А «Хорта» не звільняють

10.03.2016
А «Хорта» не звільняють

Юрій Павленко («Хорт») під час суду.

У справі активіста Юрія Павленка (на прізвисько «Хорт»), якого вже й у Європі називають політв’язнем, намітився новий етап: почались допити свідків. Ключовим свідком нині є колишній голова Вінницької облради Сергій Свитко. У судовому процесі клубок часу покотився назад, до витоку подій. То чому ж сталося так, що 6 грудня 2014 року бажаючих не впускали в сесійну залу, незважаючи на те, що охоронці мали списки всіх зареєстрованих? Чому активістам довелося проштовхуватись, що призвело до сутичок і до того, що нині дехто з них через ідейні переконання перебуває під слідством? Так було задумано? Але на той момент не вдалося вивести з гри голову облради Свитка, якого тоді ненавиділи містечкові «князьки», через допитливість до походження їхнього добробуту.

Розворушити вулик

Тож у суді екс-голова облради Сергій Свитко заявив, що ніякого захоплення будівлі облради не було, претензій він не має... За його словами, того дня до будівлі не змогли пройти навіть начальники департаментів ОДА, бо їх не впустила охорона. Це при тому, що на сесії мали розглядатись бюджетні та кадрові питання. Натомість у дворі ОДА ще вранці, до початку робочого дня, вишикувалися шеренги нацгвардійців та «гепардівців», напоготові були й автозаки (як мінімум три) та два броньованi «кугуари» з кулеметами. Виконавча влада добре підготувалась.

Під час сесії до президії з фракції БПП, у порушення законодавчих процедур, надійшла пропозиція зробити сесію закритою і першим питанням розглянути відставку голови облради.

«Відповідальність за порушення законів «Про місцеве самоврядування» та «Доступ до публічної інформації» мають нести ті, хто не пропускав людей у фойє, — переконаний Сергій Свитко. — Адже сесії ради мають проводитися відкрито та гласно, має бути забезпечене право кожного бажаючого бути присутнім, крім випадків, передбачених законодавством. І аж ніяк не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння комунальним майном, кадрові призначення. Власне, саме ці питання мали розглядатись».

Дотепниця-суддя

Останнє судове засідання було схоже на фарс від самого початку до кінця. Днями минули чергові 60 діб утримання під вартою «Хорта», і цьому потрібно було давати раду — таку, що триває уже другий рік. Небайдужих, котрі приходять підтримати Юрія, не меншає. Дехто долучився вперше.

Коли Павленка по під руки заводили в судову залу й усі віталися з ним, молодик із натовпу крикнув голосніше: «Ви бачите, заламали руки, як убивці, рецидивісту, небезпечному злочинцю! Ганьба прокурорам!». «Ганьба!» — проскандував у стінах міського суду й натовп прихильників «Хорта».

Далі знову заминка. Обидва київські адвокати саме в цей день приїхати не змогли. Вінницький захисник — на лікуванні. Словом, адвокатів не було, тому, за законом, справу без них розглядати не можна, а оскільки термін утримання спливає, «Хорта» слід було звільняти з-під варти. Але суддя Курбатова повідомила про призначення державного захисника. Від нього Павленко відмовився. Судове засідання розбалансувалося, продовження слухань свідка, колишнього високопосадовця Свитка, суддя перенесла на інший день, активісти почали покидати судову залу. Чітке завершення засідання з призначенням чергової дати не прозвучало...

Пані Курбатова з якихось причин була не по-суддівськи «в ударі» й в емоційному піднесенні. А вже увечері київський захисник Юрія Павленка Олексій Бонюк повідомив, що в той день суд прийняв рішення про продовження утримання його підзахисного під вартою ще на 60 діб.

«Ми стали свідками фактично девіантної поведінки судді, котра здійснює політичне судилище, здійснює протизаконні дії кулуарно, без захисників і після закінчення робочого дня виносить постанову про продовження ще на два місяці утримання під вартою мого підзахисного. І все це відбувається на тлі резонансних справ, коли із зали суду відпускають п’яних і обколотих водіїв, через яких гинуть люди, коли відпускають Лозинського та злодіїв-регіоналів», — заявив адвокат Бонюк.

Сам «Хорт» повідомив, що суддя примусово залучила державного адвоката, не беручи до уваги жодного юридично обґрунтованого аргументу відкласти судове засідання.

Утім у Вінниці поза межами суду проводиться ще й спланована дискредитація: розповсюджуються чутки, що нібито Павленко за штурм ОДА та порваний портрет Порошенка взяв кілька тисяч доларів. Наживка для любителів «купи-продай». Але найсумнішим є підневільний стан переважної більшості вінницьких ЗМІ, які викривляють дійсність, маніпулюють або ігнорують справжні причини загострення суспільних настроїв. Ідейних борців, просто небайдужих людей ці ЗМІ образливо називають «маргіналами». Тож наразі інтереси суспільства відстоюють лише кілька вінницьких ЗМІ.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>