Роковий Майдан

02.03.2016
Роковий Майдан

На сцені, біля барикад, Євген Нищук й Іван Леньо. (з «Фейсбука».)

У Києві показали фрагмент рок-мюзиклу про події Майдану — Got to be free Maidan. Story. Повністю цю, матеріалізовану на сцені свободу, можна буде побачити восени.

Усі події відбуваються впродовж Революції гідності. Головну чоловічу роль у мюзиклі грає фронтмен гурту Kozak System Іван Леньо. Це його перший дебют на сцені в якості актора. Він зізнається, що спершу сумнівався, чи впорається із ним, адже, за його словами, це зовсім інший вимір, ніж виступати у складі гурту. У виставі Іван грає практично себе — фронтмена рок-групи. Його герой на Майдані закохується в активістку і революціонерку Меланку, яку грає актриса Анастасія Стирова. Отже, впродовж вистави герої борються не лише за щастя свого народу, а й за своє власне.

«Беркутівців» на сцені немає. Основною «злою силою» у мюзиклі стали «тітушки», які знущаються над людьми, викрадають їх. Образи «тітушок» промальовані детально, вони уособлюють конкретні суспільні вади або прошарки населення. На сцені антигерої динамічні, їхні образи влучно розкриваються не лише через пряму дію, а й через майстерно створені хореографом та режисером танці.

Сценаристом та режисером мюзиклу став відомий український театральний режисер та продюсер Сергій Проскурня. Тексти діалогів створив Дмитро Лазуткін, хореограф — Анатолій Фролов, звукорежисери — Олександр Курій та Ігор Громадський. Не менш зірковий і склад акторів: Данило Білак, Марина Богун, Дмитро Лінартович, Анастасія Стирова, Іван Леньо, Євген Нищук. Останній грає себе і зазначає, що це вдається йому досить важко. Адже зображати себе впродовж подій Майдану, з одного боку, легко, бо це твої почуття, дії, а з іншого — події Революції гідності були настільки стрімкими, непередбачуваними, що все відбувалося в одну секунду, а тому навіть себе тодішнього відтворити надзвичайно не просто.

Музичну складову рок-мюзиклу прикрашає участь у ньому Kozak System та New Era Orchestra з диригентом Тетяною Калініченко. Почують у постановці також ударні Олександра Муренка, електро-гітару В’ячеслава Крученицького, бас-гітару Дмитра Бема.

В основі мюзиклу лежить альбом Got to be free, який відомий банкір і філантроп Володимир Лавренчук записав разом iз друзями-музикантами. Виявляється, захоплений роком банкір у вільний час від виконання обов’язків голови правління «Райффайзен Банк Аваль» записує рок-хіти. Згодом виникла ідея перетворити його новий альбом Got to be free на мюзикл.

Дійство захоплює як емоційністю та багатством виражальних засобів — це музика, пісні, танці, гра акторів, костюми та діалоги, так і інтерактивністю. Автори рок-мюзиклу зараз продовжують роботу над ним, адже на меті — створення другої дії, у якій героїв перемістять до зони АТО. Як говорить Іван Леньо: «У сучасній українській рок-музиці такого ще ніхто не робив! Не вірите? Послухайте!».