Справедливий шеф — і настрій у нормі

10.03.2016
Справедливий шеф — і настрій у нормі

«Хаотичний» і прискіпливий керівник — провокатор стресу. (з сайта ncuxo-ycnex.ru.)

Учені з університету Мічигану, які вивчали взаємини в трудових колективах, прийшли до несподіваного відкриття. Віддавна відомо, що несправедливість керівника пригнічує підлеглих. Але, як з’ясувалося, постійні несправедливі прискіпування з боку шефа викликають у співробітників менший стрес, ніж зауваження керівника, чий настрій постійно змінюється.

Дослідження, яке було опубліковано в журналі Academy of Management Journal, включало в себе лабораторний експеримент, у ході якого відстежували серцевий ритм учасників, а також опитування співробітників і керівників 95 підприємств, які представляють різні сфери діяльності.

На першому етапі в експерименті брали участь 160 студентів коледжу, яких розділили на дві групи і попросили зайнятися стандартною роботою в різних кімнатах. Кожній групі сказали, що їх оцінюватиме студент із сусідньої кімнати, проте всі оціночні судження з приводу дій учасників висловлювали самі дослідники. З однією третиною студентів завжди обходилися справедливо, ще з однією — завжди несправедливо, а інших учасників експерименту вчені хвалили і лаяли хаотично і недоречно.

Відтак під час дослідження з’ясувалося, що «хаотичний» керівник викликає значно більший стрес у співробітників, ніж стабільно несправедливий. Результати підтвердилися і в процесі польового дослідження — дослідники три тижні працювали пліч-о-пліч із рядовими співробітниками компаній та їхнім начальством.

Коментуючи результати дослідження, автори закликали керівників не забувати, що найвищу продуктивність і найнижчий рівень стресу продемонстрували співробітники, які отримували тільки справедливі відгуки про свою роботу. Вчені також переконані, що сучасним лідерам варто робити акцент на самодисципліну, уважність і аналітичне мислення, аби давати справедливі відгуки і вести команду до успіху.