«Середняк» із фортуною

10.03.2016

Як відомо, справжні шанувальники спорту рідко обмежуються любов’ю до якогось одного виду. Для запорізьких фанатів банкрутство футбольного «Металурга», без сумніву, стало болючим ударом. Однак є в місті ще одна професіональна команда, останні успіхи якої, думається, можуть «підсолодити» місцевій «торсиді» гіркоту втрати іншого об’єкта вболівання. Упродовж останніх трьох сезонів гандбольний «Мотор» регулярно грає в найпрестижнішому клубному турнірі Старого світу. І нехай увесь цей час запорізькі майстри ручного м’яча приймають своїх європейських опонентів далеко за межами рідного міста (Харків, Київ, Бровари), радіти їхнім здобуткам можна і на відстані. Хоча найвідданіші фани підтримують своїх улюбленців у режимі реального часу.

Під час повторного матчу «мотористів» з іспанською «Ля Ріохою», в якому вирішувалася доля путівки до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, в броварському «Терміналі» відчувалася несамовита підтримка уболівальницького десанту із Запоріжжя. Під куполом арени, де в поточному сезоні на час домашніх єврокубкових матчів прописалися чемпіони країни, ні на мить не затихала запорізька «торсида». Не в останню чергу саме завдяки їхній допомозі «Мотор» здобув шосту поспіль домашню перемогу в поточному розіграші ЛЧ й удруге у своїй історії пробився до раунду «плей-оф» турніру. Перші п’ять домашніх звитяг прийшлися на груповий раунд, за підсумками якого в своєму секстеті «Мотор» посів перше місце. Не знайомі з останніми змінами регламенту ЛЧ подібне досягнення найсильнішої української команди могли б розцінити як мегасенсацію, адже в минулі роки запорізька команда на груповому раунді змагань вище четвертого місце не піднімалася. Однак, починаючи з сезону-2015/2016 років, чоловіча гандбольна Ліга чемпіонів проходить за новим, унікальним форматом, аналогів якому в інших видах спорту знайти важко.

Бажаючи зробити майбутні змагання більш видовищними, функціонери Європейської гандбольної федерації на груповій стадії змагань сформували (залежно від рейтингу клубів) дві паралельні колони. Один пул (дві групи по вісім команд) — це, можна сказати, гранди європейського клубного гандболу. Інший (дві «пульки» по шість колективів) — зібрання «середнячків», для яких умови кваліфікації до «плей-оф» суттєво відрізняються від регламенту відбору, встановленого для «старших братів».

Власне якщо з «вищої ліги» до «плей-оф» відбирають, загалом, 12 команд (пара клубів — переможці кожної з двох груп — потрапляють одразу до чвертьфіналу), то представництво «першого дивізіону» в 1/8 фіналу — це лише два клуби.

Одним iз таких щасливчиків і став «Мотор», який, вигравши першість у групі «С», у стикових матчах за вихід до «плей-оф» «розібрався» з другою командою секстету «D» — віце-чемпіоном Іспанії — «Ля-Ріохою».

Далі у підопічних Миколи Степанця значно потужніший опонент — представник «клубу важковаговиків» — угорський «Веспрем», який свій груповий турнір завершив на другому місці. «Угорці вже три сезони поспіль грають у «Фіналі чотирьох» ЛЧ. А в минулому році «Веспрем» дійшов до фіналу турніру, де в напруженій боротьбі не зміг утримати перемогу в матчі з «Барселоною». Думаю, в цьому сезоні вони прагнутимуть виграти трофей. А «Мотор» і далі робитиме все, аби перемагати, незважаючи на авторитети та регалії своїх опонентів», — заявив наставник запорізького клубу Микола Степанець. Варто сказати, що в поточному розіграші ЛЧ під орудою вітчизняного наставника грає доволі потужний та інтернаціональний колектив, у якому зібрані, по суті, одні з кращих гандболістів-вихідців із пострадянських країн. Литовець Айденас Малашинскас, білорус Борис Пуховський, колишній наш співвітчизник, що прийняв російське громадянство, Сергій Шельменко на шляху до 1/8 фіналу ЛЧ продемонстрували прекрасну взаємодію з українським серцем «Мотора» — Сергієм Буркою, Олексієм Шевельовим, Дмитром Дорощуком, Костянтином Куриленком, Геннадієм Комком.

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. «Стиковий» раунд за вихід до 1/8 фіналу. Гра-відповідь. «Мотор» (Україна) — «Ля Ріоха» (Іспанія) — 39:37 (Пуховський (10), Малашинскас (6); перша гра — 31:30)