Європа розсудить?

10.03.2016

Колишній міністр юстиції Олена Лукаш стверджує, що Генпрокуратура призупинила слідство в рамках кримінального провадження, відкритого проти неї.

«Генеральною прокуратурою України припинено слідство по моїй справі. Зупинено для надання міжнародно-правової допомоги. Що це означає простими словами? Це означає, що ГПУ вичерпала себе, втомилася, не може передати справу в суд, але і закрити справу не може, — іронізувала екс-міністр уряду Азарова в ефірі одного з телеканалів. — Прокуратура «забула попередити» Раду Євросоюзу про зупинення слідства, тому Брюссель продовжив майнові санкції проти мене ще на рік».

Відтак пані Лукаш заявила про намір оскаржити ці незаконні, на її думку, санкції в Європейському суді в Люксембурзі. Її адвокати сподіваються на успіх, враховуючи виграну раніше в Європейському суді справу в суперечці з ЄС одіозного посадовця часів режиму Януковича Андрія Портнова. Зауважимо, що 4 березня Рада ЄС продовжила на рік обмежувальні заходи щодо екс-президента Віктора Януковича та п’ятнадцяти його соратників (серед яких і Олена Лукаш).

Утім прокурор ГПУ Владислав Куценко вважає, що плани екс-глави Мін’юсту Олени Лукаш оскаржити у суді ЄС рішення про продовження санкцій щодо неї не мають перспектив. Мовляв, у Генпрокуратурі узагалі з цього приводу «не хвилюються».

«Нам відомо про наміри Лукаш оскаржувати продовження санкцій, це її право і вона ним постійно користується. Однак рішення щодо продовження санкцій базується на документах кримінальних проваджень, на підготовлених нами підозрах, які підтверджуються доказами... ЄС узяв на себе відповідальність накласти санкції втретє», — зазначив прокурор Куценко. На його думку, якість підготовлених українською стороною документів «підтверджено нашими європейськими партнерами».

Нагадаємо, що екс-міністра юстиції у листопаді минулого року затримали працівники СБУ, оскільки Генпрокуратура підозрює її у заволодінні коштами держбюджету в розмірі 2,5 млн. грн. та вчиненні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки під час її перебування на посаді. Тоді ж Печерський райсуд столиці обрав для пані Лукаш запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою звільнення під заставу в 5,1 млн. грн. Заставу за неї вніс відомий мільйонер Вадим Новинський, але згодом суд повернув йому частину застави в розмірі 2,56 млн. грн. 28 грудня 2015 року Солом’янський райсуд Києва скасував запобіжний захід щодо пані Лукаш і зняв iз неї процесуальні обов’язки.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>