Нова мова України

01.03.2016

Ні, йтиметься не про українську та російську мови.

Я провів в Україні сім днів, намагаючись зрозуміти, як взаємодіють влада і суспільство. І був вражений відкриттям: в Україні почали формуватися зовсім спонтанно, зовсім незалежно від влади організації громадянського суспільства. Сильні, активні, радикальні, послідовні.

Коли вам скажуть, що це націоналісти, не вірте. Це ображені громадяни. Може, так збіглося з інтерв’ю, але в основному — росіяни.

Причина цього явища — окреме питання: так, відповідь на млявість і бездіяльність влади, відсутність реальних реформ, корупція і те, про що постійно говорить Саакашвілі, — зрощення влади з обмеженим числом бізнес-еліт, олігархія.

Громадяни беруть владу в свої руки.

Усі думають, що вишки ЛЕП на Крим підірвала СБУ? І блокада вантажівок по сухопутному шляху до Криму — справа рук Порошенка? Нічого подібного. СБУ брала участь у переговорах на боці власників вантажівок і від енергетиків, намагаючись умовити організації громадянського суспільства, які правильно оформилися і прийняли рішення, що агресор не повинен отримувати товари з України. Їх навіть намагалися підкупити.

До блокади прохід однієї тонни фури коштував 1,3 гривні. Меджлісу та Цивільному корпусу «Азов» запропоновано 3,7 гривні за тонну, готівкою, можна авансом. Схожа ситуація з електроенергією.

Але проблема в тому, що громадська організація — не міністерство. Вони добровольці. Їх купити неможливо. І фінансує їх не Ахметов із Фірташем, а малий гордий бізнес і селяни, в яких постійний надлишок картоплі та сала.

Пропаганда повідомила, що блокаду вантажівок в Європу організував «Правий сектор». Ні, друзі, блокаду організували росіяни та українці, громадяни України. А влада саме й відмовляла їх від цього.

Блокаду вантажівок буде відновлено громадянами України. І їх підтримають у країнах Балтії. Дуже скоро.

І блокада морського постачання Криму з території України скоро буде такою ж непрохідною, як і сухопутні шляхи на Крим.

У перших інтерв’ю, які я проводив із чиновниками, депутатами, я ніяк не міг зрозуміти, чому вони, за висловом одного пітерського бандита, «жують соплі». Це і так, і ні. На прохання дати прогноз або позицію — «ну хто його знає». І тільки потім, після зустрічі з активістами громадянського суспільства я зрозумів, що вони тепер вирішують значно менше, ніж при Януковичі й до нього.

Абсолютно нова ситуація. І це не проблема української та російської мови, а українсько-російської мови України і мови ФСБ і ФСО Росії.

А ось цю останню мову впихнути в Конституцію України Путіну навряд чи вдасться.

Костянтин БОРОВИЙ,
російський підприємець і політик
(«Ехо Москви»)