«Анігіляційна» епідемія

04.03.2016
«Анігіляційна» епідемія

Молодий Віктор Коваленко (праворуч) поклав початок кубковому розгрому «Ворскли». (з сайта shakhtar.com.)

Після того як у Запоріжжі небайдужі меценати наприкінці першої половини поточного сезону взялися рятувати місцевий клуб від банкрутства, подумалося, що «Металург», як мінімум, дограє до кінця нинішній чемпіонат. Але сподівання виявилися марними — днями дирекція прем’єр-ліги розповсюдила заяву про скасування проведення матчів 17-го туру ЧУ та чемпіонату U-21 за участі команд ФК «Металург» (Запоріжжя) у зв’язку з відсутністю достатньої кількості футболістів у заявці. Як ідеться у повідомленні, станом на початок березня кількість гравців, заявлених за «металургів» у ПЛ, становить чотири особи.

Здається, з майбутнім «МЗ» все зрозуміло. Трохи дивує інше. Чому організатори національної першості скасували його поєдинок лише в найближчому турі? Невже вірять у його реанімацію? Хоча, можливо, подібного роду заяви — усього лише регламентована правилами процедура, адже на руках у новобраного очільника ПЛ Володимира Генінсона є документ від 24 листопада 2015 року, де чітко сказано, що на підставі рішення загальних зборів учасників ТОВ «ПФК «Металург» (Запоріжжя) розпочато процес ліквідації цього професіонального футбольного клубу.

Іще не так давно вітчизняні футбольні функціонери хвалилися тим, що в Україні існує достатньо велика когорта професіональних клубів. Однак, не виключено, що в сьогоднішніх реаліях наша країна посідає одне з перших місць за швидкістю зникнення колективів із профі-статусом.

До певного часу ця епідемія обходила стороною представників елітного дивізіону, але після того, як з ЧУ знявся столичний «Арсенал», процес «анігіляції» клубів ПЛ, схоже, набуває перманентного характеру.

Поки елітні клуби країни перебували на тренувальних зборах за кордоном, особливих скарг на своє самопочуття вони не пред’являли. Однак, повернувшись на батьківщину й знову занурившись у вир своїх проблем, змушені констатувати, що в їхньому житті далеко не все гаразд.

Про борговий зашморг російського «Сбєрбанка», який опинився на шиї «Чорноморця», на початку тижня, під час загальних зборів представників УПЛ, розповів генеральний директор клубу.

А в середу після завершення кубкового поєдинку проти «Зорі» на фінансові труднощі пресі поскаржився головний тренер «Волині» Віталій Кварцяний. Як відомо, через невиконання матеріальних зобов’язань перед колишніми гравцями команди, ФІФА наклала на волинян штрафні санкції. І, як свідчить наставник лучан, інвестори клубу не планують «платити за те, за що не потрібно платити». Кварцяний не приховує, що задля вирішення існуючих проблем клубу доведеться реорганізуватися. Тобто відмовитися від професіонального рангу й розпочати все з нуля.

«Попросив хлопців не залишати команду, дограти сезон до кінця — чесно й солідно», — відзначив Кварцяний, підопічні якого свій перший чвертьфінальний поєдинок проти «Зорі» звели до нічиєї (1:1). А от «Ворсклі» не вдалося гідно розпочати новий офіційний рік. Їхня перша частина кубкової дуелі з «Шахтарем» завершилася розгромом — 0:4. «Перший гол нас надломив», — зізнався очільник полтавчан Василь Сачко.

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали. Перші матчі. «Волинь» — «Зоря» — 1:1 (Богданов, 18 — Тотовицький, 23), «Ворскла» — «Шахтар» — 0:4 (Коваленко, 4; Феррейра, 55; Кучер, 58; Нем, 80; вилучення: Дитятьєв, 60 («В»)).