беленюка підтримали Дмитро Цимбалюк (до 59 кг) та Олександр Чернецький (до 130 кг). Найлегший вітчизняний «класик» виграв «бронзу», здолавши у «втішному фіналі» хорвата Лізатовича (9:0), а наш «важковаговик» став віце-чемпіоном Європи, програвши битву за «золото» турку Каяалпу.

А от українські борчині, команду яких очолює Володимир Євонов, вже давно високо тримають марку. І нехай на ЧЄ-2016 нікому з українок не вдалося піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу, перемога в командному заліку стала яскравою демонстрацією їхньої сили. Загалом, лише в одній із восьми вагових категорій вітчизняним майстриням килиму не вдалося підкорити п’єдестал.

Відзначимо, що континентальне «срібло» дісталося Тетяні Кіт (до 55 кг), Оксані Гергель (до 60 кг) та Юлії Ткач (до 63 кг); «бронзу» вибороли Юлія Хавалджи-Благиня (до 53 кг), Ганна Василенко (до 58 кг), Аліна Махиня (до 69 кг) та Алла Черкасова (до 75 кг).