Країні потрібен він

01.03.2016

Нинішнє керівництво Національного банку України непрофесійне. У 1990-х роках виняткову ефективність продемонструвала команда НБУ під керівництвом екс-Президента України Віктора Ющенка. Сьогодні та ж команда могла б істотно поліпшити ситуацію на валютному ринку. Таку заяву в коментарі «Обозрєватєлю» зробив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«У 1990-ті роки ситуація на валютному ринку була критичною. Був момент, коли команда Ющенка взяла під контроль ситуацію, використовуючи чисто банківські методи, збалансувавши кількість гривні і кількість валюти. Тоді банки припинили різкі коливання. І найцікавіше — до них почала надходити валюта», — розповів економіст. «Тоді, у 1996 році, ввели гривню, хоча у 1994 році ніхто в це не вірив при 11000% девальвації!» — додав він.

«Віктор Ющенко був хорошим банкіром?» — попросив уточнити «Обозрєватєль». «Команда», — відповів Охріменко. Він пояснив: «У Ющенка були заступники, які блискуче виконували свою роботу. І він їм не заважав, він не втручався в поточну роботу. Але, коли треба було зробити політичну заяву, він йшов на трибуну і виступав. І це спрацьовувало».

«Отже, необхідно призначити в НБУ хороших фахівців і просто їм не заважати?» — запитав «Обозрєватєль». «Абсолютно вірно», — підтвердив економіст. «Потрібно призначити когось типу Ющенка», — уточнив він.

«А як же сам Віктор Ющенко?» — запитав «Обозрєватєль». «А це у нього запитайте», — заявив Охріменко.

Раніше Олександр Охріменко звинувачував також керівництво Нацбанку в тому, що воно підлаштовується під чорний валютний ринок замість того, щоб контролювати його.